-

Nieuwste

Ik vertrek op reis en ik neem mee: mijn corona-pas

corona-pas

Op 1 juli voeren de EU-landen de corona-pas in. Dit geldt dan als bewijs dat je geen corona hebt. Dankzij deze corona-pas mag je de hele zomer op reis naar alle landen van de Europese Unie.

Er moeten nog enkele details ingevuld worden, maar er zijn alvast enkele belangrijke stappen die je moet volgen.

Stap 1: Een van de drie opties kiezen

Thuis moet je regelen dat je kunt aantonen dat je het coronavirus niet hebt. Dat kan door een van deze drie dingen te bewijzen:

  • Je hebt al een coronaprik gehad
  • Je hebt een negatieve test
  • Je hebt de voorbije zes maanden corona gehad

Stap 2: Bewijs regelen

Coronaprik

Alleen als je al aan de beurt bent, krijg je een coronaprik. Daarvoor krijg je een uitnodiging per brief met instructies hoe je een afspraak moet maken. Eén coronaprik is altijd voldoende om op reis te mogen vertrekken.

Coronatest

Ongeveer een dag voor vertrek regel je de coronatest door bij een teststraat te passeren. Een zelftest geldt niet. Later worden de geldige teststraten voor een corona-pas nog bekendgemaakt. Niet iedere teststraat is dus bevoegd voor deze testen.

Corona gehad

Je moet kunnen bewijzen dat je binnen het half jaar voor vertrek al corona hebt gehad. Uiteraard moet je weer gezond zijn. Dit kan aan de hand van een antistoffentest. Het is nog niet bekend waar je deze test dan kunt halen.

Stap 3: CoronaCheck-app downloaden

Vanaf 1 juli heb je deze app nodig om naar andere EU-lidstaten te kunnen reizen. Voor mensen zonder smartphone moet nog een oplossing gezocht worden.

Stap 4: Inloggen op de app

Inloggen op de app moet met je digitale identiteitsbewijs, jouw DigiD. Kies het bewijs dat voor jou van toepassing is: coronatest, coronaprik of corona gehad. Nadat je alle stappen doorlopen hebt, verschijnt er een QR-code. Deze code is dan je corona-pas.

Stap 5: Op vakantie de app tonen

Tijdens het reizen kan je dan gevraagd worden om de corona-pas te laten zien. Denk aan controles op de luchthaven. Na het scannen van de QR-code verschijnt er een groen scherm: het bewijs dat je geen corona hebt.

Wanneer je geen corona-pas hebt, is het aan de lidstaten afzonderlijk om te bepalen wat er moet gebeuren. Dat kan een coronatest zijn of verplichte quarantaine.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder