-

Economie

Is de wereld bereid voor een voormalige man als Miss Universe?

Slechts enkele maanden geleden veroorzaakte Nederland opschudding door voor het eerst in de geschiedenis een vrouw te laten winnen bij de Miss Nederland-verkiezing die als man geboren was.

Miss Nederland
Dit leidde tot een golf van verontwaardiging, waarbij veel mensen het ongepast vonden dat iemand die als man was geboren een vrouwenverkiezing won.

Rikkie Kollé, in de ogen van velen, had alleen gewonnen omdat de jury een statement wilde maken door een transvrouw te laten winnen.

Miss Nederland Rikkie Kolle deelt een bijzondere foto uit haar jeugd en heeft een boodschap
Of dit daadwerkelijk het geval is, zullen we nooit weten.

Rikkie vertelt aan het Algemeen Dagblad dat ze zichzelf altijd al als een meisje heeft gevoeld, zolang ze zich kan herinneren.

“Ik heb hier niet voor gekozen; ik begon de transitie niet om aandacht te trekken.

Ik voel me trots en tegelijkertijd is het verontrustend dat mensen proberen je de afgrond in te duwen door je het gevoel te geven dat er geen plaats voor mij is!”

Miss Universe?
Door het winnen van Miss Nederland mag Rikkie naar El Salvador om deel te nemen aan de verkiezing van Miss Universe, oftewel de mooiste ‘vrouw’ ter wereld.

Het deelnemersveld bestaat uit 88 vrouwen, waarvan naast Rikkie ook Miss Portugal een transvrouw is. Er zijn er dus twee.

Niet ‘queer-vriendelijk’
El Salvador staat niet bekend als het meest LGBTQ+-vriendelijke land. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft onlangs nog gerapporteerd over wat bendes de LGBTQ+-gemeenschap daar aandoen.

Voor Rikkie voelt het dubbel om als transvrouw naar daar te gaan. Met Anne Jakrajutatip, een Thaise transgender, als directeur van Miss Universe, heeft ze wellicht een voordeel.

“Ik heb vertrouwen in haar. Ik geloof niet dat ze El Salvador zou kiezen voor haar eerste evenement als de situatie daar niet goed zou zijn.”

“Daarnaast sta ik voortdurend onder bescherming van de organisatie, samen met de andere vrouwen. Ik kan niet zomaar alleen een broodje buiten halen.”

“Ik begrijp dat, want ze dragen de verantwoordelijkheid voor 88 vrouwen.” Rikkie hoopt bij haar terugkeer gekroond te worden tot de mooiste vrouw ter wereld.

Ze wil haar leven en carrière op een positieve manier voortzetten. “Wat ik doe, is bijzonder. Wat de toekomst ook brengt, ik koester dit moment.”

Economie

Cameravrouw heeft ‘ander verhaal’ over incident met Joost Klein: ‘Dit is er echt gebeurd’

De cameravrouw, betrokken bij het incident dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival, heeft een andere lezing van de gebeurtenissen dan de artiest zelf, volgens de directeur-generaal van de European Broadcasting Union, Noel Curran.

In een interview met de Zweedse radiozender Sveriges Radio, vermeldde Curran dat de verklaringen van de cameravrouw verschillen van die van Klein, maar hij specificeerde niet wat haar versie van het verhaal inhoudt.

De directeur-generaal reageerde op een statement van de AVROTROS over het voorval dat ervoor zorgde dat Klein niet kon deelnemen aan het Songfestival.

Volgens de omroep had Klein een “dreigende beweging” gemaakt naar de camera omdat de cameravrouw hem bleef filmen, ondanks zijn herhaalde verzoeken om dat niet te doen. Hij zou de cameravrouw hierbij niet fysiek hebben aangeraakt.

Dit is de eerste keer in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een land wordt gediskwalificeerd nadat de wedstrijd al begonnen is.

Na deze ongekende gebeurtenis is de Eurovisie Songfestivalgemeenschap in rep en roer. De diskwalificatie van Joost Klein heeft niet alleen impact op de Nederlandse delegatie, maar roept ook vragen op over de regelgeving en de handhaving ervan tijdens het festival.

Fans en experts debatteren hevig over de consequenties van dit besluit en de transparantie van het besluitvormingsproces.

Op sociale media hebben zowel supporters van Klein als kijkers die pleiten voor strikte naleving van de regels hun mening niet onder stoelen of banken gestoken.

Deze situatie heeft een levendige discussie op gang gebracht over de grenzen van artistieke vrijheid en respect voor de operationele normen binnen een dergelijk internationaal evenement.

Het Eurovisie Songfestival staat bekend om zijn diversiteit en inclusiviteit, waardoor dit incident des te opmerkelijker is. De organisatie staat nu voor de uitdaging om haar regels te herzien en mogelijk aan te passen om toekomstige conflicten te voorkomen en tegelijkertijd de integriteit van het evenement te waarborgen.

Noel Curran benadrukte dat het belangrijk is om uit dit voorval te leren en het festival te blijven verbeteren voor alle deelnemende landen en artiesten.

Lees verder