Algemeen
B&B Vol Liefde Robert Jan zet Suzanne alsnog aan de deur: ´Toch een beetje een m1slukking!´

Een van de B&B-houders die liefde heeft gevonden door het programma is Robert Jan. Gisteren maakte hij bekend dolgelukkig te zijn met Suzanne. Hoewel het er allemaal kleurrijk uitziet, is gedragsbioloog Patrick van Veen minder enthousiast.
Happy Together
In de allerlaatste aflevering van B&B Vol Liefde zagen kijkers hoe Robert Jan en Suzanne tot over hun oren verliefd op elkaar zijn. Tijdens de reünieaflevering bevestigde Robert Jan dat de liefde nog steeds springlevend is. “Ik denk dat het zomaar nog een poosje gaat duren,” aldus Robert Jan, die blij is dat Suzanne altijd vrolijk is en mooi om naar te kijken.
‘Slechte Intenties’
Gedragsbioloog Patrick van Veen, die recentelijk opstapte als liefdesexpert bij Married At First Sight (MAFS), heeft echter ernstige twijfels over de oprechtheid van Robert Jan. In een gesprek met weekblad Weekend uitte Patrick zijn zorgen over de ware motieven van Robert Jan.
“Els was de perfecte vrouw voor Robert Jan, maar niet opwindend genoeg voor hem. Hij vindt Suzanne leuk en spannend, maar ik denk dat hij meedoet om zijn bedrijf in Schotland te promoten,” aldus Patrick.
Hij wijst erop dat Robert Jan recentelijk opduikte in een reclame voor whisky. “Kerel, opzouten! Hij is altijd de gestylde gentleman, wat in mijn ogen allemaal net té is. Hij slaat compleet door en Suzanne is voor zijn ‘perfecte plaatje’ een beetje een mislukking, omdat zij heel anders is.”
Wordt Ged*mpt?
Patrick is niet overtuigd van Robert Jan’s bedoelingen. “Het lijkt wel alsof hij een sollicitatieprocedure aan het opzetten is,” zegt de oud-MAFS expert. Volgens Patrick is er geen echt fysiek contact vanuit Robert Jan en zijn er grote twijfels of deze relatie daadwerkelijk stand zal houden.

Algemeen
Fata Morgana is volgende Efteling-attractie die verdwijnt: ´Te clichébeeld van Arabische wereld´

De attractie Fata Morgana in de Efteling ligt opnieuw onder vuur. De populaire boottocht, die al sinds 1986 bezoekers meeneemt naar een mysterieuze Oosterse wereld, krijgt steeds vaker kritiek vanwege de manier waarop het Midden-Oosten wordt afgebeeld. Waar de één het ziet als een nostalgische sprookjeservaring, beschouwen anderen het als een verzameling achterhaalde stereotypen die niet meer in deze tijd passen.
Sprookjesachtig of problematisch?
Fata Morgana voert bezoekers langs paleizen, markten, gevangenissen en schatkamers, geïnspireerd op de verhalen van 1001 Nacht. De sfeer is magisch, met kleurrijke decors en spannende scènes. Toch klinkt er steeds meer kritiek dat deze betovering gepaard gaat met problematische beeldvorming. De personages zouden een eenzijdig en denigrerend beeld geven van mensen uit het Midden-Oosten.
Buitenlandse kritiek op de voorstelling
Recent zorgde een reactie van een Franse Reddit-gebruiker voor ophef. Volgens hem laat de attractie Arabische mannen vooral zien als booswichten of criminelen, terwijl vrouwen uitsluitend als verleidelijk of onderdanig worden afgebeeld. In zijn ogen is Fata Morgana geen onschuldige fantasie, maar een pijnlijk stereotype dat kwetsend kan zijn voor mensen met een Midden-Oosterse achtergrond.
Reactie van de Efteling
De Efteling reageerde op de kritiek door te benadrukken dat Fata Morgana nooit bedoeld is als een realistische weergave van het Midden-Oosten. “Het is een fantasiewereld, geïnspireerd op sprookjes,” aldus een woordvoerder. Wel erkent het park dat deze verhalen in het verleden niet altijd inclusief zijn vormgegeven. Tegenwoordig wordt er volgens hen veel zorgvuldiger gekeken naar culturele representatie bij nieuwe attracties.
Verandering in het park
Fata Morgana staat niet op zichzelf. Eerder haalde de Efteling al de attractie Monsieur Cannibale weg, vanwege de racistische connotaties. Die werd vervangen door een verhaal rondom Sindbad de Zeeman. Ook Carnaval Festival werd aangepast, waarbij karikaturen uit onder andere Aziatische en Afrikaanse culturen gematigder zijn afgebeeld. Deze trend wijst erop dat Fata Morgana mogelijk ook in de toekomst zal worden herzien.
Balans tussen nostalgie en actualiteit
De discussie roept de vraag op hoever een themapark moet gaan in het aanpassen van bestaande attracties. Is het wenselijk om alles wat als kwetsend wordt ervaren direct te veranderen? Of kunnen historische attracties blijven bestaan, mits ze in de juiste context geplaatst worden? De balans tussen culturele gevoeligheid en behoud van erfgoed blijft een ingewikkelde kwestie.
Toekomst van Fata Morgana
Voor veel bezoekers is Fata Morgana een dierbare herinnering aan hun jeugd. Toch groeit ook het besef dat sprookjes niet vrijgesteld zijn van maatschappelijke verantwoordelijkheid. De Efteling geeft aan open te staan voor advies van experts en onderzoekt momenteel de mogelijkheden. “We willen dat iedereen zich welkom voelt in ons park,” luidt het standpunt van de organisatie.
Tijd voor dialoog en nuance
Of Fata Morgana daadwerkelijk zal worden aangepast, is nog niet beslist. Duidelijk is wel dat de Efteling steeds bewuster omgaat met diversiteit en representatie. In plaats van snelle oordelen lijkt ruimte voor dialoog belangrijker dan ooit. Wat ooit werd gezien als onschuldig vermaak, wordt nu tegen het licht gehouden. De vraag is: blijft het sprookje zoals het is, of krijgt het een nieuw jasje voor een nieuwe generatie?