-

Algemeen

Collega´s kotsen André Hazes massaal uit na bedrog Monique: ´Denk eens aan je zoontje´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Na zijn veelbesproken breuk met Monique Westenberg is André Hazes opnieuw in de schijnwerpers beland. Dit keer vanwege zijn beginnende relatie met Noa, de dochter van volkszanger Denny Braaf. De twee zouden het erg gezellig hebben samen, al roept de timing van hun relatie de nodige vragen op bij de media.

Noa in beeld ná breuk?

Het management van André Hazes benadrukt dat Noa pas in zijn leven kwam nadat zijn relatie met Monique ten einde kwam. Toch bestaat er twijfel over dit tijdsverloop. Onder andere weekblad Privé vermoedt dat de twee mogelijk al eerder contact hadden. Evert Santegoeds, hoofdredacteur van het blad, zegt in de podcast Strikt Privé dat er al in februari of maart geruchten rondgingen over de nieuwe romance.

Vader Denny Braaf ontkent

Noa’s vader, Denny Braaf, zou volgens Evert aanvankelijk niets afgeweten hebben van de relatie. “Die ontkende het in alle toonaarden,” vertelt hij. Toch werd André kort daarna wél samen met Noa gespot. Voor Santegoeds is dat te toevallig om toeval te zijn. “Het lijkt allemaal zo ingestoken om te bewijzen dat er geen overlap was met Monique, maar ik geloof daar niet blind in.”

Kritiek op mediamanagement

Jordi Versteegden, mede-host van de podcast, uit zijn irritatie over de manier waarop het kamp-Hazes het verhaal probeert te controleren. Volgens hem wordt de nadruk te veel gelegd op de mogelijke schade voor André’s zoon, Kleine Dré, wanneer de media berichten over zijn liefdesleven. “Dat begint me echt tegen te staan,” zegt hij. Evert sluit zich daarbij aan: “Het is je eigen gedrag, neem daar dan ook verantwoordelijkheid voor.”

‘Zij gelooft in hem’ geldt niet meer

De opmerking “Zij gelooft in hem” – ooit verbonden aan Monique – lijkt volgens Jordi inmiddels achterhaald. De kritiek richt zich vooral op de snelheid waarmee André zich opnieuw in een relatie heeft gestort, en het contrast met zijn eerdere beloftes aan Monique en hun zoon.

Eerdere geruchten over seksuele geaardheid

Eerder deze maand moest André zich verdedigen tegen een ander gerucht: hij zou een relatie hebben met een man, een zekere Andy. De zanger ontkende dit fel via Instagram en benadrukte dat Andy slechts een goede vriend is. “Mijn hoofd barst uit elkaar,” zei hij zichtbaar geëmotioneerd. “Laten we rustig blijven, jongens.” Zijn reactie werd afgesloten met een luchtige knipoog naar Andy.

Rust lijkt ver weg

De roddels en twijfels blijven zich opstapelen rondom de zanger. Ondanks zijn pogingen om zijn privéleven af te schermen, blijft zijn naam circuleren in de media. De recente ontwikkelingen rond Noa, zijn reacties op kritiek, en de blijvende speculaties maken duidelijk dat André Hazes voorlopig niet op rust hoeft te rekenen.

Algemeen

Groot schandaal over André Rieu op komst: ‘Het is echt wachten’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Dirigent Jaap van Zweden onder vuur: beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag roepen vragen op

De wereld van klassieke muziek wordt opgeschud door serieuze aantijgingen richting topdirigent Jaap van Zweden. Meerdere musici die met hem samenwerkten, hebben verklaard dat Van Zweden zich schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De beschuldigingen betreffen onder andere verbaal intimiderend gedrag en een gespannen werksfeer.

Volgens een aantal musici zou Van Zweden zich jarenlang hebben laten gelden op een manier die door sommigen als intimiderend werd ervaren. “Hij schreeuwt naar je alsof je een kind van vier bent,” zegt een betrokkene. “Veel mensen zijn bang om iets verkeerd te doen.”

Grote carrière, grote druk

Jaap van Zweden geldt internationaal als een van de meest succesvolle Nederlandse dirigenten ooit. Hij leidde toporkesten als het New York Philharmonic en was recentelijk nog chef-dirigent bij The Metropolitan Opera in New York. Zijn uitzonderlijke staat van dienst en internationale reputatie maken de situatie des te gevoeliger.

Entertainmentjournalist Jordi Versteegden en Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds spraken in de podcast Strikt Privé over de kwestie. “Als je zo’n hoge boom bent, vang je veel wind,” zegt Santegoeds. “Het is onvoorstelbaar wat hij bereikt heeft, en ook opvallend hoe weinig aandacht dat in Nederland soms krijgt.”

Toch merkt hij op dat groot succes ook zijn keerzijde heeft. “Dan is er altijd wel iemand die zich niet gehoord voelt of zich gekwetst voelt door de manier van werken. Zeker als de lat hoog ligt en de druk intens is.”

Documentaire als katalysator

De beschuldigingen zijn naar buiten gekomen in het kader van een documentaire van het programma Pointer, waarin enkele musici hun ervaringen delen. Hoewel Van Zweden vooralsnog niet publiekelijk heeft gereageerd op de aantijgingen, wordt verwacht dat hij zijn kant van het verhaal binnenkort zal toelichten.

Volgens de makers van de documentaire gaat het om een structureel patroon, waarin harde werkcultuur en persoonlijke omgangsstijl door elkaar lopen. In hoeverre de gedragingen van Van Zweden als grensoverschrijdend kunnen worden gekwalificeerd, is onderwerp van discussie.

De balans tussen prestatie en gedrag

De discussie raakt een bredere maatschappelijke ontwikkeling: hoe gaan we om met hoge druk en machtsverhoudingen binnen prestatiegerichte omgevingen zoals de kunstwereld, media of sport?

“Het is niet de padvinderij,” zegt Santegoeds daarover. “Waar intensieve prestaties worden gevraagd, worden ook scherpe woorden gewisseld. Vroeger werd dat als normaal beschouwd, nu wordt er anders naar gekeken. Tijden veranderen.”

Hij voegt toe: “Als je daarna met elkaar een glas wijn kunt drinken en het achter je laat, zou het goed moeten zijn. Maar als mensen structureel schade ervaren, moet dat uiteraard serieus genomen worden.”

André Rieu

Wordt André Rieu ook genoemd?

Tijdens het gesprek komt ook de naam van violist en orkestleider André Rieu kort voorbij. Tot op heden zijn er geen beschuldigingen richting hem geuit, en zijn naam werd slechts hypothetisch genoemd. “Zou het kunnen? Je weet het gewoon niet meer tegenwoordig,” zegt Versteegden. De opmerking dient vooral als voorbeeld van hoe breed het maatschappelijke debat inmiddels reikt.

De opmerking is niet bedoeld als aantijging, maar toont aan dat in de huidige tijd steeds vaker gekeken wordt naar machtsstructuren in publieke functies, ook als er geen concrete aanleiding is.

Zelfreflectie

Aan het einde van het gesprek wordt ook kort stilgestaan bij het eigen werkklimaat binnen de media. “Ben je zelf bang dat er ooit verhalen naar buiten komen?” vraagt Jordi aan Evert.

“Niet echt,” antwoordt hij. “Maar het is ook bij ons geen wereld van thee en koekjes. We werken onder hoge druk en er wordt veel gevraagd. Vroeger hoorde daar soms een scherpe toon bij. Nu liggen de gevoeligheden anders.”

Santegoeds sluit af met een veelzeggend citaat: “If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen.” Toch benadrukt hij ook dat we alert moeten blijven op situaties waarin grenzen overschreden worden. “Grootheid of niet, iedereen verdient een veilige werkomgeving.”

Hoe nu verder?

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor Jaap van Zweden. De betrokken omroepen hebben nog geen officiële reactie gegeven op de documentaire of de verklaringen van de musici. Van Zweden zelf heeft nog niet publiekelijk gereageerd. Of dat snel verandert, zal afhangen van de verdere berichtgeving en de maatschappelijke druk.

Wat wel duidelijk is: dit verhaal past in een bredere trend waarin ongewenst gedrag, ook binnen prestigieuze werkomgevingen, steeds minder onbesproken blijft.

André Rieu

Lees verder