Algemeen
Kopen Zonder Kijken-stel zet woning al na een dag in de verkoop

Kopen Zonder Kijken: Waarom sommige deelnemers hun droomwoning alweer verkopen
Het populaire televisieprogramma Kopen Zonder Kijken is weer van start gegaan en miljoenen Nederlanders stemden opnieuw af om te genieten van de inmiddels vertrouwde formule. Toch hangt er dit seizoen een waas van melancholie over het programma, want het is de laatste keer dat Martijn Krabbé als presentator te zien is. De reden hiervoor is helaas bij de meeste kijkers inmiddels bekend: de gezondheid van Krabbé laat het niet langer toe om op locatie aanwezig te zijn.
Maar naast het afscheid van een geliefde presentator, speelt er nog iets opvallends rondom het programma. Deelnemers die via het KZK-team aan hun zogenoemde ‘droomwoning’ kwamen, blijken die woningen soms verrassend snel weer van de hand te doen. Wat is hier aan de hand?
Moeilijk om nog geschikte woningen te vinden
Al in 2023 werd duidelijk dat de makers van Kopen Zonder Kijken steeds meer moeite hadden om geschikte kandidaten én geschikte huizen te vinden. De Nederlandse woningmarkt is immers nog altijd oververhit. De huizenprijzen zijn torenhoog, het aanbod is schaars en de eisen van deelnemers zijn soms lastig te combineren met het beschikbare budget.
Dat zorgt ervoor dat het werk van het team – met bouwdeskundige Bob Sikkes en makelaar Alex van Keulen – een steeds grotere uitdaging wordt. Toch slagen ze er keer op keer in om kandidaten een woning te bieden die vaak als ‘beter dan verwacht’ wordt ervaren.
Toch weer verhuizen?
Je zou denken dat als je via Kopen Zonder Kijken je perfecte woning hebt gevonden, je daar jaren of zelfs decennia met plezier blijft wonen. Toch blijkt dat lang niet voor iedereen het geval te zijn. Sommige deelnemers zetten hun nieuwe huis alweer snel te koop.
Veronica Superguide dook in de data op Funda en vond meerdere voorbeelden van voormalige deelnemers die hun woning alweer van de hand doen – en soms op zéér korte termijn. In een aantal gevallen blijkt er een duidelijke reden te zijn, maar andere verkopen roepen vooral verbazing op.
Alex en Pien – een bliksemverkoop met winst
Alex en Pien kregen via Kopen Zonder Kijken een prachtige woning in Nijmegen. Bij de onthulling waren ze door het dolle heen en het leek alsof ze hun droomhuis hadden gevonden. Toch duurde het niet lang voordat er een ‘Te Koop’-bord in de tuin verscheen.
Binnen zes maanden stond de woning op Funda. De reden? Gezinsuitbreiding. Alex en Pien gaven aan dat ze hun gezin gingen uitbreiden en het huis, hoe mooi ook, voor hen niet meer praktisch was. Maar de financiële uitkomst was niet slecht: ze kochten het huis voor 335.000 euro en verkochten het uiteindelijk voor ruim 500.000 euro. Een winst van meer dan 150.000 euro in minder dan een jaar.
Diana en Jeffrey – verkocht na één dag
Waar Alex en Pien nog enkele maanden bleven wonen, deden Diana en Jeffrey daar nog een flinke schep bovenop. Zij besloten hun woning zelfs al na één dag weer in de verkoop te zetten. Een unicum in de geschiedenis van Kopen Zonder Kijken.
Het stel was direct na de onthulling al niet erg enthousiast. Hun nieuwe huis bood slechts 10 vierkante meter extra ruimte ten opzichte van hun oude woning. Bovendien vonden ze het interieur somber en donker. Ze gaven het huis zelfs de bijnaam ‘de grafsteen’ – een duidelijke verwijzing naar hoe ze zich er voelden.
Diana en Jeffrey besloten al snel dat dit geen plek was waar ze gelukkig zouden worden. Inmiddels zijn ze verhuisd naar Nieuw-Vennep, waar ze nu wél in een woning wonen die volledig naar hun smaak is.
Joeke en Fernant – drie jaar later toch de verkoop
Joeke en Fernant maakten juist wél jarenlang gebruik van hun KZK-woning. Pas na drie jaar besloten ze de woning op Funda te plaatsen. De reden is niet helemaal bekend, maar waarschijnlijk was het een combinatie van persoonlijke groei, veranderde woonwensen en wellicht ook financiële mogelijkheden.
Ze vroegen 550.000 euro voor hun huis, een bedrag dat flink boven het gemiddelde ligt en mogelijk ook aangeeft dat er waarde is toegevoegd sinds de verbouwing door het KZK-team. Het huis is inmiddels verkocht, al is niet bekend wat het exacte verkoopbedrag is.
De keerzijde van televisiehuizen
Hoewel Kopen Zonder Kijken vaak gepresenteerd wordt als de ultieme oplossing voor woningzoekenden, laat deze trend ook een andere kant van het verhaal zien. Wonen gaat verder dan alleen een mooi huis. Persoonlijke omstandigheden veranderen, smaak kan evolueren, en soms voelt een woning gewoon niet als ’thuis’ – hoe goed het plaatje ook lijkt.
Daarnaast is het leven na de camera natuurlijk heel anders dan wat er op televisie wordt getoond. Kandidaten ervaren druk, stress, en soms wordt de werkelijkheid iets rooskleuriger voorgesteld dan het uiteindelijk blijkt te zijn. De invloed van familie, vrienden of veranderende werk- of gezinsomstandigheden kunnen allemaal bijdragen aan de beslissing om toch weer te verhuizen.
Speculatie of behoefte?
De snelle verkoop van een ‘televisiewoning’ roept ook ethische vragen op. Gebruiken sommige deelnemers het programma misschien om hun woning op te waarderen en daarna met winst te verkopen? Of is dit vooral toeval en worden de woningen oprecht met goede bedoelingen gekocht?
Experts in de vastgoedsector zeggen dat het lastig te meten is. In de meeste gevallen lijkt het te gaan om persoonlijke omstandigheden, maar dat neemt niet weg dat het tv-programma onbedoeld kan worden ingezet als middel om woningen aantrekkelijker te maken voor verkoop.
Een programma dat meer doet dan huizen zoeken
Wat vaststaat, is dat Kopen Zonder Kijken voor veel mensen meer is dan alleen een zoektocht naar een woning. Het gaat over vertrouwen, het loslaten van controle, en het overdragen van een van de belangrijkste keuzes in je leven aan een team van experts. Soms pakt dat perfect uit, en soms blijkt achteraf dat het toch niet helemaal is wat men had gehoopt.
Voor Martijn Krabbé, Bob Sikkes en Alex van Keulen is het telkens weer een uitdaging om niet alleen een huis te vinden, maar vooral een thuis te creëren. En hoewel het soms pijnlijk is om te zien dat mensen toch vertrekken, blijft de kern van het programma overeind: mensen helpen aan een kans die ze anders misschien nooit hadden gekregen.
Een afscheid én een erfenis
Nu het laatste seizoen met Martijn Krabbé als presentator is begonnen, kijken veel mensen met gemengde gevoelens. Enerzijds is er het plezier van een nieuw seizoen, anderzijds het verdriet om zijn onvermijdelijke afscheid. Martijn heeft zich jarenlang met hart en ziel ingezet voor het programma en was voor velen hét gezicht van Kopen Zonder Kijken.
Zijn vertrek markeert het einde van een tijdperk. Toch blijft zijn stem nog wel hoorbaar in de voice-overs van toekomstige seizoenen, die met meerdere bekende gezichten als gastpresentatoren worden voortgezet.
Dit bericht op Instagram bekijken
Conclusie
Kopen Zonder Kijken blijft een van de meest geliefde woonprogramma’s op de Nederlandse televisie, juist omdat het niet alleen over huizen gaat, maar over mensen. En mensen veranderen, net als hun omstandigheden. Dat sommige deelnemers hun woning uiteindelijk weer verkopen, is geen bewijs van mislukking – het is simpelweg het leven zoals het is.
Wat blijft, is de inspiratie die het programma biedt: vertrouwen durven geven, dromen najagen en geloven dat er altijd een plek is waar jij je écht thuis kunt voelen – zelfs als die plek uiteindelijk een tussenstation blijkt te zijn.

Algemeen
Winter Vol Liefde-Maarten plaatst afscheidsbericht, volgers in tranen

Zorgwekkend nieuws: Maarten van Gent uit Winter Vol Liefde deelt emotioneel afscheidsbericht
Maarten van Gent, die bij het grote publiek bekend werd door zijn deelname aan het populaire RTL-programma Winter Vol Liefde, heeft op zijn persoonlijke Facebookpagina een aangrijpend afscheidsbericht geplaatst. De voormalig televisiepersoonlijkheid kampt al geruime tijd met ernstige gezondheidsproblemen. Na maanden van hoop, behandelingen en terugslag, laat Maarten nu weten dat hij “klaar is om te vertrekken”.
Voor fans en volgers van het programma komt dit nieuws hard binnen. In het bericht blikt Maarten openhartig terug op zijn ziekteproces en kondigt hij aan dat hij zijn lichaam ter beschikking heeft gesteld aan de medische wetenschap. Het bericht, vergezeld van enkele persoonlijke foto’s, roept massale reacties van steun en medeleven op.
Diagnose: alvleesklierk*nker
De eerste signalen van Maartens ziekte kwamen kort na de opnames van Winter Vol Liefde, maar vóór de uitzendingen op televisie. In de zomer van 2024 kreeg hij de diagnose alvleesklierk*nker. Een zware klap, zeker gezien de agressieve aard van deze vorm van k*nker. Volgens de artsen had Maarten destijds nog maar drie maanden te leven.
Aanvankelijk besloot hij zich niet te laten behandelen. In interviews vertelde hij dat hij de ziekte wilde accepteren en zijn leven op zijn eigen manier wilde afronden. Maar onder druk van zijn naasten besloot hij toch een chemokuur te starten, ondanks dat de kans op succes slechts 20 procent bedroeg. Tot verbazing van velen sloeg de behandeling aan en kon hij zijn leven enkele maanden verlengen.
“Ik ga d00d. Nou en?”
Maarten heeft zich van meet af aan bijzonder nuchter opgesteld tegenover zijn ziekte. In een openhartig interview met weekblad Story in januari 2025 zei hij: “Ik ga d00d. Nou en? Dat is voor mij de normaalste zaak van de wereld.” Het typeert zijn houding: kalm, realistisch en zonder opsmuk. Hij koos ervoor om het leven te nemen zoals het komt, zonder in paniek te raken.
Toch bleef hij niet geheel onbewogen. De ziekte begon zijn tol te eisen. Zijn stem verdween, zijn energie raakte op en hij bracht zijn dagen voornamelijk liggend in bed door. Contact met bekenden en fans werd steeds moeilijker. Toch bleef hij op de achtergrond betrokken bij zijn sociale omgeving, vooral via berichten op sociale media en contact via derden.
Band met Annette
Een van de vrouwen die bij het grote publiek een blijvende indruk achterliet tijdens het programma, was Annette. Hoewel de romantiek tussen hen geen stand hield, bleef het contact bestaan. In maart 2025 vertelde Annette aan RTL Boulevard dat ze nog steeds regelmatig contact met Maarten had. “Hij ligt op bed en heeft geen stem meer,” zei ze destijds. “Ik krijg nog appjes, maar die zijn niet meer van hemzelf. Ik vermoed dat zijn ex-vrouw of vrienden antwoorden.”
De warmte in hun vriendschap bleef, zelfs op afstand. Annette gaf aan hem graag nog een keer te willen bezoeken, maar erkende ook dat de afstand – Maarten woont in Estland – een drempel vormt. Toch benadrukte ze hoe belangrijk hij voor haar is gebleven.
Het afscheidsbericht
Op zondag 31 maart 2025 plaatste Maarten een bericht dat bij velen binnenkwam als een mokerslag. Met de woorden:
“Hij kwam, plante zich voort en is klaar om te vertrekken. Gisteren getekend om mijn 0verleden lichaam af te staan aan de medische gemeenschap in Estland. Hebben ze daar dan in ieder geval iets te snijden.”
toonde Maarten nog één keer zijn typische, droge humor – een kenmerk dat hem in het programma al zo geliefd maakte. Het bericht is vergezeld van foto’s waarop hij zichtbaar verzwakt is, maar nog steeds die kenmerkende levenslust uitstraalt.
De reacties stroomden onmiddellijk binnen. Honderden mensen lieten weten geraakt te zijn door zijn openhartigheid, moed en geestkracht. Er werden steunbetuigingen gedeeld, herinneringen opgehaald en berichten van dank geplaatst voor wat Maarten met zijn deelname aan het programma had betekend.
Leven na de camera’s
Na zijn deelname aan Winter Vol Liefde koos Maarten bewust voor rust. Hij wilde genieten van het leven, zijn kinderen en het landschap van Estland, het land waar hij zich al langer thuis voelde. De plotselinge omslag in zijn gezondheid zette zijn leven op de kop, maar hij probeerde zijn waardigheid te behouden – iets waar hij tot het einde toe in slaagde.
Hoewel zijn tijd in het programma relatief kort was, liet Maarten een diepe indruk achter. Niet alleen door zijn kalme en beheerste manier van doen, maar ook vanwege zijn oprechte interesse in de vrouwen die naar Estland kwamen om hem beter te leren kennen. De liefde vond hij daar niet, maar wel een groot publiek dat hem omarmde.
Lessen van Maarten
Wat velen raakt, is de manier waarop Maarten zijn naderende einde benadert. Zonder slacht0fferschap, met humor en eerlijkheid. Zijn keuze om zijn lichaam na zijn 0verlijden ter beschikking te stellen aan de medische wetenschap getuigt van moed en altruïsme. “Zodat ze in Estland in ieder geval iets hebben om te snijden,” schreef hij met een knipoog – maar de boodschap is duidelijk: zelfs in zijn laatste dagen wil hij iets betekenen voor een ander.
Zijn benadering van het leven, en nu ook van de d00d, biedt een waardevolle les in loslaten. Niet in angst, maar in acceptatie. Niet in woede, maar in dankbaarheid.
Een leven om te eren
Hoewel het einde nabij is, is het leven van Maarten van Gent er een om te vieren. Een man die zich openstelde voor de liefde, het avontuur aanging op latere leeftijd, en zijn kwetsbaarheid durfde te tonen aan een miljoenenpubliek. Hij deed dat zonder franje, zonder poeha – precies zoals hij was.
Zijn verhaal is er een van durven leven, durven voelen en uiteindelijk ook durven loslaten.
Slotgedachten
In een tijd waarin televisie vaak draait om uiterlijk vertoon en drama, was Maarten een welkome afwisseling. Zijn oprechte houding, relativeringsvermogen en nuchtere kijk op het leven maakten hem tot een kijkersfavoriet. Nu hij zijn laatste hoofdstuk nadert, blijven zijn woorden en daden resoneren bij een groot publiek.
Via deze weg willen wij Maarten, zijn familie en dierbaren ontzettend veel sterkte wensen. Laat in de reacties een warm bericht achter om hem nog één keer te bedanken voor zijn eerlijkheid, moed en levenslust. 💛