-

Economie

Frans Timmermans wil ‘klimaat-OVkaart’ en af van contant geld

De politieke partijen PvdA en GroenLinks hebben gezamenlijk hun verkiezingsprogramma gepresenteerd, gericht op de aankomende verkiezingen in november.

Dit ‘linkse blok’ heeft diverse sociale plannen, waaronder een klimaat-ovkaart.

Ondanks de nauwe samenwerking tussen de twee partijen, heeft er nog geen fusie plaatsgevonden.

Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat afzonderlijke partijen afzonderlijke subsidies ontvangen, geregeld via de Wet Financiering Politieke Partijen.

Volgens het voorwoord van het verkiezingsprogramma, geschreven door voormalig Europese klimaatpaus Frans Timmermans, is er geen uitdaging te groot die we niet aankunnen.

Hij benadrukt het belang van vertrouwen in het vormgeven van de toekomst van Nederland.

Een opvallend voorstel in het programma is het idee van een ‘Klimaatticket’ voor het openbaar vervoer.

Dit abonnement zou maandelijks 49 euro kosten en reizigers onbeperkt in de daluren toegang geven tot trams, bussen, treinen en metro’s.

Mensen met een laag inkomen zouden gratis toegang moeten krijgen van de overheid.

Daarnaast pleiten de linkse partijen, net als het CDA en de VVD, voor een verhoging van het minimumloon naar 16 euro per uur.

Ze willen ook nuluren- en oproepcontracten afschaffen en de loonbelasting verlagen voor mensen met lage en middeninkomens.

Daarentegen moeten miljonairs en grote bedrijven meer belasting betalen, met uitzondering van het eigen huis van miljonairs, zoals Timmermans zelf.

Opvallend is ook de wens om het limiet voor contante betalingen te verlagen van 10.000 naar 1.000 euro.

Bovendien willen de partijen beperkingen opleggen aan online gokken, waarbij spelers maximaal 200 euro per week mogen inzetten op goksites, zoals in het programma is vastgelegd.

Economie

Cameravrouw heeft ‘ander verhaal’ over incident met Joost Klein: ‘Dit is er echt gebeurd’

De cameravrouw, betrokken bij het incident dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival, heeft een andere lezing van de gebeurtenissen dan de artiest zelf, volgens de directeur-generaal van de European Broadcasting Union, Noel Curran.

In een interview met de Zweedse radiozender Sveriges Radio, vermeldde Curran dat de verklaringen van de cameravrouw verschillen van die van Klein, maar hij specificeerde niet wat haar versie van het verhaal inhoudt.

De directeur-generaal reageerde op een statement van de AVROTROS over het voorval dat ervoor zorgde dat Klein niet kon deelnemen aan het Songfestival.

Volgens de omroep had Klein een “dreigende beweging” gemaakt naar de camera omdat de cameravrouw hem bleef filmen, ondanks zijn herhaalde verzoeken om dat niet te doen. Hij zou de cameravrouw hierbij niet fysiek hebben aangeraakt.

Dit is de eerste keer in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een land wordt gediskwalificeerd nadat de wedstrijd al begonnen is.

Na deze ongekende gebeurtenis is de Eurovisie Songfestivalgemeenschap in rep en roer. De diskwalificatie van Joost Klein heeft niet alleen impact op de Nederlandse delegatie, maar roept ook vragen op over de regelgeving en de handhaving ervan tijdens het festival.

Fans en experts debatteren hevig over de consequenties van dit besluit en de transparantie van het besluitvormingsproces.

Op sociale media hebben zowel supporters van Klein als kijkers die pleiten voor strikte naleving van de regels hun mening niet onder stoelen of banken gestoken.

Deze situatie heeft een levendige discussie op gang gebracht over de grenzen van artistieke vrijheid en respect voor de operationele normen binnen een dergelijk internationaal evenement.

Het Eurovisie Songfestival staat bekend om zijn diversiteit en inclusiviteit, waardoor dit incident des te opmerkelijker is. De organisatie staat nu voor de uitdaging om haar regels te herzien en mogelijk aan te passen om toekomstige conflicten te voorkomen en tegelijkertijd de integriteit van het evenement te waarborgen.

Noel Curran benadrukte dat het belangrijk is om uit dit voorval te leren en het festival te blijven verbeteren voor alle deelnemende landen en artiesten.

Lees verder