-

Algemeen

Let op, hondenbezitters! Dit is hoe lang je je hond alleen kunt laten (het is korter dan je verwacht)!

Het dilemma blijft: je moet de deur uit en die zielige hondenogen kijken je smekend aan. Soms is het onvermijdelijk en moet je trouwe viervoeter echt alleen thuisblijven. Maar hoelang is het eigenlijk verantwoord om je hond alleen te laten?

Onze harige vrienden zijn van nature sociale wezens. Als nakomelingen van wolven zijn ze gewend om in een roedel te leven.

Ook onze huisdieren hebben behoefte aan gezelschap. Honden raken vaak afhankelijk van hun baasje en gedijen goed in menselijk gezelschap.

Vooral als honden niet gewend zijn om alleen thuis te zijn, zoals bij jonge honden, kunnen ze in paniek raken als hun baasje plotseling vertrekt. Daarom is het cruciaal om je hond van jongs af aan goed te trainen.

De ideale tijd alleen
Volgens hondentrainer Tamsin Durston kunnen honden over het algemeen niet langer dan drie tot vier uur alleen zijn.

Dit kan echter variëren afhankelijk van het temperament van de hond. “Net als mensen kunnen sommige honden prima een tijdje alleen zijn, terwijl anderen meer behoefte hebben aan gezelschap,” legt Durston uit.

Als je toch de deur uit moet, probeer dan je hond niet langer dan vier tot maximaal zes uur alleen te laten.

Honden hebben sociaal contact en beweging nodig, dus het is van belang om niet te lang weg te blijven.

Je kunt je hond voorbereiden door bijvoorbeeld samen te wandelen voordat je vertrekt, zodat je hond moe is en kan slapen terwijl je weg bent. Zorg ook voor voldoende hondenspeeltjes, want die kunnen helpen tegen verveling.

Langere periodes van afwezigheid
Verwacht je langer dan zes uur weg te zijn, zoals bij een volledige werkdag op kantoor? Dan is het verstandig om een oppas of uitlaatservice te regelen, zodat je hond tussendoor naar buiten kan om zijn behoefte te doen.

Leeftijd van de hond
Hoe lang een hond alleen kan zijn, hangt af van het individu. Voor de gemiddelde volwassen hond is vier uur doorgaans haalbaar.
Toto

Bij oudere honden moet je rekening houden met mogelijke gezondheidsproblemen, zoals incontinentie, staar, dementie of doofheid, die hun vermogen om lang alleen thuis te blijven kunnen beïnvloeden.

Puppies zijn in het begin nog niet zindelijk, dus ze moeten vaker naar buiten dan volwassen honden.

Je kunt ze dus niet lang alleen laten. Het is belangrijk om dit geleidelijk op te bouwen, zodat je hond leert om alleen thuis te zijn en het vertrouwen krijgt dat je altijd terugkomt.

Vindt mijn hond alleen zijn vervelend?
Om te bepalen of je hond het vervelend vindt om alleen te zijn, kun je letten op verschillende signalen.

Honden met verlatingsangst kunnen gaan blaffen, huilen of piepen. Ze kunnen ook dingen in huis vernielen of krabben aan de deur of vloer.

Volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) kan ook plassen of poepen in huis een teken van stress zijn. Let ook op tekenen van onrust, zoals hijgen, vaak van positie veranderen of overgeven.

Als je hond niet wil eten wanneer hij alleen is, kan dit een indicatie zijn van stress. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs als je hond wel eet, dit niet betekent dat hij geen stress ervaart.

Dus let goed op de signalen en zorg voor de juiste training en zorgmaatregelen om je hond te helpen zich op zijn gemak te voelen wanneer hij alleen thuis is.

Algemeen

Zware tegenslag voor Winston Gerschtanowitz: ´Ik gewoon echt alles kwijt!´

Winston Gerschtanowitz, bekend als acteur en presentator, is naast zijn tv-carrière ook succesvol ondernemer. Zijn zakelijke successen leverden hem een indrukwekkend vermogen op, maar niet al zijn investeringen gingen goed. Zo liep zijn avontuur in de cryptomarkt uit op een financiële fiasco.

Crypto-avontuur loopt mis

Winston deelde openhartig in een interview met Beau Monde dat hij, gedreven door fear of missing out (FOMO), in cryptocurrencies investeerde. “Dat is allemaal weg,” vertelt hij nuchter over zijn verlies. Deze dure les zette hem aan het denken over zijn eerdere impulsieve uitgavenpatroon.

Van gadgets naar eenvoud

Vroeger stond Winston bekend als een echte gadgetliefhebber. Zodra een nieuwe iPhone uitkwam, stond hij als eerste in de rij. Nu denkt hij daar anders over. “Die oude kan eigenlijk nog best een jaartje mee. Waarom zou ik een nieuwe moeten hebben?” De presentator omarmt nu een eenvoudiger levensstijl en focust meer op ontspullen.

Deze veranderde mindset brengt hij ook over op zijn twee zonen. “Zij groeien op in een wereld die niet de standaardwereld is. Mijn ouders leerden mij dat niets vanzelfsprekend is, en dat probeer ik ook aan hen mee te geven.”

Uitdagingen bij Miljoenenjacht

Naast zakelijke uitdagingen kende Winston ook moeilijke momenten tijdens het vorige seizoen van Miljoenenjacht. Hij vertelde bij Shownieuws over onverwachte situaties, zoals mensen die niet thuis waren of niet op camera wilden verschijnen. Ondanks deze momenten blijft hij positief en professioneel.

Wijsheid met de jaren

Met zijn ervaring en levenslessen lijkt Winston meer te waarderen wat hij heeft, in plaats van wat hij mist. Zijn verhaal herinnert ons eraan dat zelfs succesvolle ondernemers te maken krijgen met tegenslagen, en dat groei vaak voortkomt uit verlies.

Lees verder