Algemeen
Jade (18) was een gezond en blij meisje, maar heeft niet lang meer te leven

Jade Kops (18) is ongeneeslijk ziek en inspireert duizenden met haar verhaal: ‘Het leven is niet eerlijk, maar ik probeer het wel mooi te maken’
Op het eerste gezicht was er niets aan de hand. Vier jaar geleden was Jade Kops een vrolijke en energieke tiener, met een leven dat draaide om school, vriendinnen, dansen en dromen over de toekomst. Maar één bezoek aan de huisarts bracht een schokkende wending in haar jonge leven. Inmiddels is Jade 18 jaar en ongeneeslijk z!ek. Toch kiest ze ervoor om haar verhaal te delen met de wereld en zoveel mogelijk te betekenen voor anderen. Haar moeder Wendy deelt hun aangrijpende reis in een openhartig interview met De Telegraaf.
Een normale tiener met plots vreemde klachten
Wendy Kops herinnert het zich nog als de dag van gisteren. “We hadden een gezonde, blije dochter van veertien. Ze mankeerde nooit iets. Totdat ze ineens anders begon te praten en ‘s nachts begon te snurken alsof er een oude man in haar bed lag. We lachten er nog om in het begin.”
Toch vertrouwde het gezin het uiteindelijk niet en besloot een afspraak te maken bij de huisarts. “We dachten dat het iets onschuldigs zou zijn, misschien een verkoudheid of een bijholteontsteking.” Maar de huisarts keek anders. Er was meteen reden tot zorg, en Jade werd doorverwezen naar het z!ekenhuis.
De klap komt keihard aan
Enkele dagen later stond het gezin Kops in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, gespecialiseerd in kinderk*nker. Daar kregen ze het verpletterende nieuws: Jade had een agressieve tumor in haar keel. De tumor was inmiddels zo groot dat hij haar luchtwegen dreigde te blokkeren. “Vanaf dat moment is ons leven voorgoed veranderd,” vertelt Wendy.
Er volgde een intens traject van chemotherapie, z!ekenhuisopnames, en eindeloze gesprekken met artsen. Jade onderging meerdere behandelingen, en hoewel ze telkens hoopvol bleef, kwam er in augustus 2023 een nieuw, onverbiddelijk bericht: ze zal niet meer beter worden. De k*nker is niet meer te behandelen.
Vier jaar leven met k*nker
Jade leeft nu al vier jaar met de z!ekte die haar leven drastisch heeft veranderd. “Ze is zoveel sterker dan ik ooit had kunnen denken,” zegt Wendy. “Maar het is onmenselijk zwaar. En dat zij nu met achttien jaar weet dat ze er op termijn niet meer zal zijn, dat is bijna niet te bevatten.”
Toch blijft Jade zichzelf. Ze probeert te genieten van de dagen die er zijn. “Ze leeft bewuster dan ooit. Kleine dingen als een wandeling met haar kat, een kop thee met vriendinnen, of een goede serie kijken, betekenen nu zoveel meer.”
Van patiënt tot inspiratiebron
Na de diagnose besloot Jade haar verhaal online te delen. In eerste instantie was dit bedoeld voor familie en vrienden, maar al snel groeide haar volgersaantal op Instagram. Haar openhartigheid, kracht en kwetsbaarheid raakten een snaar bij duizenden mensen.
Met hulp van haar vader en moeder richtte Jade ‘Stichting Jade’ op, waarmee ze geld inzamelt voor gezinnen met een kind dat k*nker heeft. Met deze stichting biedt ze families de mogelijkheid om een weekje te verblijven in Villa Jade – een plek waar ze even kunnen ontsnappen aan de z!ekenhuisomgeving en samen herinneringen kunnen maken.
‘Voor altijd jong’ – een boek dat raakt
Daarnaast schreef Jade het boek Voor altijd jong, waarin ze haar ervaringen, emoties en levenslessen deelt. Het boek is geen klaagzang, maar juist een eerlijke weergave van hoe het is om jong te zijn en te leven met de dood in het vizier. Voor haar moeder Wendy is het soms zwaar om te lezen. “Ik ken elk verhaal, maar als je het op papier ziet staan, komt het toch weer anders binnen. Het roept herinneringen op. Mooie, maar ook verdrietige.”
Toch is ze ontzettend trots. “Jade wil iets nalaten. Iets wat andere jongeren kracht kan geven. En dat is precies wat ze doet.”
Het gezin leeft dag voor dag
Doordat de zorg intensief is geworden, hebben Wendy en haar man besloten te stoppen met werken. Alles draait nu om tijd samen. “Je leeft in een andere realiteit. We maken bewust keuzes: vandaag telt. Morgen komt vanzelf wel.”
Voor ouders in deze situatie is er geen draaiboek. “Er is geen handleiding voor afscheid nemen van je kind. We proberen het onderwerp bespreekbaar te maken, ook met Jade. Zij bepaalt wat ze nog wil doen, hoe ze haar dagen invult, en hoe we dingen aanpakken.”
Onvoorwaardelijke steun
De steun voor Jade en haar familie is enorm. Op sociale media ontvangen ze dagelijks lieve berichten, kaartjes, bloemen en steunbetuigingen. “Dat helpt zó,” vertelt Wendy. “Mensen leven met ons mee. En het is bijzonder hoeveel onbekenden geraakt worden door Jade’s verhaal.”
Het gezin krijgt ook veel reacties van ouders van andere z!eke kinderen. Voor hen is Jade een voorbeeld. Iemand die laat zien dat zelfs in de donkerste tijden licht te vinden is – als je maar durft te blijven dromen, hopen, en geven.
Miljoen euro ingezameld
Wat begon met een paar posts groeide uit tot een indrukwekkend liefdadigheidsproject. In totaal is er via Stichting Jade al meer dan een miljoen euro opgehaald voor het Prinses Máxima Centrum. Met dat geld worden niet alleen behandelingen mogelijk gemaakt, maar ook psychologische zorg, gezinsondersteuning en initiatieven zoals Villa Jade.
“Zonder donaties hadden we dit nooit kunnen doen,” benadrukt Wendy. “Het geeft zoveel voldoening dat Jade in haar korte leven al zoveel impact maakt.”
De waarde van herinneringen
Het gezin probeert zoveel mogelijk waardevolle momenten samen te creëren. “We hoeven geen verre reizen of spectaculaire uitstapjes. Gewoon met z’n allen aan de ontbijttafel, een spelletje spelen, een warme knuffel – dát zijn de dingen die tellen,” zegt Wendy.
Tegelijkertijd voelt elke dag dubbel. “Je wilt genieten, maar je weet ook wat er komt. Dat maakt het zwaar, maar we laten ons niet leiden door angst. We kiezen liefde. Elke dag weer.”
Een oproep tot bewustwording
Met haar boek, stichting en openheid hoopt Jade ook het bewustzijn rondom kinderk*nker te vergroten. Haar verhaal laat zien hoe belangrijk vroege signalering is, hoe zwaar het leven van jonge patiënten en hun families kan zijn, en waarom steun vanuit de samenleving zo hard nodig is.
“Als je een kind hebt dat z!ek is, val je in een andere wereld,” zegt Wendy. “Alles verandert. Daarom is begrip en hulp vanuit de buitenwereld zo belangrijk. En daar draagt Jade op haar manier een enorme steen aan bij.”
Een blijvende indruk
Wat de toekomst ook brengt, Jade heeft in haar jonge leven al meer betekend dan velen in een heel mensenleven. Ze is niet alleen een inspirerende tiener, maar ook een voorbeeld van moed, liefde en veerkracht.
“Ze is een meisje met een missie,” besluit Wendy. “En wat er ook gebeurt, die missie zal doorgaan. In haar boek, haar stichting, haar woorden, en in de harten van iedereen die ze raakt.”
Wil je Jade steunen of meer weten over haar stichting? Kijk dan op www.stichtingjade.nl of volg haar op Instagram voor updates en inspirerende berichten.

Algemeen
Pikante onthulling over MAFS-Femke en Olof, Femke slaat keihard terug

De spanning rondom het koppel Femke en Olof uit het huidige seizoen van Married at First Sight is de afgelopen dagen flink opgelopen. Waar de kijkers eerst vooral bezig waren met hun ogenschijnlijke klik tijdens de eerste afleveringen, verschuift de aandacht nu naar geruchten, roddels en uitspraken buiten het programma om. De nieuwste editie van het tijdschrift Story wakkert deze onrust verder aan, met suggestieve koppen en beschuldigingen. Reden genoeg voor Femke om al voor de publicatie fel van zich af te bijten.
Van romantische start naar onrustige weken
Toen Femke en Olof elkaar voor het eerst ontmoetten op hun bruiloft, leek het een match met potentie. Olof was zichtbaar onder de indruk van zijn bruid en ook Femke straalde aanvankelijk. Tijdens hun huwelijksreis in Albanië begon het echter al snel te schuren. Kleine irritaties, verschillen in tempo en verwachtingen kwamen aan de oppervlakte. Toch leek er nog hoop te zijn dat het tweetal elkaar beter zou leren kennen en begrijpen. Maar terwijl het programma nog volop bezig is, nemen de spanningen buiten de uitzendingen om nu ook toe.
De Story-cover die alles aanwakkert
Deze week komt het weekblad Story met een opvallende cover waarop Femke en Olof prominent afgebeeld staan. Daarboven staat in grote letters: “Ons kent ons in trouwshow”. Volgens het blad komen de twee kandidaten uit dezelfde vriendenkring, wat zou suggereren dat hun deelname aan het programma vooraf al minder ‘blind’ was dan men dacht. Ook wordt er gespeculeerd over connecties met bekende namen, zoals voormalig topzwemster Inge de Bruijn. Olof zwom immers zelf jarenlang op hoog niveau en zou via die weg met De Bruijn bevriend zijn geraakt. Wat opvalt: ook Femke blijkt Inge te kennen.
Een gedeelde vriendenkring?
De suggestie dat Femke en Olof elkaar mogelijk al via-via kenden, of in ieder geval dezelfde sociale kringen deelden, roept veel vragen op bij kijkers. Want hoe ‘blind’ is een Married at First Sight-huwelijk als beide deelnemers misschien al van elkaars bestaan wisten? De eerlijkheid van het proces en de betrouwbaarheid van de matchmakers wordt daardoor voor sommigen in twijfel getrokken. Toch nuanceert Femke deze lezing meteen.
Op haar Instagram Stories reageert ze fel op de geruchten. “Morgen komt dit roddelblaadje uit. Dank aan degene die deze aan mij gelekt heeft. Nou staan ze er niet om bekend dat ze heel betrouwbaar zijn, toch zal ik even reageren op wat er gezegd wordt,” schrijft ze. Vervolgens gaat ze in op het gerucht dat ze uit dezelfde vriendenkring als Olof zou komen: “Nee, ik had Olof nog nooit gezien en ook zijn vrienden op de bruiloft niet. Wel kennen we een paar dezelfde mensen, waaronder Inge.”
Bekende ex-partner laat van zich horen
Een andere opvallende naam in het verhaal is die van Piet Velthuizen, de ex van Femke en voormalig doelman van onder meer Vitesse en het Nederlands elftal. Femke en Piet hebben samen twee kinderen en hoewel Femke eerder al meldde dat haar ex op de hoogte was van haar deelname aan het programma, laat hij nu ook zijn kant van het verhaal horen.
In een interview met Story wordt Piet geciteerd met de woorden: “Wat ze zegt is niet waar.” Wat hij daarmee precies bedoelt blijft in het artikel nog enigszins vaag, maar duidelijk is dat hij zich niet helemaal kan vinden in hoe Femke bepaalde zaken naar buiten brengt. Het lijkt erop dat hij twijfels heeft over de manier waarop zij haar deelname en hun gezamenlijke verleden presenteert.
Femke reageert: “Ik ben er klaar mee”
In haar reactie op Instagram laat Femke weten zich te storen aan het feit dat er uit de context getrokken verhalen worden gepubliceerd. Ze benadrukt dat er veel onzin rondgaat en dat ze zich vooral ergert aan het feit dat dit haar ervaring in het programma overschaduwt. “Mensen zijn zo snel met oordelen, terwijl ze maar een fractie zien van wat er écht speelt,” schrijft ze. Ook benadrukt ze dat ze helemaal geen behoefte had aan media-aandacht en juist open het avontuur in ging.
“Het is en blijft een experiment,” aldus Femke. “Je weet nooit van tevoren hoe iets uitpakt. Ik heb nooit gezegd dat ik perfect ben, en ja, ik ben kritisch. Maar dat maakt mij geen slecht mens.”
Kwestie van framing?
De manier waarop realitydeelnemers worden neergezet in weekbladen als Story is al vaker onderwerp van discussie geweest. Ook nu lijkt de presentatie van feiten te zijn vervlochten met suggestieve koppen en halve waarheden. De framing dat Olof en Femke elkaar mogelijk al kenden, blijkt volgens Femke gebaseerd te zijn op het simpele feit dat ze beiden enkele mensen kennen uit het (kleine) wereldje van sport en media.
In een land als Nederland, waar het medialandschap en bekende Nederlanders elkaar vaak kruisen, is het niet ongebruikelijk dat mensen elkaar via-via kennen. De vraag is dan ook of het fair is om daaruit vergaande conclusies te trekken over de oprechtheid van iemands deelname aan een realityprogramma als Married at First Sight.
Wat betekent dit voor hun match?
De ophef rondom Femke en Olof kan ook gevolgen hebben voor hun relatie in het programma. De druk van buitenaf, de kritische kijkers en nu ook de bemoeienis van exen en media kunnen het vertrouwen tussen twee mensen die elkaar net leren kennen, behoorlijk beïnvloeden. Zeker als er — zoals eerder in de afleveringen al bleek — al spanningen zijn in communicatie en verwachtingen.
Het blijft de vraag of het koppel dit alles samen weet te overleven, of dat de ophef het laatste zetje zal zijn richting een vroegtijdig einde. In eerdere seizoenen van Married at First Sight zagen we vaker dat mediadruk en online meningen hun tol kunnen eisen.
Reality met een prijs
Deelnemen aan een programma als Married at First Sight betekent tegenwoordig meer dan alleen op zoek gaan naar liefde. Het is een sprong in het diepe, niet alleen emotioneel, maar ook publiekelijk. Elk woord, elke blik en elk oud contact kan door media en kijkers worden opgeblazen tot een verhaal dat groter wordt dan de persoon zelf. Femke lijkt zich hiervan bewust, maar laat zich niet zomaar uit het veld slaan.
“Ik wil niet dat mijn deelname aan dit mooie experiment wordt bepaald door roddels of onwaarheden,” schrijft ze afsluitend. “Wat er ook gebeurt, ik weet dat ik dit avontuur met een open hart ben aangegaan.”
Tot slot
Wat er precies waar is van alle beweringen in Story en de reactie van Piet Velthuizen, zal wellicht nooit helemaal duidelijk worden. Wat we wel weten, is dat het pad van Femke en Olof allerminst vlekkeloos verloopt. Of dat komt door een mismatch, externe druk of simpelweg door botsende persoonlijkheden, dat zal de tijd moeten leren.
Maar één ding is zeker: het verhaal van Femke en Olof is nog lang niet klaar. En met elke nieuwe aflevering én elk nieuw artikel in de bladen, lijkt het drama alleen maar groter te worden.