-

Algemeen

Monique Smit zwaar in opspraak: ´Moeder, zangeres én drankorgel!´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Monique Smit lijkt het nooit goed te kunnen doen in de ogen van haar volgers. De zangeres en presentatrice deelt regelmatig momenten uit haar leven op Instagram, maar krijgt daar steevast bakken kritiek overheen. Dit keer ligt ze onder vuur vanwege haar wintersportvakantie, waar ze zichzelf trakteerde op een drankje. Dat viel bij sommige volgers totaal verkeerd. Ze gaan compleet los in de reacties en sommigen noemen haar zelfs een alcoholist.

‘Jullie moeten je kapot schamen’

Het is niet de eerste keer dat Monique kritiek krijgt op haar manier van leven. Dit keer werd ze overspoeld met negatieve berichten vanwege haar vakantiefoto’s. “Alcoholisten. Jullie moeten je kapot schamen. Een beetje zingen en vakantie houden,” sneert een volger in haar DM’s. Monique, inmiddels wel gewend aan online veroordelingen, besloot het bericht op haar Instagram Stories te delen. Ze reageerde met een laconiek: “DM nummer zoveel.” Hiermee geeft ze aan dat dit soort reacties voor haar niets nieuws zijn en dat ze er nauwelijks nog van opkijkt.

Steeds onder vuur

De kritiek op Monique lijkt een patroon te worden. Waar ze ook gaat en wat ze ook doet, er zijn altijd mensen die er iets op aan te merken hebben. Vooral haar liefde voor feestjes en tripjes met vriendinnen lijkt een doorn in het oog van veel volgers. In een eerder interview met het AD vertelde ze openhartig waarom deze momenten voor haar belangrijk zijn. “Even geen moeder of ‘vrouw van’ zijn, maar meiden onder elkaar. En buitenlandtripjes ontspannen me,” vertelde ze.

Toch krijgt ze daar flink wat negatieve reacties op. “Vooral vanwege die soloreisjes – ik zou mijn kinderen te weinig zien. Afgunst denk ik. Ja schat, reageer ik dan, jij zou hetzelfde doen als je de kans zou krijgen.” Volgens Monique is de kritiek vooral afkomstig van mensen die zelf in haar schoenen zouden willen staan.

Vakanties zonder gezin blijven gevoelig

Dat Monique af en toe zonder haar gezin op vakantie gaat, wordt haar niet in dank afgenomen door haar volgers. Velen vinden dat ze als moeder altijd bij haar kinderen zou moeten zijn. Monique ziet dat anders. “Soms heb ik optredens in het buitenland en plak ik er een paar dagen aan vast. Voorheen nam ik mijn gezin dan mee, maar dat brak me op – het was nogal een volksverhuizing,” legt ze uit.

Volgens haar is het juist gezond om af en toe tijd voor jezelf te nemen, maar veel mensen lijken daar anders over te denken. Of haar volgers ooit zullen accepteren dat Monique Smit gewoon haar eigen leven leidt? Waarschijnlijk niet.

Algemeen

Fata Morgana is volgende Efteling-attractie die verdwijnt: ´Te clichébeeld van Arabische wereld´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De attractie Fata Morgana in de Efteling ligt opnieuw onder vuur. De populaire boottocht, die al sinds 1986 bezoekers meeneemt naar een mysterieuze Oosterse wereld, krijgt steeds vaker kritiek vanwege de manier waarop het Midden-Oosten wordt afgebeeld. Waar de één het ziet als een nostalgische sprookjeservaring, beschouwen anderen het als een verzameling achterhaalde stereotypen die niet meer in deze tijd passen.

Sprookjesachtig of problematisch?

Fata Morgana voert bezoekers langs paleizen, markten, gevangenissen en schatkamers, geïnspireerd op de verhalen van 1001 Nacht. De sfeer is magisch, met kleurrijke decors en spannende scènes. Toch klinkt er steeds meer kritiek dat deze betovering gepaard gaat met problematische beeldvorming. De personages zouden een eenzijdig en denigrerend beeld geven van mensen uit het Midden-Oosten.

Buitenlandse kritiek op de voorstelling

Recent zorgde een reactie van een Franse Reddit-gebruiker voor ophef. Volgens hem laat de attractie Arabische mannen vooral zien als booswichten of criminelen, terwijl vrouwen uitsluitend als verleidelijk of onderdanig worden afgebeeld. In zijn ogen is Fata Morgana geen onschuldige fantasie, maar een pijnlijk stereotype dat kwetsend kan zijn voor mensen met een Midden-Oosterse achtergrond.

Reactie van de Efteling

De Efteling reageerde op de kritiek door te benadrukken dat Fata Morgana nooit bedoeld is als een realistische weergave van het Midden-Oosten. “Het is een fantasiewereld, geïnspireerd op sprookjes,” aldus een woordvoerder. Wel erkent het park dat deze verhalen in het verleden niet altijd inclusief zijn vormgegeven. Tegenwoordig wordt er volgens hen veel zorgvuldiger gekeken naar culturele representatie bij nieuwe attracties.

Verandering in het park

Fata Morgana staat niet op zichzelf. Eerder haalde de Efteling al de attractie Monsieur Cannibale weg, vanwege de racistische connotaties. Die werd vervangen door een verhaal rondom Sindbad de Zeeman. Ook Carnaval Festival werd aangepast, waarbij karikaturen uit onder andere Aziatische en Afrikaanse culturen gematigder zijn afgebeeld. Deze trend wijst erop dat Fata Morgana mogelijk ook in de toekomst zal worden herzien.

Balans tussen nostalgie en actualiteit

De discussie roept de vraag op hoever een themapark moet gaan in het aanpassen van bestaande attracties. Is het wenselijk om alles wat als kwetsend wordt ervaren direct te veranderen? Of kunnen historische attracties blijven bestaan, mits ze in de juiste context geplaatst worden? De balans tussen culturele gevoeligheid en behoud van erfgoed blijft een ingewikkelde kwestie.

Toekomst van Fata Morgana

Voor veel bezoekers is Fata Morgana een dierbare herinnering aan hun jeugd. Toch groeit ook het besef dat sprookjes niet vrijgesteld zijn van maatschappelijke verantwoordelijkheid. De Efteling geeft aan open te staan voor advies van experts en onderzoekt momenteel de mogelijkheden. “We willen dat iedereen zich welkom voelt in ons park,” luidt het standpunt van de organisatie.

Tijd voor dialoog en nuance

Of Fata Morgana daadwerkelijk zal worden aangepast, is nog niet beslist. Duidelijk is wel dat de Efteling steeds bewuster omgaat met diversiteit en representatie. In plaats van snelle oordelen lijkt ruimte voor dialoog belangrijker dan ooit. Wat ooit werd gezien als onschuldig vermaak, wordt nu tegen het licht gehouden. De vraag is: blijft het sprookje zoals het is, of krijgt het een nieuw jasje voor een nieuwe generatie?

Lees verder