-

Nieuwste

Nederland mag geen asielzoekers meer terugsturen: ‘Gaat om duizenden mensen’

Door een gebrek aan opvang mogen asielzoekers niet meer naar Italië woorden teruggestuurd. Dat besloot de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Voor het kabinet is dit een flinke tegenslag. Staatssecretaris voor Asiel, Van der Burg, reageert: “Het gaat om een paar duizend mensen die we nu niet kunnen terugsturen.”

Terugsturen is nu in strijd met de mensenrechten, omdat de Italiaanse overheid geen opvang biedt aan zogenaamde Dublinclaimanten.

Omdat in Nederland een groot gebrek aan opvangplaatsen bestaat, betekent dit een zware klap voor het kabinet.

Premier Rutte liet onlangs nog uitschijnen dat er dadelijk weer asielzoekers in het gras bij Ter Apel moeten slapen. Momenteel maakt Nederland al gebruik van crisisnoodopvang.

Dit heeft ook tot gevolg dat Nederland nu de asielaanvragen op grond van de Europese Dublinverordening zelf moet behandelen.

Van der Burg zegt: “Dit helpt mij voor geen meter. We hebben nu een aantal landen waar we geen asielzoekers naar terug mogen sturen en Italië is wel een belangrijk land als het gaat om de instroom in Europa.”

Heel wat migranten maken de oversteek vanuit Noord-Afrika naar Italië. Sommige vluchtelingen reizen dan verder naar andere landen.

Voordien konden die op grond van de Dublinverordening worden teruggestuurd. Het eerste land waar ze aankomen is normaal verantwoordelijk voor de procedure.

Oekraïense vluchtelingen

In het geval van Italië is dat niet meer mogelijk. Daardoor blijven er meer migranten in Nederland. De instroom is echter zo al hoog, en schommelen zelfs rond de aantallen van de crisis in 2015.

Oekraïense vluchtelingen

“Ik heb het met mijn Italiaanse collega erover gehad, omdat ik vind dat landen zich aan de afspraken moeten houden”, aldus Van der Burg.

“Maar de Raad van State overrulet mijn standpunt, want op dit moment mag ik niemand terugsturen.” Volgens de staatssecretaris gaat het om een paar duizend mensen.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder