-

Algemeen

J.K. Rowling zal Harry Potter acteurs nooit vergeven na kritiek op haar transgender uitspraken

J.K. Rowling is misschien wel een van de bekendste schrijfsters van deze generatie. Haar Harry Potter-reeks is nog steeds een van de meest gelezen boekenreeksen.

Maar in haar privéleven heeft ze de laatste tijd enkele uitspraken gedaan die tot enige discussie hebben geleid. De boekenreeks van J.K. Rowling was al een internationale bestseller toen deze werd verfilmd. Het filmfranchise werd echter even groot en bracht de jonge acteurs, die de beroemde personages speelden, naar internationale roem.

Daniel Radcliffe, die Harry Potter speelde, en Emma Watson, die Hermelien Griffel vertolkte, leken een geweldige relatie te hebben met Rowling, die de personages schreef die zij op het scherm tot leven brachten.

Maar er zijn de laatste tijd spanningen ontstaan tussen hen beiden. J.K. Rowling heeft onlangs haar ongenoegen geuit over de twee acteurs. Op X (voorheen bekend als Twitter) schreef ze een bericht voor de langverwachte Cass Review. Het rapport werd geschreven door Dr. Hilary Cass, een kinderarts die de diensten voor minderjarigen op het gebied van genderidentiteit in het Verenigd Koninkrijk analyseerde.

De resultaten geven aan dat er een “gebrek aan hoogwaardig onderzoek” is naar de effecten van puberteitsremmers op kinderen. Na de publicatie van het rapport uitte Rowling op X haar woede over wat ze beschreef als “ernstige medische nalatigheid”. “Zelfs als je je niet schaamt voor het steunen van iets dat er nu uitziet als ernstige medische nalatigheid, zelfs als je niet wilt accepteren dat je misschien fout zat, waar is je zelfbehoud? De trein waar je zo graag op sprong, raast af op een klif,” schreef ze begin deze week.

In haar bericht schreef ze verder: “Als ik klink als boos, is dat omdat ik verdomd boos ben. Ik heb Cass vanochtend gelezen en mijn woede groeit de hele dag al. Kinderen zijn onherstelbaar beschadigd, en duizenden zijn medeplichtig, niet alleen de artsen, maar ook de prominente stemmen, de kritiekloze media en de cynische bedrijven.”

Hoewel ze de beroemdheden niet bij naam noemde, kwamen haar scherpe opmerkingen in de richting van Emma en Dan, nadat een volger haar een tweet had gestuurd waarin stond: “Ik wacht alleen tot Dan en Emma zich publiekelijk bij je verontschuldigen … in de wetenschap dat je ze zult vergeven.”

De schrijfster reageerde op de tweet en richtte zich daarbij rechtstreeks tot de betrokken sterren. Ze zei: “Niet zeker, vrees ik.” Ze schreef verder: “Beroemdheden die zich aanbieden bij een beweging die de hard bevochten rechten van vrouwen ondermijnt, en die hun platforms gebruiken om de overgang van minderjarigen te prijzen, kunnen hun excuses besparen voor getraumatiseerde transitiemensen en kwetsbare vrouwen.”

In 2020, toen Rowling vanwege haar uitspraken over transgender in het nieuws kwam, gaven zowel Radcliffe als Watson verklaringen af. Het begon allemaal toen Rowling een opiniestuk retweette waarin ze bezwaar maakte tegen het gebruik van de term “mensen die menstrueren” in plaats van het woord “vrouwen”.

“Mensen die menstrueren. Ik weet zeker dat er vroeger een woord was voor deze mensen. Kan iemand me helpen?” schreef ze. Mensen overspoelden haar bericht met opmerkingen. Hoewel ze veel kritiek kreeg vanwege haar tweet, bleef ze standvastig.

Later zei ze in een andere tweet: “Als gender niet echt is, is er ook geen homoseksuele aantrekkingskracht. Als gender niet echt is, wordt de geleefde realiteit van vrouwen over de hele wereld uitgewist. Ik ken en hou van transgender mensen, maar het uitwissen van het concept van gender ontneemt velen de mogelijkheid om zinvol over hun leven te praten. Het is geen haat om de waarheid te vertellen.”

Na haar uitspraak publiceerde Radcliffe destijds een essay voor The Trevor Project om de transgendergemeenschap zijn steun te betuigen, en bood ook zijn excuses aan voor de woorden van de schrijfster.

Watson publiceerde ook een verklaring waarin ze de transgemeenschap steunde. Ze schreef: “Transmensen zijn wie ze zeggen dat ze zijn en verdienen het om hun leven te leven zonder voortdurend in twijfel te worden getrokken of te horen dat ze niet zijn wie ze zeggen dat ze zijn.”

“Ik wil dat mijn trans-personen weten dat ik en zoveel andere mensen over de hele wereld jullie zien, respecteren en van jullie houden om wie jullie zijn,” ging ze verder.

Algemeen

Prinses Alexia stond bij sommigen met hele andere reden in de schijnwerpers

Prinses Alexia van Nederland, de tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, is een opvallende persoonlijkheid binnen het koningshuis.

Geboren op 26 juni 2005, straalt ze een spontane en opgewekte energie uit die mensen direct charmeert.

Haar kenmerkende nuchterheid, charme en avontuurlijke geest maken haar geliefd bij velen.

Als tiener heeft prinses Alexia een passie voor sport en muziek. Ze geniet van paardrijden en heeft een talent voor zingen, wat ze regelmatig laat zien tijdens familie-evenementen en schoolactiviteiten.

Haar enthousiaste aanwezigheid brengt altijd vreugde en een glimlach op de gezichten van de mensen om haar heen.

Hoewel prinses Alexia een publiek figuur is, wordt haar privacy en waardigheid altijd gerespecteerd.

Helaas zijn er echter momenten waarop haar privacy wordt geschonden, zoals onlangs op Koningsdag.

Op Koningsdag heeft een individu op Reddit zich opmerkelijk druk gemaakt om het “beruchte” achterwerk van prinses Alexia vast te leggen en heeft hier zelfs een bewerkte versie van gemaakt.

Dit roept terecht verontwaardiging op, aangezien het in strijd is met haar recht op privacy en respect als individu en als lid van de koninklijke familie.

Het is belangrijk om te onthouden dat prinses Alexia, ondanks haar koninklijke status, recht heeft op een leven buiten de schijnwerpers en het recht om met respect behandeld te worden.

Het ongevraagd vastleggen en verspreiden van beelden van haar achterwerk is niet alleen respectloos, maar ook schadelijk voor haar welzijn en dat van haar familie.

Als samenleving moeten we streven naar een cultuur waarin privacy en waardigheid worden gewaardeerd en gerespecteerd, ongeacht iemands status of achtergrond.

Het is belangrijk om na te denken over de gevolgen van onze acties en ervoor te zorgen dat we anderen altijd met vriendelijkheid en respect behandelen.

Lees verder