-

Home

8 symptomen van diabetes die je nooit mag negeren

Deze acht signalen zouden kunnen betekenen dat je diabetes hebt. Deze symptomen mag je nooit negeren en als je ze hebt, raadpleeg dan altijd een huisarts.

Volgens de definitie van het Diabetes Fonds is diabetes (of suikerziekte in de volksmond) is de ziekte waarbij je lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer in evenwicht kan houden. De oorzaak hiervoor is een tekort aan insuline in het lichaam. Deze stof houdt de bloedsuikerspiegel namelijk in evenwicht.

Soorten diabetes

Er zijn twee soorten diabetes:

  • Diabetes type 2: De meeste mensen hebben deze vorm. Negen van de tien mensen met diabetes hebben deze vorm. Bij dit type is er te weinig insuline in het lichaam en patiënten reageren daar niet goed op.
  • Diabetes type 1: Dit type komt niet zo vaak voor. Het afweersysteem vernietigt de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van insuline. Het betreft dus een vergissing van het lichaam.

Vaak voorkomende signalen bij diabetes

Heel wat mensen met diabetes beseffen niet dat ze het hebben, totdat ze dan serieuze complicaties krijgen en de bloedsuikerspiegel veel te hoog is.

Om te vermijden dat er klachten optreden, is het raadzaam om goed op enkele vaak voorkomende signalen te letten.

  1. Veel urine

Bij diabetici is het glucosegehalte in het bloed hoger dan normaal. Het lichaam probeert dit dan via de nieren weg te werken. Dat leidt er dan toe dat mensen vaker moeten plassen.

  1. Grote dorst

Een gevolg van dat veelvuldig plassen en de grote hoeveelheden urine is dat mensen vaak en veel dorst krijgen.

  1. Oververmoeidheid

Oververmoeidheid kan te wijten zijn aan het feit dat een tekort aan insuline storingen in de stofwisseling veroorzaakt. Dat brengt met zich dat je lichaam de energie niet meer kan verwerken zoals voordien.

  1. Zonder reden gewicht verliezen

Als je zonder aanwijzing zomaar gewicht verliest, hoewel je toch normaal eet, kan dit een teken zijn van diabetes. Dit komt vaak voor bij mensen die diabetes type 1 hebben.

  1. Plotse gewichtstoename

Maar het omgekeerde kan ook voorkomen. Wanneer je plotseling veel begint bij te komen, kan dit wijzen op diabetes type 2.

  1. Wazig of slecht zien

Sommige mensen met diabetes klagen over wazig zien. Dat komt doordat te hoge bloedsuikerspiegels een negatieve invloed hebben op het gezichtsvermogen.

  1. Ontstoken tandvlees

De algehele tandhygiëne heeft natuurlijk een effect op je tandvlees. Maar ontstoken tandvlees zou ook een vroeg teken kunnen zijn van diabetes type 2.

  1. Diabetische voeten

Sommige mensen met suikerziekte hebben beschadigde zenuwen en bloedvaatjes. Dit heet neuropathie. Daardoor zal het bloed in voeten en handen minder goed doorstromen. Dat vertaalt zich dan in tintelende voeten en handen, koude voeten, wondjes die moeilijk genezen en minder gevoel in de handen en voeten.

Het is vitaal om de ziekte zo snel mogelijk te ontdekken. Dan kunnen de gevolgen immers het beste worden beperkt. Je mag deze acht symptomen dus nooit negeren. Ook niet bij mensen in jouw omgeving. Neem het zekere voor het onzekere en laat jezelf testen door een huisarts of een specialist.

Home

Mama (51) bevalt van haar eigen kleindochter

Begin deze maand beviel de 51-jarige Julie Loving uit de Amerikaanse staat Illinois van haar eigen kleindochter. De moeder had haar dochter Breanna aangeboden om draagmoeder te zijn, omdat een zwangerschap niet was weggelegd voor haar.

Breanna was aanwezig toen haar dochter Briar het levenslicht zag. Ze vertelde in het televisieprogramma Good Morning America: “Het was absoluut een surreëel proces. Er raasde zoveel door me heen toen ik zag wat mijn moeder moest doorstaan, wetende dat ze dit allemaal deed voor mij.” Omdat er problemen waren met de navelstreng, zag Briar het levenslicht via keizersnee tien dagen voor de uitgerekende datum.

Zwangerschap niet weggelegd voor Breanna

Breanna en haar partner probeerden al jarenlang zwanger te worden. Na meerdere behandelingen en miskramen, vertelden de dokters dat haar baarmoeder een zwangerschap niet aankon. Dan stelde haar dokter voor om een vriendin of familielid te zoeken om draagmoeder te zijn. Via een bemiddelingsbureau kan dit immers om en bij de 100.000 dollar kosten.

Niet lang over nadenken

Mama Julie bood zich spontaan aan. Julie onthulde: “Ik heb 19 marathons gelopen en meerdere triatlons voltooid. Ik wist dat mijn gezondheid het aan zou kunnen en ik heb bij mijn twee eigen kinderen makkelijke zwangerschappen gehad.” De dokter was niet meteen overtuigd. Julie bezocht vijf specialisten en moest talrijke onderzoeken ondergaan. De behandelende arts legde uit: “Dit komt niet zo vaak voor en niet iedereen kan zijn of haar moeder inschakelen als draagmoeder. Dit was een uitzonderlijke gebeurtenis.”

Elke dag op bezoek

Breanna zegt dat ze iedere dag met haar dochter bij haar moeder op bezoek zal gaan. Daarover vertelde Breanna: “Het gevoel van hoe ik gewoon alles zou doen wat nodig is voor dit kind, speelt in mijn hoofd als ik naar haar kijk en dat is precies wat mijn moeder ook voor mij heeft gedaan.”

Lees verder