-

Nieuwste

Experts bezorgd over bijna direct feesten na Janssen-prik

Janssen-prik

Wie zich laat inenten met het vaccin van Janssen kan de volgende dag al een club binnen. Het vaccin beschermt echter pas na twee weken. Experts zijn bezorgd en vinden dit niet verstandig. Zeker gezien de oprukkende deltavariant.

In Nederland is iemand pas ‘volledig’ gevaccineerd na twee prikken van het vaccin van AstraZeneca, Moderna of Pfizer. Voor het coronavaccin van Janssen is dat al na één prik.

Mensen krijgen hun vaccinatiebewijs vrijwel meteen na de tweede vaccinatie of na de eerste prik met het Janssen-vaccin. Die personen kunnen dan soms binnen de dag of een beetje daarna meteen naar een evenement of naar een discotheek. Daar is de anderhalve meterregel dan niet meer verplicht.

Naïef beleid

Volgens hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters van de Rijksuniversiteit Groningen is dit naïef. Hij waarschuwt dat er maar één persoon besmettelijk hoeft te zijn. Precies omdat de anderhalvemeterregel dan niet meer nodig is, is het risico op verspreiding van het virus groot.

De hoogleraar zegt er wel bij dat het risico om met een besmette persoon in contact te komen momenteel relatief klein is. Maar eenmaal de deltavariant het overneemt, kan het heel snel gaan. “Ik zou toch zeggen: laat het vaccin eerst z’n werk hebben gedaan.”

De honderden bezoekers van een discotheek in Enschede moeten zich overigens al laten testen op corona nadat er besmette personen waren.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder