-

Algemeen

André van Duin diepbedroefd: ”Een enorme klap”

Avatar foto

Gepubliceerd

op

André van Duin, een van de meest geliefde komieken van Nederland, heeft zich uitgesproken over de verdwijning van Matthijs van Nieuwkerk van de Nederlandse televisie. In een openhartig interview met het AD laat de 77-jarige entertainer weten dat hij het verlies van de voormalige presentator van De Wereld Draait Door (DWDD) ontzettend moeilijk vindt. Hij noemt de situatie rondom Van Nieuwkerk, die beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, ‘belachelijk’.


Een lege plek op tv

Matthijs van Nieuwkerk was jarenlang een van de grootste tv-persoonlijkheden van Nederland. Als presentator van het immens populaire De Wereld Draait Door wist hij miljoenen kijkers aan zich te binden. Sinds het einde van het programma in 2020 heeft Van Nieuwkerk echter een flinke knauw gekregen in zijn carrière. Dit vanwege een onthullend artikel waarin hij beschuldigd werd van ‘ongepast gedrag’ en het creëren van een angstcultuur op de redactie van DWDD.

Voor André van Duin, die zelf vaak te gast was in DWDD, is de afwezigheid van Van Nieuwkerk op televisie pijnlijk. “Ik vind het belachelijk,” zegt hij. “Er zal vast wel wat fout zijn gegaan, dat ontken ik niet. Maar ik was er natuurlijk niet bij. Waar gewerkt wordt, vallen nu eenmaal soms harde woorden. Dat gebeurt overal, ook in bedrijven waar ze kartonnen dozen maken. Dat gebeurde destijds in Aalsmeer bij Joop van den Ende ook, maar altijd met het doel om het product beter te maken.”


‘Harde woorden horen erbij’

Van Duin is van mening dat het fout kan gaan op de werkvloer, maar dat dit niet betekent dat iemand volledig afgeschreven moet worden. “Soms vallen er harde woorden,” legt hij uit. “Maar als het stof is neergedaald, ga je gewoon samen een kop koffie drinken. Het hoort erbij, vooral in creatieve omgevingen waar passie en emotie vaak hoog oplopen.”

Volgens André is Matthijs van Nieuwkerk altijd een ‘aardige, aimabele man’ geweest. “Ik kan me niet voorstellen dat hij het kwaad in de zin had. Natuurlijk moet ongepast gedrag aangepakt worden, maar soms is er een balans nodig in hoe we met dit soort situaties omgaan.”


Een cultuur van cancelen

André van Duin heeft het gevoel dat we tegenwoordig in een tijd leven waarin mensen snel worden gecanceld om het minste of geringste. “Tegenwoordig mag je bijna niets meer zeggen, want voordat je het weet, staat er een actiegroep voor je deur,” zegt hij. Hij geeft toe dat hij zelf weinig te maken heeft gehad met kritiek of ‘cancelcultuur’. “Wat dat betreft zit ik wel in een goede hoek. Ik heb er nooit last van gehad.”

De komiek hekelt het feit dat de publieke opinie tegenwoordig zo snel kan omslaan. “Het lijkt wel alsof één fout meteen betekent dat je carrière voorbij is. Dat is niet altijd terecht, en dat maakt het extra pijnlijk in het geval van Matthijs.”


Johan Derksen ziet een kans voor Matthijs

André van Duin is niet de enige die vindt dat de televisie Matthijs van Nieuwkerk mist. Ook Johan Derksen, de uitgesproken analist van Vandaag Inside, heeft zich herhaaldelijk uitgesproken over de situatie rondom Van Nieuwkerk. Hoewel hij de kritiek op Matthijs niet volledig afdoet als onterecht, denkt Derksen dat er nog wel een weg terug is voor de presentator.

“Matthijs is een tv-maker van wereldklasse,” aldus Derksen. “Het zou zonde zijn als hij nooit meer op televisie te zien zou zijn. We hebben behoefte aan mensen zoals hij, echte vakmensen.” Derksen suggereert zelfs dat een commerciële zender zoals Talpa wellicht een nieuw thuis kan bieden aan Van Nieuwkerk. “Talpa zou gek zijn als ze niet met hem in zee gaan.”


Een breder debat over cancelcultuur

De discussie over het vertrek van Matthijs van Nieuwkerk raakt aan een breder maatschappelijk debat over cancelcultuur. Waar de een vindt dat ongepast gedrag hard aangepakt moet worden, wijzen anderen op de noodzaak van proportionaliteit. André van Duin behoort duidelijk tot de laatste groep. Hij pleit voor een genuanceerdere benadering.

“Het is goed dat er aandacht is voor werkculturen en gedrag,” zegt Van Duin. “Maar laten we ook niet vergeten hoeveel Matthijs heeft betekend voor de televisie en hoe hij zijn vak met passie en toewijding heeft uitgevoerd.”


Een toekomst voor Matthijs van Nieuwkerk?

De vraag blijft of Matthijs van Nieuwkerk ooit zal terugkeren op televisie. Voorlopig lijkt de voormalig presentator zich teruggetrokken te hebben uit de publieke schijnwerpers. Zijn oude programma DWDD blijft een van de meest iconische producties in de Nederlandse televisiegeschiedenis, en zijn talent als presentator wordt door niemand betwist.

André van Duin hoopt dat Van Nieuwkerk ooit weer een podium krijgt. “Hij heeft zoveel in zijn mars. Het zou zonde zijn als we hem nooit meer terugzien.” Ook Derksen denkt dat Matthijs, met de juiste timing en ondersteuning, een succesvolle comeback kan maken.


Een gemis voor televisie

De afwezigheid van Matthijs van Nieuwkerk is voelbaar, vooral voor trouwe kijkers van zijn programma’s. Hij was jarenlang een vertrouwd gezicht op de Nederlandse televisie en wist met zijn enthousiasme, kennis en scherpte miljoenen mensen te boeien. Zijn oude collega’s en gasten, waaronder André van Duin, missen niet alleen de presentator, maar ook de persoon.

Met zijn kritische woorden over cancelcultuur en de huidige media-omgeving laat André van Duin zien dat hij niet bang is om zijn mening te geven, zelfs over controversiële onderwerpen. Hij spreekt daarmee niet alleen voor zichzelf, maar waarschijnlijk ook voor velen die hopen op een toekomst waarin Matthijs van Nieuwkerk zijn talent weer kan laten zien.


De discussie over Matthijs van Nieuwkerk is daarmee nog niet voorbij. Het blijft een kwestie van afwachten of de publieke en professionele opinie hem een tweede kans gunt. Eén ding is zeker: zijn impact op de Nederlandse televisie blijft onmiskenbaar.

Algemeen

Dit is de stinkend rijke lover van Yolanthe: ´Hij betaalt al haar rijkdom!´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Het gonst van de geruchten in de zonnige heuvels van Los Angeles, waar Yolanthe Cabau druk in de weer is met het bouwen van haar miljoenenvilla in de luxueuze wijk Bel Air. Terwijl ze haar volgers trakteert op dromerige beelden van marmeren vloeren en panoramische uitzichten, stelt men zich steeds vaker dezelfde vraag: hoe betaalt ze dit allemaal?

Geen Hollywood-succes te bekennen

Want laten we eerlijk zijn: Yolanthe’s Amerikaanse acteercarrière heeft tot op heden geen Oscars opgeleverd, of überhaupt een filmrol die verder reikt dan de aftiteling van een B-film. Haar Cabau Lifestyle-imperium oogt fraai op Instagram, maar wie verder kijkt dan de filters ziet vooral een online etalage met wellnessquotes en wat casual legging-promotie.

De schijn van succes

Toch blijft Yolanthe zichzelf neerzetten als het toonbeeld van de ‘zelfstandige succesvolle vrouw’. In haar reels zweeft ze door haar Bel Air-huis alsof ze daar woont dankzij niets anders dan hard werken en innerlijke rust. Ondertussen vraagt de roddelpers zich af wie er werkelijk verantwoordelijk is voor het optrekken van die marmeren paleisjesmuren.

Niet Wesley, maar Matthijs?

Enter juicekanaal RealityFBI, dat beweert te weten hoe de vork echt in de steel zit. Volgens hun bronnen is het niet ex-man Wesley Sneijder die de geldkraan opendraait, maar een jonge ondernemer met de naam Matthijs Metzemaekers. Een man met een plek in de Quote-lijst en, als we de verhalen mogen geloven, een sterke neiging om Yolanthe royaal te ondersteunen.

Romantiek of sponsor?

De geruchten over Matthijs blijven zich opstapelen. Niet alleen zou hij al anderhalf jaar een stille rol spelen in Yolanthe’s leven, hij zou ook in hetzelfde wooncomplex bivakkeren als zij. Officieel weliswaar op een andere verdieping, maar insiders zien daarin vooral een handig rookgordijn. En Yolanthe zelf? Die ontkent alles in alle toonaarden, zoals te verwachten bij dit soort verhalen.

Een zorgvuldig geregisseerde façade

Volgens dezelfde bronnen is ook Wesley niet op de hoogte van de nieuwe situatie. Hij denkt nog steeds dat Yolanthe alleen woont. Dat zou te danken zijn aan Yolanthe’s strategische timing: zodra Wesley langskomt, zou zij keurig beneden blijven hangen om de illusie van haar singlestatus in stand te houden. Alles voor het beeld naar buiten toe.

Beeldvorming boven realiteit

En dat beeld is er een van zelfstandigheid en succes. Wie alleen haar sociale media bekijkt, ziet een vrouw die haar zaakjes op orde lijkt te hebben, inclusief infinity pool en kristallen drinkglazen. Maar onder de oppervlakte borrelt een andere realiteit: eentje waarin geld, invloed en discretie een grotere rol spelen dan ondernemerschap en acteerprestaties.

De waarheid achter de poort

Het contrast tussen de publieke Yolanthe en de vrouw achter de poort van haar villa in Bel Air wordt steeds groter. Terwijl ze poseert op haar balkon en zwoele teksten over ‘inner peace’ deelt, blijven de speculaties rondzoemen. Is het allemaal echt? Of is dit gewoon weer een slim geregisseerde show – dit keer niet op televisie, maar op haar eigen Instagram-kanaal? Eén ding is zeker: in Hollywood is niets wat het lijkt, en Yolanthe speelt haar rol met verve.

Lees verder