-

Algemeen

Wat dreef Klaas Bijl tot de wanhoopsdaad? Een reconstructie van verdriet, waarschuwingen en gemiste signalen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De tragedie rond Klaas Bijl en zijn kinderen Jeffrey (10) en Emma (8) heeft Nederland diep geraakt. Wat begon als een zorgwekkende vermissingszaak, eindigde in een hartverscheurend drama. Inmiddels is bevestigd dat de lichamen van Klaas en zijn kinderen zijn aangetroffen in een auto die uit het water werd gehaald bij Winschoten. De centrale vraag die velen bezighoudt: hoe kon dit gebeuren?

Toenemende spanningen

Volgens bekenden van het gezin begon de situatie te escaleren na een moeizame relatiebreuk tussen Klaas Bijl (67) en de moeder van de kinderen. De twee zouden verwikkeld zijn geweest in een slepende vechtscheiding, waarbij Bijl nog slechts beperkt omgangsrecht had. Hij mocht zijn kinderen slechts twee weekenden per maand zien. Volgens een buurtbewoner had hij het daar mentaal erg moeilijk mee.

De moeder van de kinderen woonde sinds eind vorig jaar bij haar zus in Delfzijl. Ze was samen met Jeffrey, Emma en een kind uit een eerdere relatie gevlucht uit het huis dat ze met Klaas had gedeeld. Volgens bekenden voelde ze zich niet veilig meer. Klaas zou regelmatig onder invloed zijn geweest en spullen in huis vernield hebben.

Onheilspellende signalen

Op vrijdag 16 mei, een dag vóór de vermissing, stuurde Klaas verontrustende appjes naar zijn ex-partner. Daarin zou hij gezegd hebben dat “er iets ging gebeuren” en dat ze het verlies “wel te boven zou komen”. De moeder vertrouwde het niet en schakelde de p0litie in. Agenten gingen poolshoogte nemen bij de woning van Klaas, maar zagen op dat moment geen directe reden om de kinderen bij hem weg te halen. De kinderen bleven bij hun vader.

Een dag later, op zaterdagmiddag, nam Klaas de kinderen mee. Volgens zijn vriendin Mirka zei hij tegen de kinderen dat ze naar McDonald’s zouden gaan. Toen ze vroegen of zij mee mocht, antwoordde hij: “Nee, we gaan naar het paradijs.” Hij reed weg in zijn grijze Toyota Avensis. Sindsdien ontbrak elk spoor.

Eén enkel teken van leven

Zondagavond kwam er een kort moment van hoop. Klaas belde met een kennis in Beerta om een teken van leven te geven. Hij vertelde dat het “goed ging” met de kinderen en dat ze aardappelen en schnitzel hadden gegeten. Daarna hing hij op. Het was het laatste dat van hem vernomen werd.



Op dat moment was al een Amber Alert verspreid en zette de p0litie alles op alles. Honderden agenten, burgers en speurhondenteams zochten dagenlang in Nederland én over de grens in Duitsland. Toch leverde het lange tijd niets op.

De brief

Dinsdagochtend maakte de p0litie bekend dat er een handgeschreven brief van Klaas Bijl was gevonden. De inhoud van de brief werd niet openbaar gemaakt, maar de toon was zorgwekkend. De p0litie liet weten dat de tekst aanleiding gaf om ernstig te vrezen voor het leven van de kinderen.

In de brief stonden aanwijzingen dat Klaas van plan was zichzelf én zijn kinderen iets aan te doen. Of dit al langer gepland was of het gevolg van een plotselinge psychische instorting, is nog onduidelijk. Maar dat hij geen uitweg meer zag, staat vast.

De vondst van de auto

Op dinsdagavond rond 20.30 uur werd in het water aan de Renselweg in Winschoten een auto aangetroffen. Het ging om een voertuig van hetzelfde type en model als waarin Klaas was vertrokken. Later op de avond werd bevestigd dat het inderdaad ging om zijn Toyota Avensis. In de auto werden meerdere lichamen aangetroffen.

Hoewel formele identificatie nog plaatsvindt, is duidelijk dat hiermee een eind kwam aan de dagenlange onzekerheid. De hoop op een goede afloop was definitief vervlogen.

Systemen onder druk

Het drama heeft veel vragen opgeroepen over de rol van instanties en signalering. Waarom mochten de kinderen bij hun vader blijven na onheilspellende berichten? Was er voldoende toezicht? Hoe wordt er omgegaan met meldingen in conflictscheidingen?

Deskundigen benadrukken dat het vaak moeilijk is om te voorspellen wanneer iemand daadwerkelijk overgaat tot een wanhoopsdaad. “Er zijn duizenden mensen in een complexe scheiding. Slechts zelden leidt dat tot een drama als dit,” stelt een hoogleraar familierecht. “Maar elk signaal moet serieus genomen worden.”

Een stil verdriet

Voor de familie van Jeffrey en Emma is het verdriet nauwelijks te bevatten. In een verklaring via de organisatie Namens de Familie lieten zij weten radeloos te zijn, maar dankbaar voor alle hulp en steun. “We hebben gezocht, gehoopt en gebeden. Dit is een onvoorstelbaar verlies.”

Ook in Beerta, waar de kinderen voor het laatst gezien zijn, heerst verslagenheid. Op scholen, sportverenigingen en in de buurt worden herdenkingsmomenten voorbereid. Burgers en hulpverleners rouwen gezamenlijk.

Wat blijft er achter?

Het drama rond Klaas Bijl en zijn kinderen laat diepe sporen na. Het roept fundamentele vragen op over ouderschap, machteloosheid en het falen van systemen die bedoeld zijn om te beschermen. Maar bovenal is het een tragedie die drie levens heeft gekost en talloze anderen heeft geraakt.

In zijn wanhoop lijkt Klaas de controle te zijn verloren. Wat hem dreef, zullen we wellicht nooit volledig begrijpen. Wat rest is de herinnering aan twee jonge kinderen die veel te vroeg uit het leven zijn gerukt – en de hoop dat hun verhaal aanleiding zal zijn voor betere bescherming, vroegere interventie en meer bewustzijn rond vechtscheidingen en psychische nood.

Algemeen

Vreselijke doodsoorzaak van Jeffrey (10) en Emma (8) bekendgemaakt

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Tragedie in Winschoten: Jeffrey (10) en Emma (8) 0verleden door verdrinking, vader ook 0verleden

Na dagen van intense onzekerheid en grootschalige zoekacties is het verdrietige nieuws bevestigd: de ontv0erde kinderen Jeffrey (10) en Emma (8) zijn volgens het 0penbaar Ministerie (OM) “zeer waarschijnlijk” door verdrinking om het leven gekomen. De lichamen van de twee kinderen, samen met die van hun vader Klaas Bijl (67), werden dinsdagavond aangetroffen in een auto in een kanaal aan de Renselweg in Winschoten, in de provincie Groningen.

Eerste resultaten onderzoek

Het OM maakte woensdagmiddag bekend dat een eerste onderzoek wijst op verdrinking als doodsoorzaak. Toch is het onderzoek nog niet afgerond. “We hebben op dit moment geen aanwijzingen dat er andere personen bij betrokken zijn, maar we sluiten geen scenario uit,” aldus officier van justitie Debby Homans. De p0litie onderzoekt verder camerabeelden en sporen om het precieze verloop van de gebeurtenissen te reconstrueren.

P0litiebezoek op vrijdag

Uit reconstructies blijkt dat er al op vrijdagavond, een dag voor de ontv0ering, p0litiecontact was met de vader. De moeder van Jeffrey en Emma had toen alarm geslagen. Ze had verontrustende berichten ontvangen van haar ex-partner en vreesde dat hij de kinderen iets aan zou doen. Meerdere agenten gingen langs bij de woning van Klaas Bijl, maar besloten na een inschatting van de situatie om niet in te grijpen. Volgens de p0litie was er op dat moment geen directe aanleiding voor actie.

Deze keuze roept nu veel vragen op, vooral gezien de tragische afloop van het weekend. Het incident zal waarschijnlijk onderdeel worden van een intern evaluatieproces.

Ontv0ering op zaterdag

Zaterdag nam Klaas Bijl zijn kinderen mee vanuit Beerta. Volgens zijn omgeving deed hij dat met voorbedachte rade. Een bekende verklaarde dat hij tegen de kinderen had gezegd dat ze naar McDonald’s zouden gaan. Toen zij vroegen of een vriendin mee mocht, antwoordde hij: “Nee, we gaan naar het paradijs.”

Vanaf dat moment begon een grootschalige zoekt0cht die zich uitstrekte over grote delen van Groningen en zelfs over de grens met Duitsland. De p0litie zette honderden agenten, speurhonden en vrijwilligers in. Ook het Veteranen Search Team en burgerinitiatieven ondersteunden het onderzoek.

Laatste teken van leven

Zondagavond volgde een korte sprankel hoop. Klaas belde toen met een kennis in Beerta en gaf aan dat het goed ging met de kinderen. Hij vertelde dat ze aardappelen en schnitzel hadden gegeten. Daarna verbrak hij het contact. Het bleek het laatste teken van leven te zijn van het drietal.

Diezelfde dag werd een Amber Alert uitgezonden, waarin de namen en foto’s van Jeffrey, Emma en hun vader werden gedeeld. Het voertuig waarin zij vermoedelijk reisden, een grijze Toyota Avensis, werd ook via snelwegpanelen en sociale media onder de aandacht gebracht.

Vondst van de auto en lichamen

Dinsdagavond rond 20.30 uur werd een auto aangetroffen in het water aan de Renselweg in Winschoten. Het voertuig werd opgemerkt tijdens een gerichte zoekactie. In de nacht van dinsdag op woensdag werd de auto met een hijskraan uit het kanaal getakeld. Tot ontzetting van velen bleken de lichamen van Klaas en zijn twee kinderen in de auto aanwezig.

De wagen was inderdaad de Toyota Avensis waar de p0litie naar op zoek was. Het voertuig werd vervolgens overgebracht naar een andere locatie voor verder forensisch onderzoek. De lichamen werden met grote zorgvuldigheid geborgen en zijn inmiddels onderworpen aan sectie.

Rouw en verbijstering

De ontdekking van de lichamen sloeg in als een bom bij de familie, hulpverleners en burgers die de afgelopen dagen hoopvol hadden meegezocht. De nabestaanden van Jeffrey en Emma reageerden in een gezamenlijke verklaring, verspreid via Slachtofferhulp Nederland: “Aangeslagen, boos en intens verdrietig. Geen enkel woord komt in de buurt bij wat wij nu voelen. We kunnen het niet beseffen en willen het ook eigenlijk niet beseffen.”

Ze vroegen tevens om rust en privacy in deze moeilijke periode en bedankten iedereen die betrokken was bij de zoekactie. Bij het kanaal in Winschoten legden mensen bloemen, knuffels en kaarsen neer. Op briefjes is onder andere te lezen: “Rust zacht, lieve kinderen.”

Gemiste signalen?

De tragedie werpt opnieuw een schijnwerper op de risico’s van complexe scheidingen, omgangsregelingen en psychische nood. De beslissing van de p0litie om vrijdagavond niet in te grijpen, ondanks de verontrustende berichten, wordt nu door sommigen als een gemiste kans gezien.

Volgens experts is het echter moeilijk om bij elke melding in te schatten of er acuut gevaar is. “Het blijft een grijs gebied. Het gebeurt niet vaak dat een vechtscheiding zo dramatisch eindigt, maar elke melding verdient maximale aandacht,” zegt een gedragsdeskundige verbonden aan de p0litie.

Nog veel vragen

Hoewel verdrinking nu als waarschijnlijke doodsoorzaak wordt genoemd, blijft onduidelijk of het om een bewust geplande actie ging of dat Klaas Bijl op het moment zelf de controle verloor. In een eerder gevonden brief had hij geschreven dat zijn kinderen “rust” verdienden. De toon van de brief was volgens de p0litie ernstig genoeg om van levensgevaar uit te gaan.

De komende dagen worden de forensische onderzoeken voortgezet. Ook worden gesprekken gevoerd met mensen uit de directe omgeving van Klaas Bijl, in de hoop een completer beeld te krijgen van zijn mentale gesteldheid en motieven.

In memoriam

Wat rest is een land in rouw. Twee jonge levens, vol dromen en toekomst, zijn abrupt tot stilstand gekomen. Jeffrey was sportief, hield van voetbal en grapjes maken. Emma was creatief, dol op knutselen en dieren. Ze worden herinnerd als lieve, vrolijke kinderen met een warm hart.

Op scholen in Beerta is gestart met rouwbegeleiding en zijn herdenkingsmomenten georganiseerd. De gemeenschap probeert gezamenlijk grip te krijgen op het onvoorstelbare verlies.

Oproep tot waakzaamheid

De zaak onderstreept hoe belangrijk het is om signalen van psychisch nood of mogelijke escalatie serieus te nemen. Professionals pleiten voor betere informatie-uitwisseling tussen hulpinstanties, onderwijs, jeugdzorg en p0litie. Ook moet er meer ruimte komen voor preventieve interventies bij verstoorde familiesituaties.

“Dit mag nooit meer gebeuren,” is de oproep die vaak klinkt op sociale media. Het verdriet is collectief, maar ook de verantwoordelijkheid om kwetsbare kinderen beter te beschermen.

Lees verder