-

Algemeen

Vrouw met zeldzame huidaandoening overwint het negatieve en vindt ware liefde

Dankzij de opkomst van sociale media worden we voortdurend gebombardeerd met beelden van schijnbaar perfect uitziende mensen; het lijkt alsof de wereld steeds oppervlakkiger wordt in hoe mensen worden beoordeeld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Káh Felipe 🌻 (@kah05oficial)

Voor degenen onder ons die niet in de stereotype “perfecte” vorm passen, kan de wereld erg wreed lijken, met vreemden die het nodig vinden om iemand te bekritiseren op basis van zijn of haar uiterlijk op sociale media.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Káh Felipe 🌻 (@kah05oficial)

Karine de Souza weet dit als geen ander. De Braziliaanse bedekt haar huid al haar hele leven met SPF100 zonnefilters – zelfs als ze binnen is – vanwege haar zeldzame huidaandoening.

Ongeneeslijke huidaandoening

De 33-jarige kreeg de diagnose Xeroderma Pigmentosum toen ze drie jaar oud was, wat betekent dat ze een hoog risico loopt op huidkanker.

Haar “een op een miljoen” aandoening, die ongeneeslijk is, betekent dat ze zeer gevoelig is voor UV-stralen omdat ze niet in staat is de schade die de zon aan haar huid toebrengt te herstellen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Káh Felipe 🌻 (@kah05oficial)

Slechts enkele minuten in de zon kunnen voor haar een ongelooflijk pijnlijke zonnebrand betekenen. Toen ze opgroeide, werd ze vaak van de buitenwereld afgesloten omdat het te gevaarlijk voor haar was om te veel tijd buitenshuis door te brengen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Káh Felipe 🌻 (@kah05oficial)

“Als ik mezelf blootstel aan de zon gebeurt het niet op het moment zelf, ik voel niets. Maar later verschijnen de letsels en moeten ze worden verwijderd vanwege kanker”, zegt ze.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Káh Felipe 🌻 (@kah05oficial)

Karine heeft 130 chirurgische ingrepen moeten ondergaan om door de zon veroorzaakte letsels te verwijderen, waaronder het verwijderen van haar onderlip en een deel van haar neus.

Fysieke pijn en verbaal geweld

Helaas is het niet alleen een fysieke strijd die ze moet voeren. Karine wordt vaak aangestaard op straat en is het slachtoffer van verbaal geweld, zowel binnen haar gemeenschap als online.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Káh Felipe 🌻 (@kah05oficial)

Maar ondanks haar lijden blijft ze vrolijk en gelukkig en heeft ze zelfs de liefde gevonden. Ze ontmoette haar man Edmilson via sociale media. Hij werd verliefd op “haar verhaal en haar kracht”. Edmilson heeft altijd aan Karine’s zijde gestaan en hij wist dat hij de rest van zijn leven met haar wilde doorbrengen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Káh Felipe 🌻 (@kah05oficial)

De ware liefde Hij accepteerde ook Karine’s drie kinderen uit haar vorige relatie, wat natuurlijk veel voor haar betekende. “Hij kwam en liet me zien dat ik een waar liefdesverhaal kon hebben,” zegt ze.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Káh Felipe 🌻 (@kah05oficial)

Maar nadat ze foto’s van hen samen online had gezet, werd Karine opnieuw blootgesteld aan een heleboel beledigende opmerkingen. “We hebben al veel beledigende opmerkingen gelezen waarin ik een monster, misvormd, een zombie werd genoemd,” aldus Karine volgens de Daily Mail.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Káh Felipe 🌻 (@kah05oficial)

Andere commentaren suggereerden dat hun relatie niet echt was en dat Karine een “sugar mommy” was, en dat ze heel rijk moest zijn. “Omdat hij een jonge en mooie man is, trok dat de aandacht van de mensen. Ze geloofden niet dat hij met mij samen was omdat hij me echt leuk vond,” zei Karine.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Káh Felipe 🌻 (@kah05oficial)

“Jullie zijn geweldig”… Een fotograaf die het koppel fotografeerde na hun verloving plaatste een selectie van de beelden online en schreef:

“In een wereld waar uiterlijk er meer toe doet dan gevoelens, hebben zij elkaar niet bij toeval ontmoet, maar door een samenkomst van zielen, een ontmoeting van aanvaarding en karakter en liefde ontstond toen hun zielen elkaar ontmoetten. Vandaag zijn jullie de inspiratie voor zoveel mensen die niet in zichzelf, in het leven en vooral in de liefde geloven.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Káh Felipe 🌻 (@kah05oficial)

“WEES DANKBAAR elke dag omdat je bent wie je bent. STOP met klagen omdat je bent zoals je bent. OMHELS HET LEVEN, en accepteer jezelf. Dank je omdat ik zoveel van jullie heb kunnen leren. Jullie zijn GEWELDIG. Jullie zijn de hoop die zoveel mensen ontbreekt. Bedankt voor de dikke knuffel, en voor de prachtige dag die we samen hebben beleefd. Ik draag jullie glimlach voor altijd bij me.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Káh Felipe 🌻 (@kah05oficial)

Zijn oprechte woorden en de prachtige beelden die hij van Karine en Edmilson vastlegde, gingen viraal en duizenden mensen gaven commentaar en feliciteerden het koppel.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Káh Felipe 🌻 (@kah05oficial)

Karine wil dat anderen beseffen hoe belangrijk het is om positief te zijn. “Wees gelukkig, lach, want het leven gebeurt maar één keer,” zei ze.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Káh Felipe 🌻 (@kah05oficial)

In 2023 verwelkomden Karine en Edmílson hun dochtertje en ze konden niet gelukkiger zijn! Ze keken al lang uit naar hun baby Zaia – Karine en haar man probeerden al sinds 2020 een baby te krijgen.

Algemeen

Sylvana Simons reageert op Gullit-schmink: “Hoe durf je dit te zeggen”

Tijdens de voetbalwedstrijd tussen Polen en Nederland ontstond er opschudding door enkele fans die hun gezichten bruin hadden geschminkt en rastapruiken droegen, in een poging om de legendarische voetballer Ruud Gullit te imiteren. Dit leidde tot verschillende reacties, zowel binnen als buiten Nederland.

Incident Op de Tribunes

De fans droegen oranje shirts en probeerden op een ludieke manier een hommage te brengen aan Ruud Gullit. Echter, de wijze waarop zij dit deden, viel niet bij iedereen in goede aarde. Verschillende toeschouwers en televisiekijkers uit zowel binnen- als buitenland dienden klachten in bij de Britse omroep BBC, die de drie Oranjefans in beeld bracht.

Reacties uit de Media

BNNVARA reageerde fel op het incident met een artikel dat de titel droeg: “Oranjefeest in Duitsland ontsierd door racistische taferelen.” In de begeleidende tekst werd het gedrag van de fans beschreven als ‘blackface’, een term die historisch beladen is en vaak wordt geassocieerd met racisme. Deze keuze van woorden leek bedoeld om sterke reacties uit te lokken.

Ruud Gullit Zelf Reageert

Tot verrassing van velen reageerde Ruud Gullit zelf op een positieve manier. Hij gaf aan het leuk te vinden dat hij nog steeds niet was vergeten en leek de imitatie als een vorm van waardering te zien. Zijn reactie stond in schril contrast met de kritiek van anderen en bracht een genuanceerd perspectief in het debat.

Kritiek en Onvrede

Ondanks de positieve reactie van Gullit zelf, waren er veel mensen die het incident als ongepast en racistisch beschouwden. Jerry Afriyie, de voorman van de beweging Kick Out Zwarte Piet, uitte zijn ongenoegen op sociale media. Hij schreef op X: “De meerderheid stemt op een racistische partij. Vervolgens wil dezelfde meerderheid bepalen wat racisme is. Hoe Nederlands wil je het hebben?”

Standpunt van Sylvana Simons

Ook Sylvana Simons, voormalig politica van BIJ1, gaf haar mening over het incident op X. Ze stelde dat er een diepere, onderliggende afgunst schuilt achter de behoefte om zich voor te doen als zwart, niet om daadwerkelijk zwart te zijn, maar om de aandacht en impact te genereren die hiermee gepaard gaat. “Niemand wil het leven ervaren zoals zwarte mensen dat moeten doen,” schreef ze.

Een Complexe Discussie

Het incident bij de wedstrijd tussen Polen en Nederland heeft een breed scala aan reacties opgeroepen en benadrukt de complexe aard van culturele imitaties en de perceptie van racisme. Terwijl sommige mensen de actie van de fans als onschuldig en ludiek zagen, interpreteerden anderen het als een schadelijke en respectloze daad.

Historische Context van Blackface

Het gebruik van blackface heeft een lange en pijnlijke geschiedenis, vooral in de Verenigde Staten en Europa. Het werd in het verleden gebruikt in theater en film om stereotypen van zwarte mensen te versterken en hen belachelijk te maken. Deze achtergrond maakt het gebruik van dergelijke praktijken bijzonder gevoelig en controversieel, zelfs als het zonder kwade bedoelingen wordt gedaan.

De Rol van de Media

De media spelen een cruciale rol in het vormgeven van publieke percepties over dergelijke incidenten. Door krachtige woorden zoals ‘racistische taferelen’ en ‘blackface’ te gebruiken, kunnen zij de toon en richting van het publieke debat bepalen. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor het begrip en de reactie van het publiek.

Het Belang van Dialoog en Begrip

Om situaties zoals deze beter te begrijpen en te navigeren, is het essentieel om open en respectvolle dialogen te voeren. Het is belangrijk om de ervaringen en gevoelens van degenen die zich gekwetst voelen serieus te nemen, terwijl ook rekening wordt gehouden met de intenties en perspectieven van anderen. Dit kan helpen om misverstanden te voorkomen en bij te dragen aan een inclusievere samenleving.

Conclusie

De imitaties van Ruud Gullit door enkele fans tijdens de Polen – Nederland wedstrijd hebben een breed scala aan reacties opgeroepen, van verontwaardiging tot waardering. Dit incident benadrukt de blijvende gevoeligheid rondom culturele imitaties en de noodzaak van een diepgaander begrip van historische contexten en hedendaagse percepties van racisme. Het debat dat hierdoor is aangewakkerd, biedt een kans voor verdere educatie en dialoog over deze belangrijke kwesties.

Lees verder