-

Algemeen

Moeder met hersentumor in Erasmuc MC 24/7 breekt: ´Ben helemaal nog niet klaar´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

In de documentaire Erasmus MC 24/7 staat deze week Suzanne centraal, een jonge vrouw bij wie kortgeleden een hersentumor werd vastgesteld. Wat begon als een periode van lichte hoofdpijn, mondde al snel uit in een harde diagnose: een tumor van graad vier. Haar artsen gaven haar een levensverwachting van gemiddeld twintig maanden. “Het voelt als een mokerslag,” vertelt Suzanne. “Ik dacht dat ik gezond was, maar dat blijkt anders.”

Onverwachte Omstandigheden

De ontdekking van de tumor kwam als een verrassing. Suzanne had slechts een week hoofdpijn en enkele vage klachten, die ze niet als alarmerend beschouwde. Toch bleek de situatie ernstiger dan verwacht. “Dikke pech,” zegt Suzanne daarover. “Het is echt heel harde pech.” Haar zoon Ralph, die haar bij veel afspraken steunt, worstelt met de gevolgen. “Het idee dat mijn moeder er straks niet meer is, is heel moeilijk te bevatten.”

Verdriet in het Gezin

Voor Suzanne is het niet alleen zwaar vanwege haar eigen situatie, maar ook door het verdriet dat haar familie doormaakt. Negen jaar geleden verloor zij haar dochter, en nu moet zij zich voorbereiden op haar eigen afscheid. “Het is veel te vroeg, ik ben er nog niet klaar voor,” zegt ze emotioneel. Voor haar zoon Ralph is het verlies ondenkbaar: “Er zijn nog zoveel dingen die ik met mijn moeder zou willen doen, zoals samen mijn trouwdag beleven of haar advies vragen.”

Behandeling in het Erasmus MC

In het Erasmus MC wordt Suzanne met veel zorg omringd door technici en laboranten, waaronder Andy en Nicole, een echtpaar dat samenwerkt om haar behandeling zo draaglijk mogelijk te maken. Andy maakt een bestralingsmasker voor haar, terwijl Nicole betrokken is bij de bestraling zelf. “Ik hoop haar wat extra tijd te kunnen geven,” zegt Nicole.

Persoonlijke Betrokkenheid

Voor Nicole raakt Suzanne’s situatie extra diep. Twintig jaar geleden verloor Nicole zelf haar moeder aan een soortgelijke aandoening. Deze persoonlijke ervaring versterkt haar betrokkenheid bij Suzanne’s behandeling. “Ik weet hoe het is om zoiets mee te maken, zowel als professional als privé,” legt Nicole uit.

Suzanne’s Innerlijke Kracht

Ondanks de moeilijke omstandigheden blijft Suzanne veerkrachtig. Ze probeert haar dagelijks leven zo normaal mogelijk te houden en plant vooruit door brieven te schrijven voor haar zoon. Toch vindt ze dit moeilijk. “Het voelt alsof je je erbij neerlegt als je dit doet, en daar ben ik nog niet klaar voor,” geeft ze toe.

De Steun van het Team

Andy en Nicole doen er alles aan om Suzanne’s verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken. Andy hoopt haar te laten lachen, zelfs tijdens moeilijke momenten. “Als ik haar een glimlach kan geven, is mijn dag geslaagd,” zegt hij. Deze persoonlijke benadering geeft Suzanne het gevoel dat ze er niet alleen voor staat.

Hoop voor de Toekomst

Hoewel de prognose zorgwekkend blijft, houdt Suzanne vast aan hoop. Ze is strijdlustig en vastbesloten om te blijven genieten van de tijd die haar rest. “Ik blijf vechten,” zegt ze. “Ik heb het gevoel dat ik de 70 kan halen.” Haar optimisme biedt inspiratie voor iedereen die met haar meeleeft.

Algemeen

Droevig nieuws over Angela Groothuizen ondanks babyvreugde: ´Toekomst heel zwart´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Angela Groothuizen heeft een bijzonder nieuw hoofdstuk in haar leven bereikt. Haar ‘aanloopdochter’ Lisa is in verwachting, en dat betekent dat Angela binnenkort in de rol van pseudo-oma stapt. Een vreugdevolle gebeurtenis, maar voor de zangeres en presentatrice gaat deze mijlpaal hand in hand met diepe zorgen over de toekomst. In weekblad Weekend doet ze een openhartige en verontrustende oproep.

Prachtig babynieuws, maar met gemengde gevoelens

Hoewel Angela in haar nopjes is met het aanstaande gezinsuitbreiding, bekruipt haar tegelijkertijd een gevoel van onrust. Lisa, die ze zelf haar ‘aanloopdochter’ noemt, is een dierbare jonge vrouw die al jaren als familie wordt beschouwd. “Ze is een kind dat bij ons hoort en ze is in verwachting. Ik word dus pseudo-oma. Dat is heel leuk,” vertelt Angela enthousiast. Toch wordt die blijdschap overschaduwd door haar maatschappelijke bezorgdheid.

Donkere wolken boven de toekomst

Angela uit haar zorgen niet zomaar. Ze is al jarenlang verbonden aan het Aidsfonds en maakt zich grote zorgen over de gevolgen van internationale politieke besluiten. Vooral de acties van Donald Trump zitten haar hoog. “Op zijn eerste dag als president schrapte hij Pepfar, het belangrijkste hiv-programma wereldwijd. Daardoor werd de uitgifte van medicijnen per direct gestopt.” Dat besluit heeft desastreuze gevolgen: “Twintig miljoen mensen zijn afhankelijk van die medicijnen. Als je stopt, word je weer ziek. En daarna werken ze vaak niet meer. We verwachten de komende jaren zes miljoen extra doden. Dat is een oorlog.”

Vechten voor de democratie

De boodschap van Angela is duidelijk: stilzitten is geen optie. “De toekomst ziet er nu héél zwart uit, op alle fronten,” zegt ze stellig. “De democratie is aan het verliezen. We moeten met z’n allen wakker blijven en vechten voor onze vrijheid.” Dat haar zorgen worden aangewakkerd door het aanstaande kleinkind is geen verrassing. “Je denkt aan je kinderen en straks dus ook aan je kleinkind. Maar eigenlijk zijn we altijd bezig met de toekomst van iedereen.”

De balans tussen hoop en realiteit

Ondanks haar bezorgdheid blijft Angela ergens ook hoopvol. “Kijk, het is nog steeds een hele mooie wereld en de mensen deugen. Alleen vind ik wel dat we écht uit moeten gaan kijken.” De komst van een kind in de familie brengt licht, maar het contrast met de wereldproblematiek is volgens haar nog nooit zo scherp geweest. “Laat dat kind eerst maar geboren worden,” voegt ze nuchter toe. “Maar het raakt me wel. Meer dan ooit.”

Actief op televisie én als stem in het maatschappelijke debat

Angela was het afgelopen jaar prominent op televisie te zien als jurylid in het populaire programma The Tribute – Battle of the Bands. Samen met collega’s Cesar Zuiderwijk en Spike vormde ze een vast jurypanel in deze succesvolle talentenjacht. Het programma, waarin tributebands strijden om een plek in de Ziggo Dome, trok volle zalen en veel kijkers. Angela genoot zichtbaar van haar rol en van de muzikale passie die het programma uitstraalt.

Johnny de Mol als nieuwe presentator

Het vierde seizoen van het programma kende een nieuwe host: Johnny de Mol. Angela sprak in een eerder interview over hoezeer ze uitkeek naar de samenwerking. Ze noemde het werken aan The Tribute een verademing en een avontuur dat ze met open armen aanging. Juist het delen van liefde voor muziek gaf haar energie in een wereld die soms zo donker aanvoelt.

Angela blijft strijdbaar

Of het nu gaat over muziek, het maatschappelijk debat of haar nieuwe rol als pseudo-oma, Angela Groothuizen blijft zich uitspreken. Ze is een vrouw met een missie: bewustwording creëren, mensen wakker schudden en bijdragen aan een betere wereld. “We kunnen niet meer doen alsof alles goed gaat,” stelt ze. “We móéten opletten, voor onze kinderen, voor elkaar.” En misschien, juist nu haar familie uitbreidt, voelt ze die noodzaak sterker dan ooit.

Lees verder