Algemeen
Bij deze bank moet je torenhoge kosten aftikken als je wil pinnen
Wie geld gaat pinnen, merkt soms dat er meer van hun bankrekening verdwijnt dan het opgenomen bedrag. Dit komt doordat sommige banken pinkosten in rekening brengen. In dit artikel vertellen we je welke banken kosten berekenen en hoeveel deze kosten bedragen.
Contant geld onder druk
Contant geld staat in Nederland onder druk. Het demissionaire kabinet had graag contante betalingen boven de 3.000 euro willen verbieden, maar dit is (nog) niet gelukt. Momenteel bestaat er geen limiet, maar als je aankopen van meer dan 10.000 euro met contant geld afrekent, moet de verkoper een cliëntencontrole uitvoeren om witwassen te voorkomen.
Kosten bij pinnen in het buitenland en Nederland
Wanneer je in het buitenland geld pint, weet je dat je extra kosten moet betalen. Wat minder bekend is, is dat ook in Nederland sommige banken kosten in rekening brengen voor het opnemen van contant geld. Op de website van de Rijksoverheid is te lezen dat banken deze kosten in rekening brengen omdat het gebruik van contant geld steeds duurder wordt. Banken mogen zelf bepalen of ze kosten in rekening brengen en hoeveel deze kosten zijn.
Pinkosten bij Nederlandse banken
Momenteel zijn er twee banken in Nederland die daadwerkelijk kosten in rekening brengen voor het opnemen van contant geld: Rabobank en Bunq. Vooral bij Bunq zijn deze kosten fors.
Rabobank
Bij de Rabobank kun je tot 17.500 euro per jaar opnemen zonder extra kosten. Zodra je dit bedrag overschrijdt, betaal je 5 euro plus 0,50% van het opgenomen bedrag. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld 1.000 euro opneemt na het bereiken van de limiet, je 5 euro plus 5 euro (0,50% van 1.000 euro) betaalt, dus in totaal 10 euro.
Bunq
De situatie bij Bunq is anders. Klanten kunnen zes keer per jaar gratis contant geld opnemen. Voor de volgende vijf opnames betaal je 0,99 euro per transactie. Vanaf de twaalfde pinbeurt betaal je 2,99 euro per opname. Dit betekent dat als je vaak contant geld opneemt, de kosten snel kunnen oplopen. Stel dat je 15 keer per jaar pint bij Bunq, dan betaal je voor de laatste vier transacties 2,99 euro per keer, wat neerkomt op bijna 12 euro alleen voor deze opnames.
Waarom rekenen banken kosten aan?
Banken stellen dat de kosten voor het gebruik van contant geld stijgen. Het onderhouden van geldautomaten, het verwerken en vervoeren van contant geld en de beveiligingsmaatregelen die hiermee gepaard gaan, worden steeds duurder.
Daarnaast willen banken het gebruik van digitaal geld stimuleren, wat veiliger en efficiënter wordt geacht. Door kosten in rekening te brengen voor het opnemen van contant geld, hopen banken klanten te motiveren om vaker gebruik te maken van digitale betalingsmethoden.
Wat betekent dit voor de consument?
Voor consumenten betekent dit dat het belangrijk is om bewust om te gaan met het opnemen van contant geld, vooral als je klant bent bij Rabobank of Bunq. Het kan lonen om je pinbeurten te plannen en alleen geld op te nemen wanneer het echt nodig is.
Voor klanten die vaak contant geld gebruiken, kan het overwegen van een bank die geen of lagere kosten rekent voor het opnemen van contant geld, verstandig zijn.
Alternatieven voor contant geld
In plaats van contant geld te gebruiken, zijn er verschillende alternatieven die zowel kostenbesparend als handig kunnen zijn.
Contactloos betalen, mobiel bankieren en online transacties zijn enkele voorbeelden van digitale betalingsmethoden die door de meeste banken worden ondersteund en vaak geen extra kosten met zich meebrengen. Door deze alternatieven te gebruiken, kunnen consumenten de extra kosten vermijden die gepaard gaan met het opnemen van contant geld.
Conclusie
Het opnemen van contant geld kan bij sommige banken extra kosten met zich meebrengen. Rabobank en Bunq rekenen beide kosten, waarbij vooral Bunq hogere tarieven hanteert na meerdere opnames.
Dit maakt het belangrijk voor consumenten om bewust om te gaan met hun pinbeurten en de mogelijkheden van digitale betalingsmethoden te verkennen. Door gebruik te maken van alternatieven voor contant geld, kunnen consumenten kosten besparen en tegelijkertijd profiteren van de voordelen van digitale transacties.
Algemeen
Jet deelt vreselijk nieuws over Rob de Nijs: ´Afscheid is dichtbij´
Over twee maanden vindt de musicalpremière van Malle Babbe plaats, een eerbetoon aan het leven van Rob de Nijs. Hoewel dit een bijzondere gebeurtenis belooft te worden, verwacht zijn vrouw Jet dat de zanger hier niet bij aanwezig kan zijn. Rob de Nijs, die vijf jaar geleden de diagnose Parkinson kreeg, verkeert nu in de palliatieve fase van zijn ziekte.
Gezondheid achteruit
Volgens Jet is Robs gezondheid de afgelopen maanden merkbaar verslechterd. “Lange tijd was het stabiel slecht,” vertelt ze in een interview met Story, “maar nu merken we dat het minder wordt. Toch proberen we niet te veel bij die gedachte stil te staan.”
Rob, Jet, en hun jongste zoon Julius hebben samen een dagelijks ritme gevonden, waarbij familiebezoeken van zijn ex-vrouw Belinda en zoons Yoshi en Robbert zorgen voor dierbare momenten. Jet benadrukt hoe waardevol deze momenten zijn: “Die momenten verzamelen we. Dichterbij kunnen we niet bij elkaar komen.”
Moeite met communicatie
Een van de moeilijkste aspecten van Robs huidige toestand is de moeite met communiceren. Jet deelt: “Hij is echt zwakker geworden, sneller uitgeput, en praten gaat steeds moeizamer. Toch hoef ik niet met hem te praten om te weten hoe hij zich voelt. Ik kan Rob lezen.”
Een liefde die blijft groeien
Ondanks de uitdagingen is de liefde tussen Rob en Jet sterker dan ooit. “We weten dat hij in de laatste fase zit, en die mag niet besmeurd worden door vervelende omstandigheden,” zegt Jet. “Onze liefde is zo mooi en kostbaar. Daarom houden we het kringetje klein en willen we ook geen thuiszorg. Het gaat nu om harmonie en liefde.”
Een waardig afscheid
Jet benadrukt hoe belangrijk het is dat Robs laatste levensfase vredig en vol liefde verloopt. Met de steun van hun familie en de kracht van hun band blijven ze deze moeilijke periode samen doorstaan. Voor hen is elke dag een kans om betekenisvolle herinneringen te maken, in een sfeer van warmte en verbondenheid.