-

Algemeen

Youp van ´t Hek maakt brandhout van Linda de Mol en haar vies Jeroentje: ´Dit is best heftig´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Youp van ’t Hek staat bekend om zijn scherpe columns en cynische humor. In zijn nieuwste bijdrage in de VARAgids heeft hij een opmerkelijke en harde grap gemaakt over Jeroen Rietbergen, de in opspraak geraakte partner van Linda de Mol. De cabaretier schuwt de controverse niet en zijn opmerking heeft dan ook flink wat stof doen opwaaien.

Rietbergen en zijn reputatie

Jeroen Rietbergen had al ruim voor het schandaal rondom The Voice of Holland een slechte naam. De bijnaam ‘Vieze Jeroentje’ ging al langer rond in de mediawereld. Toch bleef hij jarenlang ongestoord functioneren binnen het Talpa-imperium, de mediagroep waar ook zijn partner Linda de Mol een grote rol speelde. De vraag blijft of zij werkelijk niets wist van zijn gedrag. Ondanks dat Rietbergen geen strafrechtelijke veroordeling heeft gekregen, blijft de publieke opinie hem hard veroordelen.

Youps scherpe pen

In zijn column in de VARAgids neemt Youp van ’t Hek geen blad voor de mond. Hij gaat in op de comeback van The Voice en de manier waarop het programma jarenlang functioneerde. Daarbij komt hij met een opmerking over Rietbergen die velen als schokkend ervaren. Youp stelt dat de bandleider jarenlang profiteerde van de talentenjacht en daarbij grensoverschrijdend gedrag vertoonde.

Opmerkelijke passage

De cabaretier beschrijft op cynische wijze hoe het format van The Voice in zijn ogen werkte. Volgens hem draaide het programma niet alleen om talent, maar ook om de persoonlijke voorkeuren van de juryleden. In zijn eigen woorden:

“De juryleden zaten met hun rug naar de kandidaten en als de mannen een meisje hoorden zingen waar ze wel mee naar bed zouden willen, dan drukten ze op een knop. Op dat commando draaide hun stoel.”

Daarna voegt hij er een extra scherpe sneer aan toe:

“Als ze de onzekere deerne wat vonden dan gingen ze het kind coachen en anders mocht orkestleider Jeroen Rietbergen haar misbruiken. Die was niet zo kritisch en kreeg jarenlang de kliekjes.”

Deze passage laat weinig aan de verbeelding over en suggereert op harde wijze hoe Youp denkt over Rietbergen en zijn rol binnen het programma.

Ophef rondom de column

Het is niet verwonderlijk dat deze uitspraken voor opschudding zorgen. De naam van Rietbergen ligt nog steeds gevoelig in de media, en Linda de Mol heeft al eerder aangegeven dat zij zich distantieert van de kwestie. Toch zal deze opmerking haar ongetwijfeld raken. Op sociale media zijn de reacties gemengd: sommigen prijzen Youp om zijn eerlijkheid, terwijl anderen vinden dat hij te ver gaat.

The Voice keert terug

Ondanks alle ophef rondom het schandaal heeft RTL besloten om The Voice nieuw leven in te blazen. Dit besluit wekt verbazing bij Youp van ’t Hek, die het een ‘besmet format’ noemt. Hij vindt het opmerkelijk dat oudgedienden uit de showbizz openlijk solliciteren voor een plek in de jury.

Anouk niet welkom

Eén van de opvallende afwezigen in de nieuwe opzet van The Voice is Anouk. Zij heeft zich in het verleden uitgesproken over de misstanden binnen het programma en is nu niet langer welkom als coach. Volgens Youp is dit een verkeerde keuze, omdat Anouk tenminste verstand heeft van muziek en talent kan onderscheiden. Hij sneert naar de nieuwe juryleden die volgens hem vooral geïnteresseerd zijn in hun eigen carrière.

Een scherpe column met gevolgen

Of Linda de Mol zal reageren op deze column is nog maar de vraag. Wat wel duidelijk is, is dat Youp van ’t Hek opnieuw een gevoelige snaar heeft geraakt. Zijn harde woorden zullen ongetwijfeld nog enige tijd nagalmen in de media.

Algemeen

Fata Morgana is volgende Efteling-attractie die verdwijnt: ´Te clichébeeld van Arabische wereld´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De attractie Fata Morgana in de Efteling ligt opnieuw onder vuur. De populaire boottocht, die al sinds 1986 bezoekers meeneemt naar een mysterieuze Oosterse wereld, krijgt steeds vaker kritiek vanwege de manier waarop het Midden-Oosten wordt afgebeeld. Waar de één het ziet als een nostalgische sprookjeservaring, beschouwen anderen het als een verzameling achterhaalde stereotypen die niet meer in deze tijd passen.

Sprookjesachtig of problematisch?

Fata Morgana voert bezoekers langs paleizen, markten, gevangenissen en schatkamers, geïnspireerd op de verhalen van 1001 Nacht. De sfeer is magisch, met kleurrijke decors en spannende scènes. Toch klinkt er steeds meer kritiek dat deze betovering gepaard gaat met problematische beeldvorming. De personages zouden een eenzijdig en denigrerend beeld geven van mensen uit het Midden-Oosten.

Buitenlandse kritiek op de voorstelling

Recent zorgde een reactie van een Franse Reddit-gebruiker voor ophef. Volgens hem laat de attractie Arabische mannen vooral zien als booswichten of criminelen, terwijl vrouwen uitsluitend als verleidelijk of onderdanig worden afgebeeld. In zijn ogen is Fata Morgana geen onschuldige fantasie, maar een pijnlijk stereotype dat kwetsend kan zijn voor mensen met een Midden-Oosterse achtergrond.

Reactie van de Efteling

De Efteling reageerde op de kritiek door te benadrukken dat Fata Morgana nooit bedoeld is als een realistische weergave van het Midden-Oosten. “Het is een fantasiewereld, geïnspireerd op sprookjes,” aldus een woordvoerder. Wel erkent het park dat deze verhalen in het verleden niet altijd inclusief zijn vormgegeven. Tegenwoordig wordt er volgens hen veel zorgvuldiger gekeken naar culturele representatie bij nieuwe attracties.

Verandering in het park

Fata Morgana staat niet op zichzelf. Eerder haalde de Efteling al de attractie Monsieur Cannibale weg, vanwege de racistische connotaties. Die werd vervangen door een verhaal rondom Sindbad de Zeeman. Ook Carnaval Festival werd aangepast, waarbij karikaturen uit onder andere Aziatische en Afrikaanse culturen gematigder zijn afgebeeld. Deze trend wijst erop dat Fata Morgana mogelijk ook in de toekomst zal worden herzien.

Balans tussen nostalgie en actualiteit

De discussie roept de vraag op hoever een themapark moet gaan in het aanpassen van bestaande attracties. Is het wenselijk om alles wat als kwetsend wordt ervaren direct te veranderen? Of kunnen historische attracties blijven bestaan, mits ze in de juiste context geplaatst worden? De balans tussen culturele gevoeligheid en behoud van erfgoed blijft een ingewikkelde kwestie.

Toekomst van Fata Morgana

Voor veel bezoekers is Fata Morgana een dierbare herinnering aan hun jeugd. Toch groeit ook het besef dat sprookjes niet vrijgesteld zijn van maatschappelijke verantwoordelijkheid. De Efteling geeft aan open te staan voor advies van experts en onderzoekt momenteel de mogelijkheden. “We willen dat iedereen zich welkom voelt in ons park,” luidt het standpunt van de organisatie.

Tijd voor dialoog en nuance

Of Fata Morgana daadwerkelijk zal worden aangepast, is nog niet beslist. Duidelijk is wel dat de Efteling steeds bewuster omgaat met diversiteit en representatie. In plaats van snelle oordelen lijkt ruimte voor dialoog belangrijker dan ooit. Wat ooit werd gezien als onschuldig vermaak, wordt nu tegen het licht gehouden. De vraag is: blijft het sprookje zoals het is, of krijgt het een nieuw jasje voor een nieuwe generatie?

Lees verder