-

Algemeen

Man denkt dat laatste uren van vrouw aan beademing geteld zijn, dan fluistert ze: ‘Haal me hier weg!’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Jonge stellen denken na hun huwelijk vaak dat ze tientallen jaren samen hebben om hun leven op te bouwen en te groeien. Maar zoals we weten, kan het leven uiterst onvoorspelbaar zijn en je met situaties confronteren die je nooit had verwacht.

Op een zaterdag in mei 2007 werd Ryan Finley wakker en alles leek normaal. Hij keek op de klok en realiseerde zich dat hij zijn vrouw, Jill Finley, ook moest wakker maken.

“Ik ging Jill wakker maken, wat op zich al een wonder is, want normaal gesproken doe ik dat nooit op zaterdagochtend,” herinnerde hij zich later. Hij riep haar naam, maar kreeg geen reactie. Verbaasd begon hij haar te schudden, maar ook dan bleef het stil. Ryan begon zich zorgen te maken en werd angstig. Hij belde onmiddellijk de hulpdiensten en begon tegelijkertijd met re@nimeren.

Toen de hulpverleners arriveerden, werd Jill snel naar een ambulance overgebracht en naar het z1ekenhuis vervoerd. Ryan volgde de @mbulance nauw op in zijn vrachtwagen.

Bij aankomst in het ziekenhuis, na beoordeling door de medische professionals, concludeerden zij dat Jill een h@rtstilstand had gehad. Jill onderging medische procedures om haar te stabiliseren, terwijl Ryan buiten de spoedeisende hulp wachtte en af en toe updates over de toestand van zijn vrouw kreeg.

Toen de dokter eindelijk naar buiten kwam om Ryan te informeren, eindigde hij zijn update met het advies om te bidden. Ryan besefte toen hoe ernstig de situatie was: “Wanneer een dokter je vertelt dat je moet gaan bidden, voel je dat het zo serieus is als het maar kan.”

Enkele dagen later informeerde de dokter Ryan dat zijn vrouw in een coma was geraakt. Het was moeilijk te geloven dat zijn 31-jarige vrouw, die normaal vol leven was, nu een gevecht om leven en d00d voerde. Tijdens de twee weken dat Jill in coma was, kwamen veel bezoekers langs om hun steun te betuigen aan Jill en Ryan. Een van Jill’s neven kwam met een Bijbel in zijn hand en las minstens een uur voor uit de Bijbel.

Hij liet de Bijbel achter bij Ryan en zei hem dat hij passages mocht lezen als hij dat wilde. Na die dag begon Ryan passages uit de Bijbel hardop voor te lezen aan zijn vrouw, in de hoop dat ze zou ontwaken. Na 11 dagen in coma besloot Ryan om alleen naar huis te gaan voor een korte tijd. Hij overwoog of hij Jill van de beademing moest halen, zoals de artsen hadden gesuggereerd. De artsen geloofden niet in verbetering van haar toestand en adviseerden om de beademing te stoppen.

Hoewel hij wist dat dit betekende dat Jill mogelijk snel zou overlijden, vertelde hij de artsen de volgende dag dat ze de beademing mochten stoppen. Op de 14e dag van haar coma werd de beademing verwijderd. Ongeveer 5 uur nadat de beademing was verwijderd, begon Jill te bewegen en te mompelen. Ryan kon de laatste momenten van zijn levendige vrouw niet verdragen en stapte naar de wachtkamer totdat ze was 0verleden.

Hij herinnert zich de volgende momenten duidelijk: “De verpleegkundige kwam naar buiten en zei: ‘Ik denk dat je moet komen, ze praat.’” Ryan ging naar binnen, verwachtend een laatste gesprek met zijn vrouw te hebben. Hij herinnert zich: “Ik liep binnen en Jill sprak. Het eerste wat ze zei was: ‘Haal me hier weg. Ik wil naar huis.’”

Ryan was gesch0kt maar twijfelde of het niet gewoon helder gemompel was. Hij stelde haar vragen die ze alleen goed kon beantwoorden als ze volledig bij bewustzijn was. Hij vroeg naar de namen van hun huisdieren en enkele rekensommen, die ze allemaal correct beantwoordde. Ze vroeg zelfs of ze naar haar favoriete Mexicaanse restaurant kon voor het avondeten.

Later zei Jill dat ze zich de coma niet herinnerde; ze voelde alleen dat ze een tijd weg was geweest en toen weer terugkwam. In een interview werd Ryan gevraagd wat hem deed geloven dat zijn vrouw terugkwam. Hij antwoordde onmiddellijk: “God. Goddelijke tussenkomst. Ik voel het echt zo.” Niet alles ging terug zoals het was na Jill’s ontwaken. Ze moest sommige motorische vaardigheden, zoals tandenpoetsen en veters strikken, opnieuw leren.

 

Het stel beschouwt dit als een tweede kans in hun leven en hun relatie en zorgt ervoor dat ze altijd aan elkaars zijde staan. Jill zegt dat Ryan de juiste beslissing heeft genomen door de be@deming te stoppen, omdat ze niet als een “groente” wilde leven. De @ngst en bezorgdheid van het hele voorval blijven bij Ryan. Hij zegt dat hij altijd controleert of ze nog steeds bij hem is. “Er is nog nooit een nacht voorbij gegaan dat ik niet wakker word. Ik trap meestal tegen haar, en als ze terugtrapt, weet ik dat alles oké is.”

Algemeen

Weerkaart op donkerrood: Op deze dag wordt het 42 graden in Nederland

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Extreem zomerweer in Nederland: hitterecords, noodweer én een mogelijk tropische verrassing?

De zomer laat zich dit jaar in Nederland van haar meest intense kant zien. De afgelopen dagen liepen de temperaturen in ons land op tot maar liefst 38 graden. Op sommige plekken voelde het zelfs nog warmer aan, vooral in de volle zon en zonder een zuchtje wind. En wie dacht dat het daarmee wel gedaan was, komt misschien bedrogen uit: er zou nóg een hittegolf kunnen aankomen.

Records gebroken

De afgelopen dagen zijn officieel de warmste 1 en 2 juli ooit gemeten in Nederland. Daarmee zijn er opnieuw hitterecords gebroken. De zomer van 2025 staat nu al in de boeken als een uitzonderlijk warme periode.

Maar zoals vaker bij extreem zomerweer, sloeg het weer gisteravond plotseling om. In meerdere provincies werd code geel of zelfs code oranje afgegeven vanwege zwaar onweer, hagel en stormachtige windstoten. Hoewel er soms wat lacherig wordt gedaan over deze waarschuwingen, bleek dat in Winterswijk helaas onterecht: daar stortte een deel van een dak van een bedrijfspand in door de storm, en stonden straten compleet blank. Een serieuze wake-up call.

Zuid-Europa zucht onder de hitte

Wie denkt dat het in Nederland heet is, hoeft maar even naar Zuid-Europa te kijken om te zien dat het nóg extremer kan. In landen als Spanje, Frankrijk en Griekenland is de situatie nijpend. De temperaturen schieten daar boven de 40 graden uit en op diverse plekken zijn natuurbranden uitgebroken. Op Kreta, Griekenland, laaien de vlammen inmiddels op — iets wat we helaas bijna elk jaar lijken te zien in de zomermaanden.

Afnemende hitte, maar mogelijk niet voor lang

Voor de komende dagen zijn de vooruitzichten wat gematigder. De temperaturen dalen iets, er is kans op bewolking en af en toe regen. Het typische Hollandse zomerweer keert voorlopig terug, met waarden rond de 22 tot 25 graden. Toch blijft het weer grillig en kunnen de omstandigheden snel omslaan.

Komt er op 14 juli een zinderende uitschieter?

Volgens de weersite Weer1.nl is het mogelijk dat we op 14 juli een onverwachte tropische piek gaan meemaken. De voorspelde temperatuur? Maar liefst 42 graden Celsius. Dat zou niet alleen een nieuw record betekenen, maar ook de warmste dag ooit gemeten in Nederland.

Toch is enige nuance hier op zijn plaats. Hoe verder een weersvoorspelling in de toekomst ligt, hoe groter de onzekerheid. Korte termijnvoorspellingen – vandaag en morgen – zijn doorgaans vrij betrouwbaar. Maar een schatting elf dagen vooruit is met de nodige voorzichtigheid te interpreteren.

Wat zeggen andere bronnen?

De schatting van 42 graden roept uiteraard vragen op. Andere bekende weerdiensten zijn minder uitgesproken. Buienradar voorspelt voor diezelfde dag een maximumtemperatuur van ongeveer 26 graden – fors lager dan het eerdergenoemde scenario. Het KNMI, het officiële meteorologisch instituut van Nederland, geeft vooruitzichten tot 9 juli, en daaruit blijkt nog niets over eventuele extreme hitte.

Kortom: voorlopig is het gissen. Dat een nieuw warmterecord in de maak is, lijkt op dit moment nog speculatie, maar in deze zomer vol extremen is niets helemaal uitgesloten.

Wat denk jij?

Zien we straks opnieuw een verzengende zomerdag die de geschiedenisboeken ingaat? Of blijft het bij een milde Hollandse zomer met af en toe een plensbui? Wat denk jij: krijgen we echt 42 graden op 14 juli? Deel je mening in de reacties!

Lees verder