Algemeen
MAX onder vuur: ´Hamsterde plastic bekertjes vlak voor verbod, want mok is goor´

Presentator Jan Slagter heeft zich fel uitgesproken tegen het verbod op wegwerp-koffiebekertjes met een dun plastic laagje. Kort voordat deze maatregel van kracht werd, sloeg hij bij Omroep MAX een grote voorraad in. De nieuwe regelgeving, bedoeld om zwerfplastic te verminderen, geldt sinds 2024. Slagter ziet er echter de noodzaak niet van in. “Het is allemaal onzin,” zegt hij tijdens een uitzending van De Oranjezomer.
Verzet tegen herbruikbare mokken
Volgens de regelgeving moeten werknemers hun eigen mok gebruiken. Dat is precies wat Jan weigert. Bij de NPO is dit verplicht, tot grote ergernis van Slagter. “Dat vind ik gewoon heel goor,” klaagt hij. Hij heeft een afkeer van mokken die meerdere mensen gebruiken. “Dan krijg je een mok die iemand even met z’n hand heeft afgewassen. Nee, dank je.”
Nieuwe bekers “volgens de regels”
Hoewel hij plastic bekers prefereert, beweert Jan dat MAX inmiddels overgeschakeld is op bekers die wél aan de regels voldoen. Deze zouden niet volledig uit plastic bestaan, maar zijn wel acceptabel voor hem. “We hebben nu de nieuwste besteld. Helemaal volgens de regels,” legt hij uit. Toch blijft hij vasthouden aan zijn eigen bekers: “Ik moet geen mok waar iedereen uit heeft geslubberd.”
Onbegrip over chipsverpakkingen
Niet alleen de koffiebekers roepen irritatie op. Ook het vervangen van chipszakken door kartonnen verpakkingen vindt hij overdreven. “Dat is toch ook nergens voor nodig?” verzucht hij. In zijn ogen slaan de milieumaatregelen door en worden ze te ver doorgevoerd zonder praktische voordelen.
Kritiek op plastictoeslag
Een ander doorn in het oog van Slagter is de zogeheten plastictoeslag. Bij tankstations moet je nu extra betalen voor een wegwerpbeker. Hij ontdekte tot zijn verbazing dat die toeslag niet naar een recyclefonds gaat, maar simpelweg in de zakken van de pomphouders belandt. “Ik dacht: dat dubbeltje gaat naar iets goeds. Maar nee hoor, het is gewoon extra winst voor het tankstation.”
Geen mopperkont, wel kritisch
Hoewel Jan zich regelmatig beklaagt over de nieuwe regels, vindt hij zichzelf geen mopperkont. “Ik mopper alleen op mensen die van die rare regels verzinnen,” zegt hij. Vroeger vond hij het vanzelfsprekend om uit een plastic beker te drinken. Dat dit nu niet meer mag, vindt hij overdreven. “We overdrijven enorm. Het slaat nergens op.”
Steun van collega Castricum
Collega Rutger Castricum toont begrip voor Slagters standpunt. Hij verwijst naar de situatie bij de NPO, waar iedereen zijn eigen mok moet meenemen. Daarmee sluit hij zich impliciet aan bij Jan’s kritiek op de nieuwe regelgeving en de wijze waarop die in de praktijk wordt gebracht.
Oude gewoontes versus nieuwe regels
De felle reacties van Jan Slagter illustreren hoe lastig het soms is om oude gewoontes los te laten. Zijn verzet weerspiegelt een breder sentiment onder mensen die zich moeilijk kunnen vinden in milieumaatregelen die het dagelijks gemak aantasten. Of het nu om koffiebekers of chipszakken gaat, Slagter ziet vooral verlies van comfort.

Algemeen
Pijnlijke beelden: Optreden Wendy van Hout eindigt in groot drama, zangeres verlaat het podium
