-

Nieuwste

China heeft in Nederland illegale politiekantoren

Uit onderzoek van Follow the Money en RTL Nieuws blijkt dat China illegale politiekantoren heeft in Rotterdam en Amsterdam. Er zijn ook aanwijzingen dat de Chinese overheid op die manier gevluchte burgers in de gaten houdt en ook onder druk zou zetten.

RTL Nieuws schrijft dat het politiebureau in Amsterdam in 2018 geopend is door een politiekorps uit de regio Lishui. De Rotterdamse afdeling is pas dit jaar geopend en wordt beheerd door de politie van Fuzhou. Beiden zijn afkomstig uit het oosten van China, waar heel wat Chinese Nederlanders hun roots hebben.

Servicestations

In China worden de bureaus overzeese servicestations genoemd, maar de Nederlandse overheid werd daar nooit over ingelicht. De nieuwswebsite laat weten dat Chinese Nederlanders er wijzigingen in de burgerlijke stand kunnen doorgeven, alsook bijvoorbeeld rijbewijzen laten verlengen. Maar dergelijke zaken, zoals paspoortaanvragen, zijn eigenlijk de bevoegdheid van de ambassade of het consulaat.

Spionage?

De bureaus zouden actief contact zoeken met gevluchte Chinezen die zich kritisch uitlieten over het regime aldaar. Volgens Chinese overheidssites moeten de bureaus een buitenlands politienetwerk mogelijk maken en zijn ze ook bedoeld om informatie in te zamelen.

Dissidenten opgebeld

Begin dit jaar is de gevluchte dissident Wang Jingyu, tegen wie een opsporingsbevel is uitgevaardigd, zijn opgebeld door het bureau in Rotterdam. Wang getuigt: “Hij vroeg me terug te gaan naar China om mijn problemen op te lossen. Ook zei hij dat ik aan mijn ouders moest denken.” Enige tijd later kreeg hij van datzelfde bureau ook appjes met scheldwoorden.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder