-

Economie

Ontroerde Jan Smit (37) maakt zijn afscheid bekend

De Volendamse zanger Jan Smit (37) beschrijft zijn leven als een achtbaan, waarin hij zelfs een burn-out heeft ervaren.

Hoewel het nu redelijk goed gaat met Jan, die tevens voorzitter is van voetbalclub FC Volendam, heeft dit voorzitterschap gevolgen gehad voor zijn gezin. Daarom is het tijd voor actie.

FC Volendam

Volendam staat bekend om verschillende zaken; bijvoorbeeld het feit dat veel inwoners de achternaam Veerman dragen, de liefde voor vis, en af en toe speelt het lokale voetbalteam zelfs in de Eredivisie.

Sinds vorig jaar is FC Volendam weer actief op het hoogste niveau, en het doel van Jan Smit is om de club daar te houden.
Jan Smit

Sterker nog, hij heeft de ambitie om binnen vijf jaar FC Volendam in Europa te laten spelen, of dat nu in de Conference League, Europa League of Champions League is, is nog onduidelijk.

Moderniseren

Om deze droom te verwezenlijken, is er behoefte aan aanzienlijke modernisering.

Dit stuit zowel bij de club als bij de supporters op weerstand.

Jan heeft te maken met interne kritiek en merkt op: “Dat ik zo van binnenuit wordt aangevallen, had ik nog nooit meegemaakt. Een Volendammer houdt blijkbaar niet van verandering.”
Jan Smit

Jan stopt ermee

Als FC Volendam daadwerkelijk de Europese competitie haalt, zal Jan Smit in ieder geval geen voorzitter meer zijn.
Jan Smit

Hij heeft het voornemen om af te treden na de voltooiing van deze hervormingen.

“Ik schat in dat dit binnen een jaar of twee zal gebeuren,” vertelt hij aan Story. Misschien heeft dit te maken met zijn gezin?

Kinderen

“Het is niet makkelijk voor mijn gezin. Onze dochter wordt regelmatig op school verteld dat hun vader er niks van kan.”
Jan Smit

Jan vervolgt, “Emma wordt volgende maand dertien en Fem in januari zestien.

Als er dan wat geroepen wordt, vinden ze dat allesbehalve fijn.”

Zijn vrouw Liza heeft er ook onder te lijden. “Mijn vrouw vroeg me of mijn liefde voor haar even groot is als mijn liefde voor FC Volendam.”

Jan reflecteert, “Zover zou ik niet durven gaan, maar ik steek wel veel tijd in de club. Dat is een feit.

En als je dan al die kritiek over je heen krijgt, heeft ze natuurlijk alle recht om me te vragen voor wie en wat ik het allemaal doe,” besluit de Volendammer.

Economie

Cameravrouw heeft ‘ander verhaal’ over incident met Joost Klein: ‘Dit is er echt gebeurd’

De cameravrouw, betrokken bij het incident dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival, heeft een andere lezing van de gebeurtenissen dan de artiest zelf, volgens de directeur-generaal van de European Broadcasting Union, Noel Curran.

In een interview met de Zweedse radiozender Sveriges Radio, vermeldde Curran dat de verklaringen van de cameravrouw verschillen van die van Klein, maar hij specificeerde niet wat haar versie van het verhaal inhoudt.

De directeur-generaal reageerde op een statement van de AVROTROS over het voorval dat ervoor zorgde dat Klein niet kon deelnemen aan het Songfestival.

Volgens de omroep had Klein een “dreigende beweging” gemaakt naar de camera omdat de cameravrouw hem bleef filmen, ondanks zijn herhaalde verzoeken om dat niet te doen. Hij zou de cameravrouw hierbij niet fysiek hebben aangeraakt.

Dit is de eerste keer in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een land wordt gediskwalificeerd nadat de wedstrijd al begonnen is.

Na deze ongekende gebeurtenis is de Eurovisie Songfestivalgemeenschap in rep en roer. De diskwalificatie van Joost Klein heeft niet alleen impact op de Nederlandse delegatie, maar roept ook vragen op over de regelgeving en de handhaving ervan tijdens het festival.

Fans en experts debatteren hevig over de consequenties van dit besluit en de transparantie van het besluitvormingsproces.

Op sociale media hebben zowel supporters van Klein als kijkers die pleiten voor strikte naleving van de regels hun mening niet onder stoelen of banken gestoken.

Deze situatie heeft een levendige discussie op gang gebracht over de grenzen van artistieke vrijheid en respect voor de operationele normen binnen een dergelijk internationaal evenement.

Het Eurovisie Songfestival staat bekend om zijn diversiteit en inclusiviteit, waardoor dit incident des te opmerkelijker is. De organisatie staat nu voor de uitdaging om haar regels te herzien en mogelijk aan te passen om toekomstige conflicten te voorkomen en tegelijkertijd de integriteit van het evenement te waarborgen.

Noel Curran benadrukte dat het belangrijk is om uit dit voorval te leren en het festival te blijven verbeteren voor alle deelnemende landen en artiesten.

Lees verder