-

Economie

Slecht nieuws: ‘René le Blanc stopt ermee’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

René le Blanc

De dynamiek binnen de groep volksartiesten van het populaire programma ‘Ik Geloof In Mij’ lijkt te zijn veranderd.

Er is één zanger die plotseling van zich heeft laten horen door afwezig te zijn.

Gio Swikkers uit Den Haag onthult dat René le Blanc de appgroep waar alle deelnemers in zitten, plotseling heeft verlaten. Sindsdien heeft Gio niets meer van de zanger vernomen.

“Als ik hem bel, neemt hij niet op”, zegt Gio. Hoewel Gio hoopt later dit jaar weer op televisie te verschijnen in het derde seizoen van ‘Ik Geloof In Mij’, is het nog maar de vraag of René le Blanc daar ook weer bij zal zijn.

“We hebben een liedje opgenomen met alle artiesten, maar René deed daar niet aan mee. Ik weet niet waarom”, aldus Gio in een interview met weekblad Weekend.

“We hebben een appgroep met alle mensen, maar René heeft deze verlaten. Hij heeft niet gezegd waarom en als ik hem bel, neemt hij niet op.”
René le Blanc

Voorafgaand aan het programma had Gio nog nooit van René le Blanc gehoord. Tijdens het opnemen van de leader voor het programma vond Gio René een erg sympathieke man.

Maar er zijn enkele dingen waar Gio zijn bedenkingen bij heeft. Hij geeft een voorbeeld: “In de Ziggo Dome liep ik naar hem toe en begroette hem met ‘Hoi, hoe gaat het?’ Hij zei alleen maar hoi en liep weg.”

Het lijkt erop dat René steeds minder interesse heeft in het programma. Eerder heeft hij al aangegeven dat hij het prima vindt om een stapje terug te doen.
René le Blanc

Hij gunt zijn collega’s namelijk ook de kans om in de spotlights te staan.

Het is nog onduidelijk wat de exacte reden is achter René’s afwezigheid en het verlaten van de appgroep. Het blijft speculeren over zijn motivaties en gedachten.

Het is te hopen dat er open communicatie zal plaatsvinden tussen de betrokkenen, zodat eventuele misverstanden kunnen worden opgehelderd en de groep weer als een hechte eenheid kan functioneren.

De afwezigheid van René le Blanc in de appgroep en zijn gebrek aan respons hebben tot speculatie geleid over zijn betrokkenheid bij het programma.

Eerder heeft hij al laten doorschemeren dat hij het geen probleem vindt om een stapje terug te doen en anderen de kans te geven om in de schijnwerpers te staan.

Hoewel Gio Swikkers en de andere deelnemers van ‘Ik Geloof In Mij’ teleurgesteld lijken te zijn door René’s afwezigheid en gebrek aan communicatie, blijft de reden achter zijn gedrag vooralsnog onbekend.

Het is belangrijk om te beseffen dat er altijd persoonlijke omstandigheden kunnen zijn die van invloed zijn op iemands betrokkenheid bij een project.
René le Blanc

Economie

Broer van S10 zwaargewond na val van flat: ‘Moeder smeekte in 2019 al om hulp’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Een val van een flatgebouw in Amsterdam Nieuw-West heeft recent het leven van een jonge man volledig op zijn kop gezet. De zwaargewonde man blijkt de broer te zijn van de bekende Nederlandse artiest S10. Het tragische incident heeft niet alleen de familie diep geraakt, maar ook opnieuw de aandacht gevestigd op een wanhoopskreet die zijn moeder al in 2019 uitte: “Pak mijn zoon op, alsjeblieft.” Deze uitspraak, gedaan in een interview met het Noordhollands Dagblad, krijgt door de recente gebeurtenissen een aangrijpende actualiteitswaarde.

Zware val in Amsterdam Nieuw-West

Op vrijdagavond 19 april 2025 viel een jonge man van de vierde verdieping van een flatgebouw aan de Notweg in Amsterdam Nieuw-West. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, en het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij verkeert volgens diverse bronnen in kritieke toestand. De politie onderzoekt nog of er sprake is van een ongeluk, een misdrijf of iets anders.

Wat deze zaak bijzonder maakt, is de identiteit van het slachtoffer: het gaat om de tweelingbroer van de populaire Nederlandse zangeres S10, die bekendstaat om haar openhartige muziek en haar deelname aan het Eurovisie Songfestival in 2022. De familie heeft tot nu toe geen officiële verklaring gegeven over het incident.

Een moeder luidde al jaren geleden de noodklok

Vier jaar eerder, in 2019, trok de moeder van de jongeman al aan de bel bij het Noordhollands Dagblad. In een indringend interview deed zij een emotionele oproep: “Pak mijn zoon op, alsjeblieft. Ik wil hem niet verliezen aan de straat.” Haar zoon was toen zestien jaar oud en belandde steeds dieper in de criminaliteit. Ze kon niet langer toekijken hoe haar kind afgleed.

In het interview vertelde de moeder over haar machteloosheid. Ondanks verwoede pogingen om hem op het rechte pad te houden – met hulp van hulpinstanties, jeugdzorg en zelfs gesloten instellingen – gleed hij steeds verder af. “Hij steelt, hij bedreigt, hij liegt,” zei ze destijds. “Hij zegt dat hij wil veranderen, maar zodra hij buiten komt, gaat het weer mis.”

Van jeugdzorg naar straatcultuur

Volgens de moeder begon het gedrag van haar zoon al op jonge leeftijd te veranderen. Schoolgang werd steeds moeilijker, het contact met de familie verslechterde, en hij raakte verwikkeld in straatcultuur en kleine criminaliteit. De systemen die hem moesten helpen – zoals jeugdzorg en de jeugdreclassering – konden hem niet tegenhouden. Hij ontsnapte regelmatig uit instellingen en dook onder in de straten van Hoorn en later Amsterdam.

De moeder voelde zich vaak alleen staan. “Ik hou van mijn zoon, maar ik ben bang dat ik hem verlies,” zei ze. Haar oproep aan de autoriteiten was dan ook wanhopig: ze wilde dat haar zoon werd opgepakt en vastgehouden, in de hoop dat hij daardoor kon ontsnappen aan zijn gevaarlijke levensstijl.

S10 en haar familie

De zangeres S10, pseudoniem van Stien den Hollander, heeft in het verleden openlijk gesproken over haar mentale gezondheid en haar moeilijke jeugd. Hoewel ze in haar muziek vaak persoonlijke thema’s aanraakt, heeft ze haar familie grotendeels buiten de schijnwerpers gehouden. Dat maakt het des te schrijnender dat haar broer nu in het nieuws komt door zo’n tragische gebeurtenis.

De situatie laat zien hoe complex het leven achter gesloten deuren kan zijn. Terwijl S10 nationaal en internationaal succes boekte, speelde zich in de schaduw een totaal ander verhaal af: dat van een jonge man die worstelde met zichzelf, zijn omgeving en de verleidingen van de straat.

Reacties uit de omgeving

De buurt waarin de val plaatsvond – de Notweg in Amsterdam Nieuw-West – staat bekend als een gebied met sociale uitdagingen. Buurtbewoners reageren geschokt op het incident. Sommigen spreken over een jongen die “duidelijk hulp nodig had”, anderen zeggen dat ze hem vaker zagen rondhangen en dat hij “op het verkeerde pad zat.”

Er klinken geluiden dat de situatie wellicht voorkomen had kunnen worden als de hulpverlening destijds adequater had ingegrepen. Maar net zo goed wordt erkend dat het systeem worstelt met jongeren die tussen wal en schip vallen – te jong voor het strafrecht, te complex voor standaard zorgtrajecten.

Hoop op herstel en aandacht voor preventie

De familie van het slachtoffer leeft momenteel in onzekerheid. Of hij volledig zal herstellen, is nog niet duidelijk. Wat wel vaststaat, is dat dit incident het pijnlijke verhaal van een moeder opnieuw onder de aandacht brengt – een moeder die haar zoon niet heeft opgegeven, maar ook niet wist hoe ze hem moest redden.

Haar oproep uit 2019 klinkt nu nog indringender: “Als hij dan maar leeft.” Een uitspraak die getuigt van liefde, wanhoop en een diep besef dat sommige jongeren simpelweg niet bereikbaar zijn via de reguliere wegen.

Een bredere boodschap

Deze tragedie is meer dan een incident; het is een spiegel voor de maatschappij. Het roept vragen op over hoe we omgaan met jongeren die ontsporen, over de grenzen van ouderlijke macht, en over de rol van instanties die in theorie moeten beschermen, maar in praktijk soms machteloos staan.

Misschien is dit het moment om te heroverwegen hoe Nederland omgaat met jonge mensen in risicovolle situaties. En om ouders zoals deze moeder beter te ondersteunen – voordat wanhoop verandert in verdriet.

Lees verder