-

Algemeen

Weerwaarschuwing uitgebreid: ”Het gaat nog erger worden:” Het KNMI waarschuwt: ”Pas op”

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Weersomslag leidt tot extra waarschuwingen: KNMI breidt code geel uit naar meerdere provincies

Nederland heeft vandaag te maken met een flinke weersverandering die in meerdere delen van het land voor problemen zorgt. Waar in eerste instantie alleen in de ochtend lichte onweersbuien werden voorspeld, blijkt dat de situatie gaandeweg de dag is verslechterd. Het KNMI heeft daarom code geel uitgebreid naar meerdere regio’s. Waar deze waarschuwing vanochtend nog enkel voor Groningen en Drenthe gold, is die inmiddels ook van kracht in Flevoland, Overijssel en Friesland. De combinatie van zware regenbuien, stevige windstoten en hagel maakt het nodig om extra alert te zijn.

Omslag in het weerbeeld

Na een relatief rustige start van de week, waarin het lenteweer zich van zijn mildere kant liet zien, is vandaag duidelijk geworden dat de aprilmaand onvoorspelbaar blijft. De ochtend begon in veel delen van het land nog met wat zon en slechts plaatselijke buien. Toch veranderde dit weerbeeld snel. Al in de loop van de middag ontstonden boven Noordoost-Nederland stevige onweersbuien, die zich in rap tempo uitbreidden naar het midden en oosten van het land.

Code geel: wat betekent dat?

Code geel is een waarschuwing van het KNMI die aangeeft dat er potentieel gevaarlijk weer op komst is. Het betekent niet dat er direct sprake is van extreem weer, maar wel dat mensen alert moeten zijn. Vooral buitenactiviteiten, verkeer en mensen die met open water of agrarisch werk te maken hebben, moeten extra opletten.

In Groningen en Drenthe werd code geel rond 16.00 uur van kracht. Hier trekken de buien vanaf het zuiden naar het noorden en gaan gepaard met windstoten tot 60 km/u en hagel. Deze situatie blijft in deze provincies van kracht tot ongeveer 20.00 uur vanavond.

Uitbreiding naar Flevoland, Overijssel en Friesland

Wat de situatie vandaag extra bijzonder maakt, is dat het noodweer zich niet beperkt tot één regio. De buien bleken zich sneller en verder uit te breiden dan vooraf verwacht. Daardoor heeft het KNMI besloten om ook Flevoland, Overijssel en Friesland onder code geel te plaatsen. In deze provincies is er vooral sprake van flinke neerslag binnen korte tijd. Lokaal kan er tot wel 30 millimeter regen vallen in een uur tijd.

Volgens meteorologen van Weerplaza en Buienradar is dit ‘vrij uitzonderlijk’ voor deze tijd van het jaar. “Het is typisch aprilweer, maar dan wel in de meest intense vorm,” aldus een woordvoerder. De regen is op zich welkom voor de landbouw, want in veel regio’s was sprake van beginnende droogte. Toch zorgt de combinatie met hagel en wind ook voor risico’s, vooral op de weg.

Windstoten en hagel: opletten op de weg

Met windstoten van rond de 60 km/u in met name Groningen en Drenthe, is het belangrijk dat weggebruikers hun rijgedrag aanpassen. Fietsers, scooterrijders en mensen met aanhangers of caravans zijn extra kwetsbaar bij dit soort windvlagen. Ook kan hagel het zicht beperken en gladheid veroorzaken, vooral op bruggen en viaducten. Automobilisten worden dan ook geadviseerd om hun snelheid aan te passen, extra afstand te houden en rekening te houden met plotselinge regen- of hagelbuien.

Verwachting voor vanavond: verbetering op komst

Na 20.00 uur wordt in de meeste regio’s een geleidelijke afname van de buien verwacht. De zwaarste neerslag trekt dan richting het noorden en boven de Waddenzee zwakt het systeem af. Toch blijft de lucht nog onstabiel genoeg om hier en daar een lokale bui te veroorzaken. Pas later in de avond en gedurende de nacht keert de rust volledig terug.

Volgens het KNMI kunnen er in de nacht nog restbuien ontstaan in het noorden van het land, maar die zijn minder hevig dan de buien van overdag. In het zuiden en westen van Nederland wordt het eerder droog, met zelfs kans op opklaringen.

Vooruitblik naar Pasen: licht wisselvallig, maar zacht

Na deze weersomslag volgt een meer gematigde periode. Tot en met Goede Vrijdag blijft het vooral in het oosten van het land wisselvallig. Daar is de kans op regen het grootst, met af en toe ook opklaringen. In het westen en zuiden wordt het droger, met ruimte voor de zon. De temperaturen blijven tot het weekend vrij stabiel, met maxima rond de 14 à 15 graden.

Tijdens het paasweekend zal het weerbeeld nog wisselend zijn. Volgens de huidige modellen van het KNMI en andere weerinstanties blijft het niet helemaal droog. Er is elke dag kans op een bui, maar er zijn ook perioden met zon. De temperaturen lopen iets op en kunnen op Eerste Paasdag lokaal de 17 of 18 graden aantikken. Dat maakt het alsnog een prima weekend voor een wandeling of een paasbrunch in de tuin – mits je de buien even ontwijkt.

Impact op dagelijks leven en landbouw

Hoewel de buien voor veel mensen onhandig uitkomen, is er ook goed nieuws te melden. In diverse agrarische gebieden in Nederland was men al weken bezig met irrigatie vanwege een droog begin van de lente. De verwachte 20 tot 30 millimeter neerslag kan op korte termijn dus juist gunstig uitpakken voor de bodem. Wel moeten boeren rekening houden met vertraging in hun werkzaamheden, zoals zaaien en bemesten.

Voor buitenevenementen of sportwedstrijden is de timing van deze weersverandering minder gunstig. Organisaties worden aangeraden om de weerswaarschuwingen goed in de gaten te houden en eventueel aanpassingen te doen in hun planning.

Handige tips voor wie nog op pad moet

Als je vandaag of vanavond nog de weg op moet, houd dan rekening met het volgende:

  • Controleer de actuele radar en weersverwachtingen via de apps van het KNMI of Buienradar.

  • Neem een paraplu of regenjas mee, maar wees voorzichtig met open paraplu’s bij harde wind.

  • Houd je verlichting aan, ook overdag, voor beter zicht en zichtbaarheid bij slecht weer.

  • Pas je snelheid aan op natte of gladde wegen, vooral op bruggen en viaducten.

  • Parkeer je auto bij voorkeur niet onder bomen als er kans is op zware windstoten of hagel.

Blijf op de hoogte

Voor wie afhankelijk is van het weer – of gewoon graag goed voorbereid op pad gaat – is het verstandig om pushmeldingen van je favoriete weerapp in te schakelen. Ook via sociale media van het KNMI en regionale nieuwskanalen worden updates gedeeld over veranderende waarschuwingen of nieuwe weersontwikkelingen.

Samenvattend

De weersomslag van vandaag heeft geleid tot een uitbreiding van code geel in Nederland. Wat begon als een dag met kans op enkele buien in het noorden, groeide uit tot een flinke weerswaarschuwing voor meerdere provincies. De combinatie van onweer, hagel, zware regen en windstoten vraagt om extra alertheid op de weg en in de buitenlucht. Gelukkig lijkt de situatie vanaf vanavond weer te verbeteren en ziet het paasweekend er – op enkele buien na – redelijk vriendelijk uit. Zoals altijd met aprilweer: houd je paraplu en zonnebril beide binnen handbereik.

👉 Volg onze pagina voor actuele updates over het weer, handige tips en regionale waarschuwingen.

Algemeen

Pikante onthulling over MAFS-Femke en Olof, Femke slaat keihard terug

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De spanning rondom het koppel Femke en Olof uit het huidige seizoen van Married at First Sight is de afgelopen dagen flink opgelopen. Waar de kijkers eerst vooral bezig waren met hun ogenschijnlijke klik tijdens de eerste afleveringen, verschuift de aandacht nu naar geruchten, roddels en uitspraken buiten het programma om. De nieuwste editie van het tijdschrift Story wakkert deze onrust verder aan, met suggestieve koppen en beschuldigingen. Reden genoeg voor Femke om al voor de publicatie fel van zich af te bijten.

Van romantische start naar onrustige weken

Toen Femke en Olof elkaar voor het eerst ontmoetten op hun bruiloft, leek het een match met potentie. Olof was zichtbaar onder de indruk van zijn bruid en ook Femke straalde aanvankelijk. Tijdens hun huwelijksreis in Albanië begon het echter al snel te schuren. Kleine irritaties, verschillen in tempo en verwachtingen kwamen aan de oppervlakte. Toch leek er nog hoop te zijn dat het tweetal elkaar beter zou leren kennen en begrijpen. Maar terwijl het programma nog volop bezig is, nemen de spanningen buiten de uitzendingen om nu ook toe.

De Story-cover die alles aanwakkert

Deze week komt het weekblad Story met een opvallende cover waarop Femke en Olof prominent afgebeeld staan. Daarboven staat in grote letters: “Ons kent ons in trouwshow”. Volgens het blad komen de twee kandidaten uit dezelfde vriendenkring, wat zou suggereren dat hun deelname aan het programma vooraf al minder ‘blind’ was dan men dacht. Ook wordt er gespeculeerd over connecties met bekende namen, zoals voormalig topzwemster Inge de Bruijn. Olof zwom immers zelf jarenlang op hoog niveau en zou via die weg met De Bruijn bevriend zijn geraakt. Wat opvalt: ook Femke blijkt Inge te kennen.

Een gedeelde vriendenkring?

De suggestie dat Femke en Olof elkaar mogelijk al via-via kenden, of in ieder geval dezelfde sociale kringen deelden, roept veel vragen op bij kijkers. Want hoe ‘blind’ is een Married at First Sight-huwelijk als beide deelnemers misschien al van elkaars bestaan wisten? De eerlijkheid van het proces en de betrouwbaarheid van de matchmakers wordt daardoor voor sommigen in twijfel getrokken. Toch nuanceert Femke deze lezing meteen.

Op haar Instagram Stories reageert ze fel op de geruchten. “Morgen komt dit roddelblaadje uit. Dank aan degene die deze aan mij gelekt heeft. Nou staan ze er niet om bekend dat ze heel betrouwbaar zijn, toch zal ik even reageren op wat er gezegd wordt,” schrijft ze. Vervolgens gaat ze in op het gerucht dat ze uit dezelfde vriendenkring als Olof zou komen: “Nee, ik had Olof nog nooit gezien en ook zijn vrienden op de bruiloft niet. Wel kennen we een paar dezelfde mensen, waaronder Inge.”

Bekende ex-partner laat van zich horen

Een andere opvallende naam in het verhaal is die van Piet Velthuizen, de ex van Femke en voormalig doelman van onder meer Vitesse en het Nederlands elftal. Femke en Piet hebben samen twee kinderen en hoewel Femke eerder al meldde dat haar ex op de hoogte was van haar deelname aan het programma, laat hij nu ook zijn kant van het verhaal horen.

In een interview met Story wordt Piet geciteerd met de woorden: “Wat ze zegt is niet waar.” Wat hij daarmee precies bedoelt blijft in het artikel nog enigszins vaag, maar duidelijk is dat hij zich niet helemaal kan vinden in hoe Femke bepaalde zaken naar buiten brengt. Het lijkt erop dat hij twijfels heeft over de manier waarop zij haar deelname en hun gezamenlijke verleden presenteert.

Femke reageert: “Ik ben er klaar mee”

In haar reactie op Instagram laat Femke weten zich te storen aan het feit dat er uit de context getrokken verhalen worden gepubliceerd. Ze benadrukt dat er veel onzin rondgaat en dat ze zich vooral ergert aan het feit dat dit haar ervaring in het programma overschaduwt. “Mensen zijn zo snel met oordelen, terwijl ze maar een fractie zien van wat er écht speelt,” schrijft ze. Ook benadrukt ze dat ze helemaal geen behoefte had aan media-aandacht en juist open het avontuur in ging.

“Het is en blijft een experiment,” aldus Femke. “Je weet nooit van tevoren hoe iets uitpakt. Ik heb nooit gezegd dat ik perfect ben, en ja, ik ben kritisch. Maar dat maakt mij geen slecht mens.”

Kwestie van framing?

De manier waarop realitydeelnemers worden neergezet in weekbladen als Story is al vaker onderwerp van discussie geweest. Ook nu lijkt de presentatie van feiten te zijn vervlochten met suggestieve koppen en halve waarheden. De framing dat Olof en Femke elkaar mogelijk al kenden, blijkt volgens Femke gebaseerd te zijn op het simpele feit dat ze beiden enkele mensen kennen uit het (kleine) wereldje van sport en media.

In een land als Nederland, waar het medialandschap en bekende Nederlanders elkaar vaak kruisen, is het niet ongebruikelijk dat mensen elkaar via-via kennen. De vraag is dan ook of het fair is om daaruit vergaande conclusies te trekken over de oprechtheid van iemands deelname aan een realityprogramma als Married at First Sight.

Wat betekent dit voor hun match?

De ophef rondom Femke en Olof kan ook gevolgen hebben voor hun relatie in het programma. De druk van buitenaf, de kritische kijkers en nu ook de bemoeienis van exen en media kunnen het vertrouwen tussen twee mensen die elkaar net leren kennen, behoorlijk beïnvloeden. Zeker als er — zoals eerder in de afleveringen al bleek — al spanningen zijn in communicatie en verwachtingen.

Het blijft de vraag of het koppel dit alles samen weet te overleven, of dat de ophef het laatste zetje zal zijn richting een vroegtijdig einde. In eerdere seizoenen van Married at First Sight zagen we vaker dat mediadruk en online meningen hun tol kunnen eisen.

Reality met een prijs

Deelnemen aan een programma als Married at First Sight betekent tegenwoordig meer dan alleen op zoek gaan naar liefde. Het is een sprong in het diepe, niet alleen emotioneel, maar ook publiekelijk. Elk woord, elke blik en elk oud contact kan door media en kijkers worden opgeblazen tot een verhaal dat groter wordt dan de persoon zelf. Femke lijkt zich hiervan bewust, maar laat zich niet zomaar uit het veld slaan.

“Ik wil niet dat mijn deelname aan dit mooie experiment wordt bepaald door roddels of onwaarheden,” schrijft ze afsluitend. “Wat er ook gebeurt, ik weet dat ik dit avontuur met een open hart ben aangegaan.”

Tot slot

Wat er precies waar is van alle beweringen in Story en de reactie van Piet Velthuizen, zal wellicht nooit helemaal duidelijk worden. Wat we wel weten, is dat het pad van Femke en Olof allerminst vlekkeloos verloopt. Of dat komt door een mismatch, externe druk of simpelweg door botsende persoonlijkheden, dat zal de tijd moeten leren.

Maar één ding is zeker: het verhaal van Femke en Olof is nog lang niet klaar. En met elke nieuwe aflevering én elk nieuw artikel in de bladen, lijkt het drama alleen maar groter te worden.

Lees verder