-

Algemeen

Patrick (58) is gestopt met werken omdat hij er moe van wordt: ‘Uitkering geeft stabiliteit’

De 58-jarige Patrick uit het Vlaams-Brabantse Hoeilaart is sinds juni vorig jaar werkloos. Hij werkte 42 jaar voor een bedrijf, maar dit ging plotseling failliet.

De man ging overal solliciteren voor een nieuwe baan. Hij kwam er algauw achter dat werken eigenlijk niet meer loont.

In gesprek met Het Laatste Nieuws legt hij uit waarom. “Als ik wil heb ik volgende week werk”, klinkt het.

“Maar ik heb alle kosten om te gaan werken en de inkomsten naast elkaar gelegd. Waarom zou ik moeite doen voor maar 200 euro extra?”

Bij zijn laatste werkgever had Patrick een auto van de zaak. Die moest hij uiteraard meteen inleveren.

Daarover zegt Patrick: “Ik zou dus moeten investeren in een nieuwe auto. Dat kost makkelijk rond de 15 à 20.000 euro. Ik wil ook geen wrak kopen. Maar over twee jaar zou ik die alweer verkopen, ik ga dan met pensioen.”

Vanwege zijn woonplaats wilde hij absoluut geen gebruik maken van het openbaar vervoer. “Voor een traject van 15 kilometer ben ik 2 uur onderweg.”

Een nieuwe auto zit er wel niet in. “Als je dan nog verzekeringen, inschrijvingsbelasting, onderhoud en kilometers moet betalen, dan kost alleen een auto me al zo’n 1.000 euro per maand.”

Naast het openbaar vervoer is er nog een groot probleem voor Patrick. Ook het salaris zit hem dwars.

Hij legt uit: “Ik krijg nu 1.400 euro werkloosheidsuitkering. Na een jaar zakt dat naar 1.200 euro. Stel dat ik een nieuwe baan zou krijgen met een loon van ongeveer 2.500 euro netto.”

“Min de kosten van de auto: dan hebben we het over een verschil van 100 tot 200 euro per maand. Dat neemt mijn motivatie wel weg, ja. En als ik dan werk zou aannemen waar je niets voor hoeft te kunnen wordt er nog minder betaald.”

Patrick heeft zich neergelegd bij de huidige situatie. Dat vindt hij helemaal prima. Naar eigen zeggen is hij zelfs niet arm.

“Ik heb ook spaargeld, dus ik eet geen boterham minder. Waarom zou ik risico’s nemen terwijl ik met een uitkering stabiliteit heb? Met alle respect, maar daar ga ik mezelf niet meer moe voor laten maken.”

Algemeen

Sinterklaas is zichtbaar onder de indruk wanneer Sylvana IJsselmuiden haar badjas uitdoet

Sinterklaas maakt zijn intrede, maar niet zonder opvallend bezoek

Het blijft elk jaar weer een traditie vol debat, maar ook dit jaar heeft Sinterklaas voet aan wal gezet in Nederland. Zoals altijd brengt de Goedheiligman een bezoek aan degenen die het afgelopen jaar lief zijn geweest. En als er één persoon is die zeker op dat lijstje thuishoort, dan is het voormalig Mooiste Vrouw van Nederland, Sylvana IJsselmuiden.

Maar wat gebeurt er als de goedbedoelde Sint ineens oog in oog staat met Sylvana, die zich toevallig in een nogal ongebruikelijke outfit bevindt? Dit verhaal heeft de nodige wenkbrauwen doen fronsen en internetgebruikers doen lachen.


Sylvana en de Sint: een onverwacht moment

Sylvana IJsselmuiden, bekend van haar sprankelende persoonlijkheid en adembenemende uitstraling, kreeg een onverwacht bezoek van Sinterklaas. Blijkbaar vond de Sint het tijd om haar persoonlijk te inspecteren – uiteraard met een knipoog naar de gedachte dat hij iedereen die lief is een cadeautje brengt.

Maar toen Sylvana de deur opende, gebeurde er iets wat zelfs de Goedheiligman niet had verwacht. Sylvana bleek enkel een badjas te dragen, waardoor de situatie al snel komische vormen aannam. En zoals velen grapten op sociale media: zelfs Sinterklaas is niet immuun voor een onverwacht moment van bewondering.


Humor en controverse hand in hand

De anekdote zorgde al snel voor hilariteit op sociale media. Mensen gaven de situatie al snel de bijnaam: “De Sint als ondeugende passant.” Sommigen konden de humor ervan inzien en maakten grappen over de Goedheiligman die plotseling wel heel menselijke trekjes vertoonde.

Toch waren er ook geluiden van kritiek. In tijden waarin Sinterklaas en zijn tradities steeds meer onder een vergrootglas liggen, vroegen sommigen zich af of dit soort humor wel gepast is. Anderen waren juist blij om te zien dat er ruimte blijft voor luchtigheid rondom een traditie die zo diep geworteld is in de Nederlandse cultuur.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sylvana IJsselmuiden (@sylvana)


Sylvana blijft nuchter

Zelf lijkt Sylvana zich niet te druk te maken over de aandacht die het bezoek heeft opgeleverd. De voormalig tv-presentatrice en socialmedia-persoonlijkheid staat bekend om haar relativeringsvermogen en humor. “Ach, een beetje humor rond deze tijd kan geen kwaad,” grapte ze in een korte reactie.

Met miljoenen volgers op haar socialmediaplatforms weet Sylvana hoe ze een situatie kan omzetten in een vermakelijke gebeurtenis. Haar volgers lijken het daar mee eens te zijn, want de reacties stroomden binnen. “De Sint heeft goede smaak,” luidde een van de meest gelikete opmerkingen.


Sinterklaas en de cultuur van nu

Deze gebeurtenis laat zien hoe tradities zoals Sinterklaas zich aanpassen aan de moderne tijd. Het klassieke beeld van de Goedheiligman wordt steeds vaker gecombineerd met humor en zelfspot. Dit houdt de traditie niet alleen levendig, maar maakt het ook toegankelijker voor jongere generaties.

De komst van Sinterklaas blijft een feestelijke tijd waarin humor, cadeautjes en een vleugje magie samenkomen. En of je het nu grappig vindt of niet, dit soort verhalen geven altijd stof tot gesprek. Zoals de Sint zelf misschien zou zeggen: “Laten we vooral het goede in elkaar blijven zien – met of zonder badjas.”

Lees verder