Algemeen
J.K. Rowling zal Harry Potter acteurs nooit vergeven na kritiek op haar transgender uitspraken

J.K. Rowling is misschien wel een van de bekendste schrijfsters van deze generatie. Haar Harry Potter-reeks is nog steeds een van de meest gelezen boekenreeksen.
Maar in haar privéleven heeft ze de laatste tijd enkele uitspraken gedaan die tot enige discussie hebben geleid. De boekenreeks van J.K. Rowling was al een internationale bestseller toen deze werd verfilmd. Het filmfranchise werd echter even groot en bracht de jonge acteurs, die de beroemde personages speelden, naar internationale roem.
Daniel Radcliffe, die Harry Potter speelde, en Emma Watson, die Hermelien Griffel vertolkte, leken een geweldige relatie te hebben met Rowling, die de personages schreef die zij op het scherm tot leven brachten.
Maar er zijn de laatste tijd spanningen ontstaan tussen hen beiden. J.K. Rowling heeft onlangs haar ongenoegen geuit over de twee acteurs. Op X (voorheen bekend als Twitter) schreef ze een bericht voor de langverwachte Cass Review. Het rapport werd geschreven door Dr. Hilary Cass, een kinderarts die de diensten voor minderjarigen op het gebied van genderidentiteit in het Verenigd Koninkrijk analyseerde.
De resultaten geven aan dat er een “gebrek aan hoogwaardig onderzoek” is naar de effecten van puberteitsremmers op kinderen. Na de publicatie van het rapport uitte Rowling op X haar woede over wat ze beschreef als “ernstige medische nalatigheid”. “Zelfs als je je niet schaamt voor het steunen van iets dat er nu uitziet als ernstige medische nalatigheid, zelfs als je niet wilt accepteren dat je misschien fout zat, waar is je zelfbehoud? De trein waar je zo graag op sprong, raast af op een klif,” schreef ze begin deze week.
In haar bericht schreef ze verder: “Als ik klink als boos, is dat omdat ik verdomd boos ben. Ik heb Cass vanochtend gelezen en mijn woede groeit de hele dag al. Kinderen zijn onherstelbaar beschadigd, en duizenden zijn medeplichtig, niet alleen de artsen, maar ook de prominente stemmen, de kritiekloze media en de cynische bedrijven.”
Hoewel ze de beroemdheden niet bij naam noemde, kwamen haar scherpe opmerkingen in de richting van Emma en Dan, nadat een volger haar een tweet had gestuurd waarin stond: “Ik wacht alleen tot Dan en Emma zich publiekelijk bij je verontschuldigen … in de wetenschap dat je ze zult vergeven.”
De schrijfster reageerde op de tweet en richtte zich daarbij rechtstreeks tot de betrokken sterren. Ze zei: “Niet zeker, vrees ik.” Ze schreef verder: “Beroemdheden die zich aanbieden bij een beweging die de hard bevochten rechten van vrouwen ondermijnt, en die hun platforms gebruiken om de overgang van minderjarigen te prijzen, kunnen hun excuses besparen voor getraumatiseerde transitiemensen en kwetsbare vrouwen.”
In 2020, toen Rowling vanwege haar uitspraken over transgender in het nieuws kwam, gaven zowel Radcliffe als Watson verklaringen af. Het begon allemaal toen Rowling een opiniestuk retweette waarin ze bezwaar maakte tegen het gebruik van de term “mensen die menstrueren” in plaats van het woord “vrouwen”.
“Mensen die menstrueren. Ik weet zeker dat er vroeger een woord was voor deze mensen. Kan iemand me helpen?” schreef ze. Mensen overspoelden haar bericht met opmerkingen. Hoewel ze veel kritiek kreeg vanwege haar tweet, bleef ze standvastig.
Later zei ze in een andere tweet: “Als gender niet echt is, is er ook geen homoseksuele aantrekkingskracht. Als gender niet echt is, wordt de geleefde realiteit van vrouwen over de hele wereld uitgewist. Ik ken en hou van transgender mensen, maar het uitwissen van het concept van gender ontneemt velen de mogelijkheid om zinvol over hun leven te praten. Het is geen haat om de waarheid te vertellen.”
Na haar uitspraak publiceerde Radcliffe destijds een essay voor The Trevor Project om de transgendergemeenschap zijn steun te betuigen, en bood ook zijn excuses aan voor de woorden van de schrijfster.
Watson publiceerde ook een verklaring waarin ze de transgemeenschap steunde. Ze schreef: “Transmensen zijn wie ze zeggen dat ze zijn en verdienen het om hun leven te leven zonder voortdurend in twijfel te worden getrokken of te horen dat ze niet zijn wie ze zeggen dat ze zijn.”
“Ik wil dat mijn trans-personen weten dat ik en zoveel andere mensen over de hele wereld jullie zien, respecteren en van jullie houden om wie jullie zijn,” ging ze verder.

Algemeen
Collega en vriend gelooft rotsvast in onschuld Marco Borsato: ´Die vrouw was een stalkster´

Illusionist Hans Klok heeft zich uitgesproken over de beschuldigingen aan het adres van zanger Marco Borsato. Volgens Klok gelooft hij rotsvast in de onschuld van Marco en suggereert hij dat er sprake is van een persoonlijke vete. In een interview met weekblad Weekend laat Hans weten dat hij het vreemd vindt dat de muziek van Marco nauwelijks nog gedraaid wordt, terwijl er nog geen sprake is van een veroordeling.
Muziek in de ban zonder veroordeling
Hans vindt het onterecht dat Marco’s muziek zo goed als verbannen is van de radio en streamingdiensten. „Hij is nog niet eens veroordeeld,” stelt Hans. „Ik geloof in zijn onschuld.” Hij is van mening dat Marco vanaf het begin van de beschuldigingen publiekelijk had moeten reageren. „Zijn advocaten zeiden: ‘Zeg niks!’, maar die worden daar alleen maar rijk van. Als hij op dag één zijn kant van het verhaal had verteld, was de zaak misschien allang weggeëbd.”
Verdachte motieven van de moeder
In het interview werpt Hans ook een ander licht op de situatie. Hij stelt dat Nathalie, de moeder van het vermeende slachtoffer, mogelijk uit is op wraak. „Het is raar dat niemand kijkt naar het verhaal van de vrouw die de fanclub van Marco oprichtte,” zegt hij. Volgens Hans is er sprake geweest van ongewenste bemoeienis van haar kant. „Ik hoorde dat ze zó stalkerig werd dat Marco het contact heeft verminderd.”
Een actie uit wraak?
Hans vermoedt dat de beschuldigingen voortkomen uit gekrenkte gevoelens. „Toen Marco afstand nam, zou zij gedacht hebben: ‘Nou, dan pak ik je wel op een andere manier’.” Daarmee doelt hij op de mogelijke rechtszaak die daarop volgde. Hans benadrukt dat hij dit van anderen heeft gehoord, maar dat hij het idee van misbruik niet gelooft. „Ik spreek weleens mensen,” zegt hij. „En ik geloof niks van die beschuldigingen. Al zeggen anderen weer: ‘Hans, het is wél zo’. Feit blijft: het duurt allemaal veel te lang.”
Uitzonderlijke ontwikkeling
In december kwam er een opvallende wending in het verhaal. Een bron dicht bij Nathalie en haar dochter onthulde dat zij geen bezwaar hebben tegen het draaien van Marco’s muziek. „Als zijn fans daar behoefte aan hebben, moet hij dat vooral doen,” aldus de bron in Story. Het zou volgens hen losstaan van de juridische zaak en alles wat er verder speelt.
Spotify-blokkade opgeheven
Opmerkelijk is dat Nathalie eerder de muziek van Marco op Spotify had geblokkeerd. Dat is inmiddels niet langer het geval. Ze zou haar eerdere standpunt hebben bijgesteld en lijkt ruimte te laten voor verzoening of in ieder geval rust. Ook zou zij openstaan voor contact met Marco, mocht hij dat willen.
Telefoontje is welkom
Volgens dezelfde bron heeft Nathalie zelfs aangegeven dat Marco haar mag bellen. „Als hij die behoefte voelt, kan hij gewoon bellen. Haar telefoonnummer is niet veranderd.” Deze uitspraak wekt de indruk dat er ondanks alles nog enige bereidheid is tot een gesprek, of op zijn minst tot een vorm van wederzijds respect.
Een zaak vol twijfels en verdeeldheid
De zaak rondom Marco Borsato blijft de gemoederen bezighouden. Waar de één overtuigd is van schuld, gelooft de ander juist in zijn onschuld. Hans Klok schaart zich duidelijk bij die laatste groep. Met zijn uitgesproken steun aan Marco en de kritiek op diens advocaten, draagt hij bij aan de publieke discussie die voorlopig nog niet lijkt te zijn uitgewoed.