-

Algemeen

Dit is wat het betekent als je iemand met deze schoenen ziet lopen

In een tijd waarin technologische vooruitgang voortdurend onze interactie met de wereld herdefinieert, hebben Oostenrijkse computerwetenschappers een revolutionaire stap gezet met de ontwikkeling van de InnoMake-schoen.

Deze innovatie is niet zomaar een vooruitgang; het is een enorme sprong naar een nieuwe horizon van onafhankelijkheid en veiligheid voor blinden en slechtzienden.

Het resultaat van een samenwerking tussen Tec-Innovation en de Technische Universiteit van Graz symboliseert deze schoen een fusie van ambitie en technologische finesse, gericht op het transformeren van de dagelijkse navigatie voor mensen met een visuele beperking.

Technologie

De kern van de InnoMake-schoen is de naadloze integratie van geavanceerde ultrasone sensoren. Deze technologie, die doet denken aan de parkeersensoren gebruikt in hedendaagse voertuigen, biedt niet alleen een waarschuwingssysteem door middel van trillingen en auditieve signalen maar gaat een stap verder door de aard van de obstakels te onthullen.

Dit ingenieuze systeem kan onderscheid maken tussen diverse soorten obstakels – van muren en auto’s tot trappen – en biedt daarmee een gepersonaliseerd waarschuwingssignaal afhankelijk van het specifieke gevaar dat zich voordoet.

Navigatiehulpmiddelen

Markus Raffer, een visueel gehandicapte medeoprichter van Tec-Innovation, biedt een hartverwarmend getuigenis over de levensveranderende impact van InnoMake op zijn eigen mobiliteit en veiligheid.

Deze persoonlijke ervaring onderstreept niet alleen de onmiddellijke voordelen van de technologie maar dient ook als een krachtige motivatie voor het team achter InnoMake.

Gedreven door een passie voor innovatie en een diep begrip van de uitdagingen waarmee hun gebruikers worden geconfronteerd, zijn ze vastbesloten om de grenzen van wat mogelijk is verder te verleggen.

Wetenschap

Friedrich Fraundorfer, een sleutelfiguur in de ontwikkeling van InnoMake, werpt licht op hoe toekomstige versies van de schoen zullen profiteren van camerabeelden die vanuit een uniek voetperspectief zijn genomen.

Deze vooruitstrevende aanpak stelt het systeem in staat om veilige paden te identificeren die vrij zijn van obstakels, en om een onderscheid te maken tussen verschillende objecten in de omgeving van de gebruiker.

Deze ontwikkeling belooft niet alleen een verhoogde veiligheid maar ook een verrijkte navigatie-ervaring, waardoor gebruikers met vertrouwen en gemak door hun omgeving kunnen bewegen.

Bep*rkingen

InnoMake vertegenwoordigt meer dan alleen een technologische doorbraak; het is een belichaming van de hoop op een toegankelijkere wereld. Deze schoenen, hoewel aan de prijzige kant, markeren een cruciaal moment in het streven naar sociale inclusie door middel van technologie.

Elke verbetering in sensor- en softwaretechnologie brengt ons dichter bij het realiseren van een wereld waarin visuele beperkingen geen belemmering vormen voor onafhankelijkheid en veiligheid.

InnoMake staat niet alleen als een getuigenis van menselijke innovatie maar ook als een bouwsteen naar een samenleving waarin technologische vooruitgang hand in hand gaat met het verbeteren van de levenskwaliteit voor iedereen.

Het pad dat InnoMake effent voor mensen met een visuele beperking is indrukwekkend. Door de integratie van ultrasone sensoren met geavanceerde technologieën zoals camerabeelden en machine learning, opent deze innovatie nieuwe mogelijkheden voor zelfstandige navigatie.

Deze ontwikkelingen bieden niet alleen praktische hulpmiddelen voor individuele gebruikers maar symboliseren ook een stap richting een inclusievere maatschappij waarin technologie dient als een brug over traditionele barrières heen.

De belofte van InnoMake om de interactie tussen mensen met een visuele beperking en hun omgeving te transformeren, is een krachtige herinnering aan het potentieel van gerichte innovatie om concrete, positieve veranderingen in de wereld te bewerkstelligen.

De toekomst ziet er licht uit, met voortdurende verbeteringen die gebruikers niet alleen voorzien van een ‘straatweergave-navigatiekaart’ maar hen ook in staat stellen om met ongekende precisie en vertrouwen door de complexiteit van de fysieke wereld te navigeren.

Algemeen

Nederland trekt zich permanent terug uit Eurovisie Songfestival. ‘Élke cent moet terug!’

Joost Klein blijft nog steeds gediskwalificeerd van het Eurovisie Songfestival 2024, en dat zorgt voor verontwaardiging en frustratie bij velen.

Nederland heeft daardoor mogelijk de kans op winst in Malmö gemist, wat veel critici schandalig vinden.

De diskwalificatie volgde op een incident waarbij Klein een dre!gende beweging maakte richting een cameravrouw die herhaaldelijk zijn privacy zou hebben geschonden.

Dit leidde tot een storm van kritiek, waarbij zelfs bekende figuren zoals royaltykenner Jeroen Snel en media-expert Guido den Aantrekker hun teleurstelling uiten.

De beslissing om Joost Klein uit te sluiten van het Songfestival heeft ook geleid tot discussies over de toekomst van Nederland op het evenement.

Meedoen aan het Songfestival brengt aanzienlijke kosten met zich mee, met een prijskaartje van 500 duizend euro voor het deelnemende land.

Humberto Tan pleit ervoor om deze kosten te verhalen op de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het festival.

“Als het Zweedse 0penbaar Min*sterie besluit dat er geen strafbaar feit heeft plaatsgevonden en Joost niets te verwijten valt, dan moet AvroTros er bovenop zitten en elke cent terugeisen die is besteed aan de voorbereiding,” zegt Tan.

Advocaat Geert-Jan Knoops benadrukt het belang van deze kwestie en wijst erop dat er altijd rechters beschikbaar zijn voor spoedeisende zaken.

“Als over een paar weken blijkt dat het Zweedse OM de zaak seponneert omdat er geen strafbaar feit is gepleegd, wat doen we dan met de schade?” vraagt Knoops zich af.

“Is de EBU dan aansprakelijk? Ik denk van wel. Dan heeft meneer Klein recht op schadevergoeding en kan hij de EBU aansprakelijk stellen.

Maar het verbaast me dat AvroTros nog niet naar de rechter is gestapt, gezien het grote belang van deze zaak.”

De focus ligt nu op de beelden die zijn gemaakt van het incident en de uitkomst van het onderzoek in Malmö.

De verwachtingen zijn hooggespannen en velen hopen dat de waarheid snel aan het licht zal komen.

In de tussentijd blijven fans en belanghebbenden de zaak nauwlettend volgen, in afwachting van verdere ontwikkelingen en mogelijke juridische stappen.

AVROTROS blijft verbaasd en teleurgesteld over de gang van zaken en benadrukt dat ze voorstander zijn van goede omgangsvormen, maar dat de maatregel tot uitsluiting in hun ogen niet in verhouding staat tot het incident.

De teleurstelling is groot, niet alleen voor de omroep, maar ook voor de miljoenen fans die hebben uitgekeken naar het Songfestival en de bijdrage van Joost Klein.

Lees verder