Algemeen
Ex-manager André Hazes sr. woest op Gordon: ´Even zijn gram halen!´

De recente uitspraken van Gordon over wijlen André Hazes hebben flink wat stof doen opwaaien. In een interview uitte hij zware beschuldigingen over het verleden van Hazes en bracht hij daarbij ook Rachel Hazes in beeld. De uitlatingen hebben geleid tot verontwaardiging, vooral bij Jos van Zoelen, de voormalige manager van André Hazes.
Verwijten van Gordon
Gordon sprak in harde bewoordingen over de status van André Hazes binnen de Nederlandse muziekwereld. Hij stelt het onbegrijpelijk te vinden dat Hazes nog steeds geëerd wordt, terwijl er volgens hem sprake is van een verontrustend verleden dat volgens Gordon niet serieus genomen wordt. Hij uit vooral zijn frustratie over het feit dat artiesten als Marco Borsato zonder formeel bewijs gecanceld worden, terwijl Hazes volgens Gordon buiten schot blijft.
Verwijzing naar Rachel Hazes
In zijn uitspraken verwijst Gordon naar uitspraken van Rachel Hazes, die zou hebben aangegeven dat zij op jonge leeftijd een relatie kreeg met de volkszanger. Dit gegeven leidt bij Gordon tot de vraag waarom daar nooit echt ophef over is ontstaan. Hij wijst op de jaarlijkse concerten van Holland Zingt Hazes, waar grote namen aan meewerken, en vraagt zich af waarom het verleden van Hazes daar geen rol in lijkt te spelen.
Boze reactie van Jos van Zoelen
Jos van Zoelen, jarenlang de manager van André Hazes, is allesbehalve blij met de uitlatingen van Gordon. In een interview met Nieuwe Revu noemt hij de uitspraken een poging van Gordon om opnieuw in de belangstelling te komen. Volgens Van Zoelen grijpt Gordon naar dergelijke kwesties om zijn eigen imago op te poetsen. Hij noemt het “slaan om zich heen” en stelt dat het typerend is voor Gordons huidige publieke gedrag.
Bevestiging en nuancering
Opmerkelijk genoeg bevestigt Van Zoelen tegelijkertijd dat de relatie tussen André en Rachel begon toen zij nog erg jong was. Hij schetst dat Rachel elf jaar oud was toen ze André ontmoette, en veertien toen er sprake was van een relatie. Volgens Van Zoelen zou dit naar huidige maatstaven onaanvaardbaar zijn, maar hij benadrukt dat ‘het een andere tijd’ was waarin andere normen golden.
Kritiek op Gordon
Hoewel Van Zoelen dus niet ontkent dat de relatie discutabel was, bekritiseert hij vooral de manier waarop Gordon het onderwerp nu opnieuw oprakelt. Hij noemt het een zwaktebod en zegt dat Gordon met zijn uitlatingen vooral zichzelf in de problemen brengt. Volgens hem lokt hij negatieve reacties uit en maakt hij het zichzelf moeilijker dan nodig.
Afsluiting
De discussie rondom de uitspraken van Gordon illustreert hoe gevoelig het onderwerp Hazes nog altijd ligt binnen de Nederlandse mediawereld. Waar sommigen pleiten voor openheid en herwaardering van historische situaties, vinden anderen het onnodig om oud zeer opnieuw aan te wakkeren. De publieke opinie blijft verdeeld.

Algemeen
Vakantiegeld dit jaar voor heel veel mensen stukken lager: ´Dit is wat er voor jou nog overblijft´

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse werknemers ontvangt dit jaar minder vakantiegeld dan zij gewend zijn. Alleen mensen met een bruto maandinkomen tussen de 2000 en 2750 euro profiteren van een lichte stijging. Voor vrijwel alle andere inkomensgroepen blijft het bedrag gelijk of daalt het ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit recente berekeningen van salarisdienstverlener ADP. De oorzaken liggen onder andere in gewijzigde belastingregels, pensioeninhoudingen en de opkomst van het individueel keuzebudget.
Voor werknemers met een bruto maandsalaris van 2750 euro is het verschil het grootst: zij ontvangen dit jaar netto 32 euro meer vakantiegeld dan in 2024. Wie minder of juist meer verdient, merkt daarentegen weinig of zelfs een negatieve verandering. Zo ontvangt iemand met een modaal salaris van 3588 euro bruto per maand 8 euro minder. Werknemers met anderhalf keer modaal (ongeveer 5382 euro) zien hun vakantiegeld met 11 euro dalen. Voor inkomens rond twee keer modaal blijft het bedrag gelijk.
Stijging voor werknemers met minimumloon
Een uitzondering op deze trend vormt de groep werknemers die het minimumloon verdient. Zij ontvangen dit jaar juist meer vakantiegeld, met name door de verhoging van het wettelijk minimumloon.
Voor mensen met een 36-urige werkweek betekent dit een netto stijging van 236 euro ten opzichte van vorig jaar. Bij een 38-urige werkweek is dat 146 euro extra, en voor wie 40 uur werkt stijgt het vakantiegeld met 188 euro. Deze toename is echter volledig te danken aan de loonstijging zelf en niet aan wijzigingen in de fiscale regelgeving.
Belastingkortingen en pensioenpremies spelen een rol
Volgens ADP-expert Dik van Leeuwerden is de teleurstelling bij veel werknemers te verklaren door een verkeerde inschatting van het uiteindelijke netto vakantiegeld. Veel mensen berekenen het verwachte bedrag op basis van hun belastingschijf, zonder rekening te houden met de manier waarop heffingskortingen werken. Het vakantiegeld wordt bij het jaarinkomen opgeteld, waardoor men in sommige gevallen recht heeft op minder heffingskorting. Dit wordt gecorrigeerd met een zogeheten verrekeningspercentage, wat resulteert in een lagere uitbetaling.
Daarnaast heeft ook de pensioenpremie invloed. In veel cao’s en pensioenregelingen wordt automatisch een deel van het vakantiegeld ingehouden ten behoeve van de pensioenopbouw. ADP heeft de exacte invloed hiervan niet meegerekend in hun analyse, omdat dit per sector en fonds sterk kan verschillen. Niettemin zorgt ook deze aftrekpost voor een lager nettobedrag.
Keuzebudget beïnvloedt uitbetaling
Een andere ontwikkeling die invloed heeft op het moment en de hoogte van het vakantiegeld is het individueel keuzebudget (IKB). Bij steeds meer werkgevers wordt vakantiegeld niet meer automatisch in mei uitbetaald, maar gespaard binnen dit budget. Werknemers kunnen vervolgens zelf bepalen wanneer zij het laten uitkeren of besteden aan bijvoorbeeld extra vrije dagen. Hoewel dit flexibiliteit biedt, vervaagt het traditionele vakantiegeldmoment voor veel werknemers.
Minder verrassingen door beter inzicht
In het licht van al deze factoren is het begrijpelijk dat het vakantiegeld voor velen lager uitvalt dan verwacht. Alleen een relatief kleine groep profiteert dit jaar van een stijging. ADP adviseert werknemers om zich goed te informeren over de fiscale gevolgen en hun arbeidsvoorwaarden, zodat teleurstellingen voorkomen kunnen worden.