-

Algemeen

Laat je de oplader in het stopcontact zitten? Dit is hoeveel extra kosten het met zich meebrengt (dit weten veel mensen niet)

De verborgen kosten van een vergeten oplader in het stopcontact

Velen van ons maken het mee: nadat je telefoon is opgeladen, blijft de oplader in het stopcontact zitten.

Op het eerste gezicht lijkt dit geen groot probleem, maar het ongemerkt verbruik van energie kan uiteindelijk toch in de kosten lopen.

Waarom je moet opletten met opladers

Hoewel het misschien niet direct voor de hand ligt, brengt het laten zitten van je oplader in het stopcontact wel degelijk kosten met zich mee.

Een oplader verbruikt namelijk ongeveer twee watt per uur. Dit resulteert op jaarbasis al snel in 17,52 kilowattuur.

Volgens de prijzen van september bedraagt een kilowattuur ongeveer 0,89 cent.

Als je je oplader dus constant, en dus onnodig, in het stopcontact laat zitten, ben je jaarlijks zo’n 15,60 euro extra kwijt.

De kosten stapelen zich op

Je zou kunnen denken: “15,60 euro per jaar, dat is toch niet zo veel?”.

Maar als iedereen in je gezin dit doet, of als je meerdere opladers tegelijk in het stopcontact hebt, kunnen de kosten snel oplopen. Voor je het weet, ben je tientallen euro’s per jaar extra kwijt.

Een stekkerdoos als oplossing

Het is dus verstandig om regelmatig te controleren welke opladers onnodig energie verbruiken.

Let op lampjes die blijven branden of apparaten die warm aanvoelen.

Als het niet nodig is om ze in het stopcontact te laten, trek ze er dan uit.

Het is ook goed om te weten dat sommige apparaten, zoals je tv, niet helemaal uitgaan wanneer je ze ‘uitschakelt’.

Als je twijfelt over welke apparaten echt uit zijn, gebruik dan een stekkerdoos.

Met één druk op de knop schakel je dan alle aangesloten apparaten volledig uit.

Zo weet je zeker dat je niet onnodig energie verbruikt en bespaar je geld.

Algemeen

Zware tegenslag voor Winston Gerschtanowitz: ´Ik gewoon echt alles kwijt!´

Winston Gerschtanowitz, bekend als acteur en presentator, is naast zijn tv-carrière ook succesvol ondernemer. Zijn zakelijke successen leverden hem een indrukwekkend vermogen op, maar niet al zijn investeringen gingen goed. Zo liep zijn avontuur in de cryptomarkt uit op een financiële fiasco.

Crypto-avontuur loopt mis

Winston deelde openhartig in een interview met Beau Monde dat hij, gedreven door fear of missing out (FOMO), in cryptocurrencies investeerde. “Dat is allemaal weg,” vertelt hij nuchter over zijn verlies. Deze dure les zette hem aan het denken over zijn eerdere impulsieve uitgavenpatroon.

Van gadgets naar eenvoud

Vroeger stond Winston bekend als een echte gadgetliefhebber. Zodra een nieuwe iPhone uitkwam, stond hij als eerste in de rij. Nu denkt hij daar anders over. “Die oude kan eigenlijk nog best een jaartje mee. Waarom zou ik een nieuwe moeten hebben?” De presentator omarmt nu een eenvoudiger levensstijl en focust meer op ontspullen.

Deze veranderde mindset brengt hij ook over op zijn twee zonen. “Zij groeien op in een wereld die niet de standaardwereld is. Mijn ouders leerden mij dat niets vanzelfsprekend is, en dat probeer ik ook aan hen mee te geven.”

Uitdagingen bij Miljoenenjacht

Naast zakelijke uitdagingen kende Winston ook moeilijke momenten tijdens het vorige seizoen van Miljoenenjacht. Hij vertelde bij Shownieuws over onverwachte situaties, zoals mensen die niet thuis waren of niet op camera wilden verschijnen. Ondanks deze momenten blijft hij positief en professioneel.

Wijsheid met de jaren

Met zijn ervaring en levenslessen lijkt Winston meer te waarderen wat hij heeft, in plaats van wat hij mist. Zijn verhaal herinnert ons eraan dat zelfs succesvolle ondernemers te maken krijgen met tegenslagen, en dat groei vaak voortkomt uit verlies.

Lees verder