-

Algemeen

Ex Rob de Nijs dreigt eigen zoon af: ´Als je dit doet ben je niet alleen vader maar ook moeder kwijt´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Na het overlijden van zanger Rob de Nijs is een pijnlijke familieruzie aan de oppervlakte gekomen. Zijn ex-vrouw, Belinda Meuldijk, en hun zoon Robbert de Nijs liggen ernstig met elkaar overhoop. De aanleiding: een boekproject van Belinda over haar leven met Rob, dat bij Robbert in het verkeerde keelgat is geschoten.

Boze e-mail escaleert de situatie

De spanningen tussen moeder en zoon bereikten een nieuw dieptepunt toen Belinda een confronterende e-mail naar Robbert stuurde. Daarin stond de onthutsende zin: “Nu ben je niet alleen je vader, maar ook je moeder kwijt.” Met deze uitspraak benadrukte Belinda de breuk die is ontstaan. De emotionele lading van deze woorden laat zien hoe ver de verhoudingen zijn verslechterd.

Einde van een lange relatie

Rob de Nijs en Belinda Meuldijk waren 22 jaar getrouwd en kregen samen twee zonen: Robbert en Yoshi. In 2006 kwam er een einde aan hun huwelijk. Sindsdien zijn de banden verwaterd. Vooral de relatie tussen Belinda en Robs nieuwe partner Jet was moeizaam, iets waar Robbert nu ook de gevolgen van lijkt te ondervinden.

Robbert doorbreekt zijn stilte

Normaal gesproken mijdt Robbert de media, maar deze keer voelde hij zich geroepen om zijn kant van het verhaal te delen. In weekblad Privé vertelt hij dat zijn moeder niet kan loslaten. Volgens hem probeert ze via sociale media het beeld van zijn vader te beïnvloeden. Vooral haar aankondiging om nog meer boeken over Rob te schrijven, zit hem hoog.

Kritiek op de boekenplannen

Robbert noemt de verhalen van zijn moeder ‘lariekoek’ en is vastbesloten om het verschijnen van een nieuw boek tegen te houden. Hij vindt dat zijn vader na zijn dood rust verdient en dat het constant oprakelen van oude verhalen niet respectvol is. De fantasievolle insteek van zijn moeder ziet hij als sensatiebelust en schadelijk voor de nagedachtenis aan Rob.

Verdriet en frustratie

Volgens Robbert is het pijnlijk om te zien hoe zijn moeder zich opstelt. Hij voelt zich verraden en is bang dat zijn vaders nalatenschap bezoedeld raakt. In zijn ogen wordt er niet met zorg omgegaan met herinneringen, maar met een commerciële bril gekeken naar de mogelijkheden die zijn vaders dood biedt.

Breuk tussen moeder en zoon

De e-mail van Belinda onderstreept hoe diep de kloof tussen moeder en zoon is geworden. Ze verwijt hem dat hij het vertrouwen tussen hen heeft beschadigd en dat zijn publieke uitlatingen alleen maar pijn veroorzaken. De verwijdering tussen beiden lijkt voorlopig onherstelbaar.

Onzekere toekomst voor de familie

Het is onduidelijk of de familieleden elkaar weer zullen vinden. De media-aandacht en onderlinge beschuldigingen maken verzoening niet gemakkelijk. Wat begon als een conflict over een boek is uitgegroeid tot een schrijnend familieconflict, met blijvende emotionele littekens tot gevolg.

Algemeen

Groot schandaal over André Rieu op komst: ‘Het is echt wachten’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Dirigent Jaap van Zweden onder vuur: beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag roepen vragen op

De wereld van klassieke muziek wordt opgeschud door serieuze aantijgingen richting topdirigent Jaap van Zweden. Meerdere musici die met hem samenwerkten, hebben verklaard dat Van Zweden zich schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De beschuldigingen betreffen onder andere verbaal intimiderend gedrag en een gespannen werksfeer.

Volgens een aantal musici zou Van Zweden zich jarenlang hebben laten gelden op een manier die door sommigen als intimiderend werd ervaren. “Hij schreeuwt naar je alsof je een kind van vier bent,” zegt een betrokkene. “Veel mensen zijn bang om iets verkeerd te doen.”

Grote carrière, grote druk

Jaap van Zweden geldt internationaal als een van de meest succesvolle Nederlandse dirigenten ooit. Hij leidde toporkesten als het New York Philharmonic en was recentelijk nog chef-dirigent bij The Metropolitan Opera in New York. Zijn uitzonderlijke staat van dienst en internationale reputatie maken de situatie des te gevoeliger.

Entertainmentjournalist Jordi Versteegden en Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds spraken in de podcast Strikt Privé over de kwestie. “Als je zo’n hoge boom bent, vang je veel wind,” zegt Santegoeds. “Het is onvoorstelbaar wat hij bereikt heeft, en ook opvallend hoe weinig aandacht dat in Nederland soms krijgt.”

Toch merkt hij op dat groot succes ook zijn keerzijde heeft. “Dan is er altijd wel iemand die zich niet gehoord voelt of zich gekwetst voelt door de manier van werken. Zeker als de lat hoog ligt en de druk intens is.”

Documentaire als katalysator

De beschuldigingen zijn naar buiten gekomen in het kader van een documentaire van het programma Pointer, waarin enkele musici hun ervaringen delen. Hoewel Van Zweden vooralsnog niet publiekelijk heeft gereageerd op de aantijgingen, wordt verwacht dat hij zijn kant van het verhaal binnenkort zal toelichten.

Volgens de makers van de documentaire gaat het om een structureel patroon, waarin harde werkcultuur en persoonlijke omgangsstijl door elkaar lopen. In hoeverre de gedragingen van Van Zweden als grensoverschrijdend kunnen worden gekwalificeerd, is onderwerp van discussie.

De balans tussen prestatie en gedrag

De discussie raakt een bredere maatschappelijke ontwikkeling: hoe gaan we om met hoge druk en machtsverhoudingen binnen prestatiegerichte omgevingen zoals de kunstwereld, media of sport?

“Het is niet de padvinderij,” zegt Santegoeds daarover. “Waar intensieve prestaties worden gevraagd, worden ook scherpe woorden gewisseld. Vroeger werd dat als normaal beschouwd, nu wordt er anders naar gekeken. Tijden veranderen.”

Hij voegt toe: “Als je daarna met elkaar een glas wijn kunt drinken en het achter je laat, zou het goed moeten zijn. Maar als mensen structureel schade ervaren, moet dat uiteraard serieus genomen worden.”

André Rieu

Wordt André Rieu ook genoemd?

Tijdens het gesprek komt ook de naam van violist en orkestleider André Rieu kort voorbij. Tot op heden zijn er geen beschuldigingen richting hem geuit, en zijn naam werd slechts hypothetisch genoemd. “Zou het kunnen? Je weet het gewoon niet meer tegenwoordig,” zegt Versteegden. De opmerking dient vooral als voorbeeld van hoe breed het maatschappelijke debat inmiddels reikt.

De opmerking is niet bedoeld als aantijging, maar toont aan dat in de huidige tijd steeds vaker gekeken wordt naar machtsstructuren in publieke functies, ook als er geen concrete aanleiding is.

Zelfreflectie

Aan het einde van het gesprek wordt ook kort stilgestaan bij het eigen werkklimaat binnen de media. “Ben je zelf bang dat er ooit verhalen naar buiten komen?” vraagt Jordi aan Evert.

“Niet echt,” antwoordt hij. “Maar het is ook bij ons geen wereld van thee en koekjes. We werken onder hoge druk en er wordt veel gevraagd. Vroeger hoorde daar soms een scherpe toon bij. Nu liggen de gevoeligheden anders.”

Santegoeds sluit af met een veelzeggend citaat: “If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen.” Toch benadrukt hij ook dat we alert moeten blijven op situaties waarin grenzen overschreden worden. “Grootheid of niet, iedereen verdient een veilige werkomgeving.”

Hoe nu verder?

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor Jaap van Zweden. De betrokken omroepen hebben nog geen officiële reactie gegeven op de documentaire of de verklaringen van de musici. Van Zweden zelf heeft nog niet publiekelijk gereageerd. Of dat snel verandert, zal afhangen van de verdere berichtgeving en de maatschappelijke druk.

Wat wel duidelijk is: dit verhaal past in een bredere trend waarin ongewenst gedrag, ook binnen prestigieuze werkomgevingen, steeds minder onbesproken blijft.

André Rieu

Lees verder