-

Algemeen

Turkse bruiloft gaat helemaal fout: bestuurder huurauto kan niet rijden

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Turkse huwelijksvieringen onderscheiden zich vaak van Nederlandse bruiloften door hun weelderigheid.

Dit begint al met een gezellige henna-avond op de dag voor het huwelijksfeest.

Turkse bruiloften zijn berucht om hun grootsheid en extravagantie.

Vooral als het om trouwerijen gaat, wordt er flink uitgepakt.

Op de dag van het huwelijk wordt de bruid opgehaald in prachtig versierde auto’s, die haar naar de trouwlocatie brengen.

Het aantal gasten varieert meestal tussen de 300 en 1.000.

Bij de meeste mensen staat de Turkse bruiloft vooral bekend om de (gehuurde) opvallende auto’s en het opvallende rijgedrag. De claxon wordt uitbundig gebruikt.

Soms loopt het echter niet zoals gepland, zoals te zien is op een video gedeeld door het Instagram-account @straatduivel. We zien een grijze auto die behoorlijk beschadigd is.

Er zijn mensen omheen die schreeuwen, maar er zijn er ook velen die ervoor kiezen om te filmen in plaats van te helpen.

We kunnen niet met zekerheid zeggen of het om Turken gaat, maar er is iemand te zien in een trainingsbroek van de Turkse voetbalclub Galatasaray, vandaar onze aanname.

Hoe dan ook, er is duidelijk iets misgegaan.

Het is niet duidelijk of de auto met de bruid erin betrokken is.

Volgens sommige opmerkingen onder de video lijkt dit echter wel het geval te zijn.

We hopen dat eventuele inzittenden ongedeerd zijn gebleven. Bekijk de beelden hieronder:

Algemeen

Fata Morgana is volgende Efteling-attractie die verdwijnt: ´Te clichébeeld van Arabische wereld´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De attractie Fata Morgana in de Efteling ligt opnieuw onder vuur. De populaire boottocht, die al sinds 1986 bezoekers meeneemt naar een mysterieuze Oosterse wereld, krijgt steeds vaker kritiek vanwege de manier waarop het Midden-Oosten wordt afgebeeld. Waar de één het ziet als een nostalgische sprookjeservaring, beschouwen anderen het als een verzameling achterhaalde stereotypen die niet meer in deze tijd passen.

Sprookjesachtig of problematisch?

Fata Morgana voert bezoekers langs paleizen, markten, gevangenissen en schatkamers, geïnspireerd op de verhalen van 1001 Nacht. De sfeer is magisch, met kleurrijke decors en spannende scènes. Toch klinkt er steeds meer kritiek dat deze betovering gepaard gaat met problematische beeldvorming. De personages zouden een eenzijdig en denigrerend beeld geven van mensen uit het Midden-Oosten.

Buitenlandse kritiek op de voorstelling

Recent zorgde een reactie van een Franse Reddit-gebruiker voor ophef. Volgens hem laat de attractie Arabische mannen vooral zien als booswichten of criminelen, terwijl vrouwen uitsluitend als verleidelijk of onderdanig worden afgebeeld. In zijn ogen is Fata Morgana geen onschuldige fantasie, maar een pijnlijk stereotype dat kwetsend kan zijn voor mensen met een Midden-Oosterse achtergrond.

Reactie van de Efteling

De Efteling reageerde op de kritiek door te benadrukken dat Fata Morgana nooit bedoeld is als een realistische weergave van het Midden-Oosten. “Het is een fantasiewereld, geïnspireerd op sprookjes,” aldus een woordvoerder. Wel erkent het park dat deze verhalen in het verleden niet altijd inclusief zijn vormgegeven. Tegenwoordig wordt er volgens hen veel zorgvuldiger gekeken naar culturele representatie bij nieuwe attracties.

Verandering in het park

Fata Morgana staat niet op zichzelf. Eerder haalde de Efteling al de attractie Monsieur Cannibale weg, vanwege de racistische connotaties. Die werd vervangen door een verhaal rondom Sindbad de Zeeman. Ook Carnaval Festival werd aangepast, waarbij karikaturen uit onder andere Aziatische en Afrikaanse culturen gematigder zijn afgebeeld. Deze trend wijst erop dat Fata Morgana mogelijk ook in de toekomst zal worden herzien.

Balans tussen nostalgie en actualiteit

De discussie roept de vraag op hoever een themapark moet gaan in het aanpassen van bestaande attracties. Is het wenselijk om alles wat als kwetsend wordt ervaren direct te veranderen? Of kunnen historische attracties blijven bestaan, mits ze in de juiste context geplaatst worden? De balans tussen culturele gevoeligheid en behoud van erfgoed blijft een ingewikkelde kwestie.

Toekomst van Fata Morgana

Voor veel bezoekers is Fata Morgana een dierbare herinnering aan hun jeugd. Toch groeit ook het besef dat sprookjes niet vrijgesteld zijn van maatschappelijke verantwoordelijkheid. De Efteling geeft aan open te staan voor advies van experts en onderzoekt momenteel de mogelijkheden. “We willen dat iedereen zich welkom voelt in ons park,” luidt het standpunt van de organisatie.

Tijd voor dialoog en nuance

Of Fata Morgana daadwerkelijk zal worden aangepast, is nog niet beslist. Duidelijk is wel dat de Efteling steeds bewuster omgaat met diversiteit en representatie. In plaats van snelle oordelen lijkt ruimte voor dialoog belangrijker dan ooit. Wat ooit werd gezien als onschuldig vermaak, wordt nu tegen het licht gehouden. De vraag is: blijft het sprookje zoals het is, of krijgt het een nieuw jasje voor een nieuwe generatie?

Lees verder