-

Algemeen

Knetterende ruzie bij The Voice: ´Anouk is niet meer welkom!´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Na de explosieve uitspraken van Gordon over wijlen André Hazes, blijft het opmerkelijk stil vanuit de Hazes-familie. Zowel zoon André jr. als dochter Roxeanne en weduwe Rachel weigeren inhoudelijk te reageren op de beschuldigingen die Gordon de wereld in heeft geslingerd. De zanger noemde André ronduit een pedofiel en uitte hevige kritiek op het feit dat de overleden volkszanger nog altijd op handen wordt gedragen door het Nederlandse publiek.

Oud zeer en pijnlijke herinneringen

De uitlatingen van Gordon zijn gebaseerd op uitspraken van Rachel Hazes zelf, die ooit in een interview openhartig vertelde dat ze als 15-jarig meisje seksuele relaties had met de veel oudere Hazes, bij wie ze destijds als oppas werkte. “Daar gebeurden dingen die eigenlijk niet door de beugel konden,” zei ze destijds. Voor Gordon is het onbegrijpelijk dat Hazes ondanks dit verleden nog steeds als volksheld wordt vereerd.

Vergelijking met andere affaires

Gordon maakt in zijn betoog een scherpe vergelijking met andere artiesten die in opspraak raakten, zoals Marco Borsato. “Die muziek mag nooit meer gedraaid worden, terwijl bij André Hazes iedereen gewoon vrolijk meezingt,” stelt hij. “Een man die op een kind van veertien lag, laten we die dan ook eens kritisch bekijken.”

Steun voor Gordon

Opmerkelijk is dat Gordon dit keer op veel bijval kan rekenen. Wilfred Genee noemde het in Vandaag Inside “een terecht punt”, en ook Bram Moszkowicz zei in Shownieuws: “Iedereen valt altijd over Gordon heen, maar strikt genomen heeft hij natuurlijk een punt.” De vraag wordt voorzichtig gesteld: zouden we vandaag de dag, met de huidige moraal, nog dezelfde bewondering hebben voor Hazes als hij nog in leven was?

Media zwijgt, familie zwijgt

De redactie van Shownieuws probeerde naar eigen zeggen zowel Rachel Hazes als haar kinderen te bereiken, maar kreeg geen gehoor. Rachel zou momenteel verblijven in Carihuela en zou de telefoon niet opnemen. MediaLane, de producent van het jaarlijkse Holland Zingt Hazes, laat weten dat het “een privékwestie van Rachel” is. Ook André jr. en Roxeanne gaven aan geen commentaar te willen geven.

Ongemakkelijke waarheid?

De beschuldigingen van Gordon raken een gevoelige snaar. Hazes wordt nog steeds geëerd met uitverkochte concertreeksen, biografieën en documentaires. Maar nu er opnieuw aandacht komt voor de schaduwzijde van zijn leven, vragen steeds meer mensen zich af of het beeld van de ‘volksheld’ nog houdbaar is. De weigering van de familie om te reageren maakt de situatie des te pijnlijker. Want stilzwijgen, zo wordt op sociale media opgemerkt, roept vaak méér vragen op dan antwoorden.

Einde van een icoon?

Het valt te bezien of deze affaire daadwerkelijk gevolgen heeft voor de publieke beleving van Hazes. Vooralsnog lijkt het publiek verdeeld: waar sommigen Gordons woorden moedig vinden, vinden anderen ze respectloos tegenover een overledene die zich niet meer kan verdedigen. Eén ding is zeker: het aura van onschendbaarheid rond André Hazes heeft een flinke deuk opgelopen. En de stilte van zijn naasten maakt het des te schrijnender.

Algemeen

Miljoenenjacht-kijkers reageren op thuiswinnaar en wijzen allemaal op hetzelfde

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Jubileum-aflevering Miljoenenjacht eindigt in domper: Lies verlaat spel met ‘slechts’ 61.000 euro

De jubileum-aflevering van Miljoenenjacht, waar wekenlang reikhalzend naar werd uitgekeken, eindigde zondagavond in een onverwachte teleurstelling. Wat een historisch moment in de Nederlandse tv-geschiedenis had kunnen worden – de uitkering van de hoofdprijs van maar liefst 10 miljoen euro – veranderde door een reeks spannende, maar uiteindelijk fatale keuzes van finaliste Lies in een pijnlijk verlies. Hoewel het spel haar kansen volop bood, liep ze uiteindelijk weg met ‘slechts’ 61.000 euro. En dat terwijl ze op meerdere momenten tonnen rijker had kunnen worden.

Grootste prijzenpot ooit

Het was niet zomaar een aflevering. Ter ere van het jubileumseizoen had de bank in deze uitzending de prijzenpot opgeschroefd tot een duizelingwekkende 10 miljoen euro. Nooit eerder in de geschiedenis van Miljoenenjacht stond er zoveel op het spel. Kijkers waren dan ook massaal afgestemd en hoopten dat dit eindelijk de avond zou worden waarop iemand de hoofdprijs zou winnen – of op z’n minst een smak geld zou meenemen.

Lies speelt een gedurfd spel

Finaliste Lies kreeg al snel het publiek op het puntje van hun stoel. Vanaf het begin maakte ze duidelijk dat ze met een duidelijke strategie aan tafel zat. De eerste biedingen sloeg ze resoluut af: 89.000 euro en later 189.000 euro legde ze moeiteloos naast zich neer. De spanning begon te stijgen toen ze geconfronteerd werd met een bod van 333.000 euro. Even leek het alsof ze zou bezwijken onder de druk, maar een snelle blik naar haar man Jan was voldoende: Lies ging door.

De magische grens van 750.000 euro

Niet veel later kwam het bod waar het publiek collectief van opveerde: 750.000 euro. Het was de kans van haar leven. Social media ontplofte. “Pak het geld, Lies!” en “Druk op die knop!” waren veelgelezen reacties op X. Maar Lies liet zich niet van de wijs brengen. Vol vertrouwen, met Jan aan haar zijde, weigerde ze wederom het aanbod. Ze koos ervoor om nóg een koffer te openen. En dat bleek haar grootste vergissing.

Koffer 17: het kantelpunt

In een dramatisch moment werd koffer 17 geopend – en daar zat de felbegeerde 10 miljoen euro in. Het publiek slaakte een collectieve zucht van teleurstelling. De spanning was in één klap anders. Van euforie naar verslagenheid. En het werd er niet beter op. Na het verlies van de hoofdprijs zakte ook het nieuwe bod van de bank: 484.000 euro. Opnieuw een enorm bedrag, maar de klap van de verloren miljoenen leek Lies nog niet helemaal te hebben bereikt. Ze besloot wéér door te spelen.

De val: van miljoenen naar tienduizenden

Wat daarna volgde, was een pijnlijke val. Lies opende de koffer met 2,5 miljoen euro – haar laatste grote hoop. Het aanbod van de bank daalde snel naar 250.000 euro. Toch weigerde ze opnieuw. De spanning was inmiddels ondraaglijk voor de kijkers thuis, die met stijgende verbazing toekeken hoe Lies zich vastbeet in haar oorspronkelijke strategie.

Maar het spel is genadeloos. De volgende koffer die ze opende, bleek de 500.000 euro te bevatten. En ineens was er nog maar weinig over. De bank deed haar een bod van 61.000 euro. Pas toen besloot Lies toe te happen. Haar oorspronkelijke koffer bevatte uiteindelijk… slechts 1 euro.

Gemengde reacties in de studio

Presentator Winston Gerschtanowitz probeerde het positieve te benadrukken. 61.000 euro is immers nog steeds een aanzienlijk bedrag. Toch hing er een sfeer van ongeloof in de studio. Wat als ze eerder was gestopt? Wat als ze naar haar gevoel had geluisterd in plaats van te gokken op nog meer?

Toen Winston de thuiswinnaars toesprak – die hetzelfde bedrag als de finaliste ontvangen – was hun teleurstelling voelbaar. In theorie hadden zij ook 750.000 euro, 484.000 euro of zelfs 250.000 euro kunnen winnen, als Lies op die momenten gestopt was. Toch hielden ze zich sportief. “We vinden het alsnog een prachtig bedrag,” zeiden ze. En terecht.

‘Ze had moeten stoppen’

Op social media regende het reacties. “Ze had gewoon bij dat halve miljoen moeten stoppen!” en “De thuiswinnaar moet gek worden!” waren slechts enkele van de vele berichten. De kritiek richtte zich vooral op de besluiteloosheid van Lies. “Iedereen in Nederland wist wat ze moest doen, behalve zij,” schreef iemand treffend.

Toch waren er ook bewonderaars van haar lef. “Ze heeft haar eigen koers gevaren, en dat moet je durven,” schreef een andere kijker. “Uiteindelijk heeft ze wel een mooi bedrag mee naar huis genomen.”

Belastingdruk: wat blijft er over?

Hoewel 61.000 euro veel geld lijkt, blijft er na aftrek van kansspelbelasting (circa 31,5%) netto nog zo’n 38.500 euro over. Genoeg voor een mooie auto of een flinke verbouwing, maar natuurlijk niet te vergelijken met het bedrag dat ze eerder op tafel kreeg. De 750.000 euro zou haar ruim een half miljoen euro netto hebben opgeleverd.

Een les in psychologie en risico

De aflevering laat vooral zien hoe lastig het is om rationeel te blijven in een spel vol spanning en verleiding. Lies speelde met vuur – en brandde zich uiteindelijk aan haar eigen ambitie. Toch is haar verhaal ook fascinerend. Ze had een plan, bleef trouw aan zichzelf, en ging voor de hoofdprijs. Dat dat misging, maakt haar geen slechte speler – het maakt haar juist een voorbeeld van hoe lastig dit spel kan zijn.

De kracht van Miljoenenjacht

Dat juist deze aflevering zoveel losmaakt, zegt alles over de kracht van Miljoenenjacht. Het is niet alleen een spel, het is ook emotie, psychologie en spektakel in één. En deze jubileumuitzending – hoe tragisch ook – zal nog lang in het geheugen van kijkers blijven hangen.

Tot slot

Lies zal waarschijnlijk nog vaak terugdenken aan deze avond. Net als de thuiswinnaars en de miljoenen kijkers thuis. Had ze beter moeten luisteren naar haar gevoel? Naar Jan? Naar het publiek? Wie zal het zeggen. Wat vaststaat: ze is met lef gekomen en met een verhaal vertrokken. En dat is, zelfs zonder miljoenen, onbetaalbaar.

Bekijk op social media hoe kijkers reageren op de uitzending van Miljoenenjacht – en laat vooral jouw mening ook horen.

Lees verder