-

Algemeen

Weduwe Rob de Nijs laat op hartverscheurende manier van zich horen: ´Verdriet is nog te rauw´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Een maand na het 0verlijden van Rob de Nijs staat zijn vrouw Jet stil bij het intense verlies dat zij dagelijks voelt. Ter gelegenheid van Wereld P@rkinson Dag deelt ze op Instagram een aangrijpend bericht waarin ze niet alleen haar persoonlijke verdriet toont, maar ook aandacht vraagt voor iedereen die met deze sl0pende z1ekte leeft. Haar woorden maken het stille leed van velen pijnlijk voelbaar.

Ontroerende foto bij haar boodschap

Bij haar bericht plaatst Jet een indringende foto waarop zij bij de kist van haar man zit. De tekst onder de afbeelding is openhartig en krachtig: “Mijn man. Mijn alles. Hij was zoveel meer dan alleen mijn man, hij was vader, broer, vriend, oom én zanger. Hij was een levenskunstenaar pur sang tot het laatst.” Door haar woorden wordt Rob niet alleen als artiest, maar vooral als mens in herinnering gebracht.

De kracht van zijn ziel

Jet beschrijft de langzame aftakeling door P@rkinson en hoe Rob desondanks zichzelf bleef. “Maar deze z1ekte — deze verwoestende, sl0pende z1ekte — was sterker dan zijn lichaam. Niet sterker dan zijn ziel.” Die ene zin onderstreept Robs veerkracht, én die van Jet.

Rob bleef zichzelf tot het einde

Ondanks het lichamelijk verval bleef Rob trouw aan wie hij was: met humor, liefde en warmte. Jet spreekt vol bewondering over hoe hij bleef lachen en liefhebben. Het is een intiem beeld van een strijd die velen herkennen, een strijd die vaak in stilte wordt gevoerd, ver weg van het publieke oog.

Voor wie nu leeft met P@rkinson

Jet schrijft haar bericht niet alleen uit verdriet, maar ook als steun aan anderen die met dezelfde z1ekte leven. Ze benoemt het rauwe gemis, maar ook de verbondenheid met duizenden families die nu vechten tegen deze onzichtbare vijand. Haar oproep is helder: “Onderzoek is hoop. Voor wie nu leeft met P@rkinson. Voor wie nog moet gaan vechten. Voor wie we al moeten missen. Voor Rob.”

Een ingetogen afscheid

Rob de Nijs 0verleed op 16 maart in alle rust, in zijn woning in Bennekom, omringd door zijn dierbaren. De zanger had in 2019 publiekelijk bekendgemaakt dat hij aan P@rkinson leed. Vanaf dat moment begon zijn afscheid van het podium, maar zijn nalatenschap in de Nederlandse muziek bleef groeien.

Bekende gezichten bij besloten dienst

Bij de herdenkingsdienst in het DeLaMar Theater in Amsterdam namen vele bekende Nederlanders afscheid. Onder anderen Ivo Niehe, Bridget Maasland, Robert ten Brink en Marc-Marie Huijbregts bewezen hem de laatste eer. Ook artiesten als Boudewijn de Groot, Fidan Ekiz en William Rutten waren aanwezig, in een warme, ingetogen sfeer.

Honderden fans tonen hun respect

Voor het theater verzamelden zich honderden fans. In alle vroegte stonden zij in de rij om Rob een laatste groet te brengen. Zijn muziek had hen geraakt, getroost en geïnspireerd. Rob de Nijs was voor velen meer dan een zanger: hij was een icoon van veerkracht. Zijn stem en nalatenschap zullen nog lang blijven voortleven.

Algemeen

Miljoenenjacht-kijkers reageren op thuiswinnaar en wijzen allemaal op hetzelfde

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Jubileum-aflevering Miljoenenjacht eindigt in domper: Lies verlaat spel met ‘slechts’ 61.000 euro

De jubileum-aflevering van Miljoenenjacht, waar wekenlang reikhalzend naar werd uitgekeken, eindigde zondagavond in een onverwachte teleurstelling. Wat een historisch moment in de Nederlandse tv-geschiedenis had kunnen worden – de uitkering van de hoofdprijs van maar liefst 10 miljoen euro – veranderde door een reeks spannende, maar uiteindelijk fatale keuzes van finaliste Lies in een pijnlijk verlies. Hoewel het spel haar kansen volop bood, liep ze uiteindelijk weg met ‘slechts’ 61.000 euro. En dat terwijl ze op meerdere momenten tonnen rijker had kunnen worden.

Grootste prijzenpot ooit

Het was niet zomaar een aflevering. Ter ere van het jubileumseizoen had de bank in deze uitzending de prijzenpot opgeschroefd tot een duizelingwekkende 10 miljoen euro. Nooit eerder in de geschiedenis van Miljoenenjacht stond er zoveel op het spel. Kijkers waren dan ook massaal afgestemd en hoopten dat dit eindelijk de avond zou worden waarop iemand de hoofdprijs zou winnen – of op z’n minst een smak geld zou meenemen.

Lies speelt een gedurfd spel

Finaliste Lies kreeg al snel het publiek op het puntje van hun stoel. Vanaf het begin maakte ze duidelijk dat ze met een duidelijke strategie aan tafel zat. De eerste biedingen sloeg ze resoluut af: 89.000 euro en later 189.000 euro legde ze moeiteloos naast zich neer. De spanning begon te stijgen toen ze geconfronteerd werd met een bod van 333.000 euro. Even leek het alsof ze zou bezwijken onder de druk, maar een snelle blik naar haar man Jan was voldoende: Lies ging door.

De magische grens van 750.000 euro

Niet veel later kwam het bod waar het publiek collectief van opveerde: 750.000 euro. Het was de kans van haar leven. Social media ontplofte. “Pak het geld, Lies!” en “Druk op die knop!” waren veelgelezen reacties op X. Maar Lies liet zich niet van de wijs brengen. Vol vertrouwen, met Jan aan haar zijde, weigerde ze wederom het aanbod. Ze koos ervoor om nóg een koffer te openen. En dat bleek haar grootste vergissing.

Koffer 17: het kantelpunt

In een dramatisch moment werd koffer 17 geopend – en daar zat de felbegeerde 10 miljoen euro in. Het publiek slaakte een collectieve zucht van teleurstelling. De spanning was in één klap anders. Van euforie naar verslagenheid. En het werd er niet beter op. Na het verlies van de hoofdprijs zakte ook het nieuwe bod van de bank: 484.000 euro. Opnieuw een enorm bedrag, maar de klap van de verloren miljoenen leek Lies nog niet helemaal te hebben bereikt. Ze besloot wéér door te spelen.

De val: van miljoenen naar tienduizenden

Wat daarna volgde, was een pijnlijke val. Lies opende de koffer met 2,5 miljoen euro – haar laatste grote hoop. Het aanbod van de bank daalde snel naar 250.000 euro. Toch weigerde ze opnieuw. De spanning was inmiddels ondraaglijk voor de kijkers thuis, die met stijgende verbazing toekeken hoe Lies zich vastbeet in haar oorspronkelijke strategie.

Maar het spel is genadeloos. De volgende koffer die ze opende, bleek de 500.000 euro te bevatten. En ineens was er nog maar weinig over. De bank deed haar een bod van 61.000 euro. Pas toen besloot Lies toe te happen. Haar oorspronkelijke koffer bevatte uiteindelijk… slechts 1 euro.

Gemengde reacties in de studio

Presentator Winston Gerschtanowitz probeerde het positieve te benadrukken. 61.000 euro is immers nog steeds een aanzienlijk bedrag. Toch hing er een sfeer van ongeloof in de studio. Wat als ze eerder was gestopt? Wat als ze naar haar gevoel had geluisterd in plaats van te gokken op nog meer?

Toen Winston de thuiswinnaars toesprak – die hetzelfde bedrag als de finaliste ontvangen – was hun teleurstelling voelbaar. In theorie hadden zij ook 750.000 euro, 484.000 euro of zelfs 250.000 euro kunnen winnen, als Lies op die momenten gestopt was. Toch hielden ze zich sportief. “We vinden het alsnog een prachtig bedrag,” zeiden ze. En terecht.

‘Ze had moeten stoppen’

Op social media regende het reacties. “Ze had gewoon bij dat halve miljoen moeten stoppen!” en “De thuiswinnaar moet gek worden!” waren slechts enkele van de vele berichten. De kritiek richtte zich vooral op de besluiteloosheid van Lies. “Iedereen in Nederland wist wat ze moest doen, behalve zij,” schreef iemand treffend.

Toch waren er ook bewonderaars van haar lef. “Ze heeft haar eigen koers gevaren, en dat moet je durven,” schreef een andere kijker. “Uiteindelijk heeft ze wel een mooi bedrag mee naar huis genomen.”

Belastingdruk: wat blijft er over?

Hoewel 61.000 euro veel geld lijkt, blijft er na aftrek van kansspelbelasting (circa 31,5%) netto nog zo’n 38.500 euro over. Genoeg voor een mooie auto of een flinke verbouwing, maar natuurlijk niet te vergelijken met het bedrag dat ze eerder op tafel kreeg. De 750.000 euro zou haar ruim een half miljoen euro netto hebben opgeleverd.

Een les in psychologie en risico

De aflevering laat vooral zien hoe lastig het is om rationeel te blijven in een spel vol spanning en verleiding. Lies speelde met vuur – en brandde zich uiteindelijk aan haar eigen ambitie. Toch is haar verhaal ook fascinerend. Ze had een plan, bleef trouw aan zichzelf, en ging voor de hoofdprijs. Dat dat misging, maakt haar geen slechte speler – het maakt haar juist een voorbeeld van hoe lastig dit spel kan zijn.

De kracht van Miljoenenjacht

Dat juist deze aflevering zoveel losmaakt, zegt alles over de kracht van Miljoenenjacht. Het is niet alleen een spel, het is ook emotie, psychologie en spektakel in één. En deze jubileumuitzending – hoe tragisch ook – zal nog lang in het geheugen van kijkers blijven hangen.

Tot slot

Lies zal waarschijnlijk nog vaak terugdenken aan deze avond. Net als de thuiswinnaars en de miljoenen kijkers thuis. Had ze beter moeten luisteren naar haar gevoel? Naar Jan? Naar het publiek? Wie zal het zeggen. Wat vaststaat: ze is met lef gekomen en met een verhaal vertrokken. En dat is, zelfs zonder miljoenen, onbetaalbaar.

Bekijk op social media hoe kijkers reageren op de uitzending van Miljoenenjacht – en laat vooral jouw mening ook horen.

Lees verder