-

Algemeen

Ruth en Joost stoppen per direct met werken: ”We gaan leven van donaties”

Het merendeel van de KLM-piloten wacht geduldig tot hun pensioen, maar Ruth en Joost behoren niet tot die groep.

Ze hebben besloten hun banen op te zeggen en te gaan leven van donaties, tot verbazing van hun kinderen die er bezorgd over zijn.

Ruth en Joost zijn verre van lui. Joost heeft 22 jaar bij KLM gewerkt, waarvan hij de laatste tijd als gezagvoerder fungeerde.

Zijn vrouw Ruth heeft vijftien jaar ervaring als copiloot en was voorheen vlieginstructeur.

Ondanks hun financiële stabiliteit hebben ze besloten hun banen op te geven om op zoek te gaan naar geluk.

Vanaf januari ondergaat het gezin grote veranderingen. Ze gaan minstens vier jaar vliegen voor MAF, een christelijke organisatie die hulp biedt in ontwikkelingslanden.

Het plan is om samen met hun kinderen in Nairobi te wonen en van daaruit naar moeilijk bereikbare gebieden te vliegen, waar ze schoolspullen, voedsel en medicijnen zullen brengen.

Ze willen hun vaardigheden inzetten om anderen te helpen, maar dit betekent wel dat ze financieel afhankelijk worden van donaties.

Ruth voegt toe dat ze op een bewaakt terrein zullen wonen, wat kosten met zich meebrengt. Hun kinderen zullen naar een internationale school gaan, wat eveneens duur is.

Sinds 1 augustus werken ze niet meer en zijn ze afhankelijk van een toelage van MAF van 2.500 euro per maand. Ze hebben hun levensstijl al aangepast en letten nu op hun uitgaven.

Hoewel het een groot avontuur is en ze geloven dat het iets moois zal worden, zien hun kinderen erg op tegen de verandering.

Joost zegt echter: “We vertrouwen erop dat het iets moois wordt en dat de kinderen het uiteindelijk wel goed zullen hebben!”

Algemeen

‘Nederland neemt afscheid van contant geld’

Afgelopen woensdag was een regelrechte nachtmerrie voor Nederlandse ING-klanten.

Internetbankieren functioneerde ruim 12 uur lang niet, en hoewel pinnen nog mogelijk was, waren de mogelijkheden beperkt.

Terwijl ING worstelde met deze technische storing, rijst de vraag of Nederland klaar is om afscheid te nemen van contant geld.

Het is een onderwerp dat al geruime tijd in discussie is.

De storing bij ING werd volgens het bedrijf veroorzaakt door miscommunicatie tussen interne systemen.

Hoewel de exacte oorzaak nog steeds niet duidelijk is, benadrukte ING dat er geen sprake was van een cyberaanval.

Dit incident werpt echter wel de vraag op of we te afhankelijk zijn geworden van digitale banksystemen.

Benno de Winter, een ICT-expert, adviseert om altijd wat contant geld in huis te hebben, omdat technologie kan falen.

Dit incident bij ING is daar een duidelijk voorbeeld van.

Bovendien lijken veel Nederlanders niet bereid om volledig afscheid te nemen van contant geld.

Volgens een onderzoek uitgevoerd door Hart van Nederland onder bijna 3.300 respondenten, wil slechts 13 procent van de ondervraagden dat contant geld uit onze samenleving verdwijnt.

Een overweldigende meerderheid van 87 procent is hier tegen.

Dit wijst erop dat contant geld nog steeds een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van veel Nederlanders en dat ze zich niet volledig willen overgeven aan digitale transacties.

De storing bij ING fungeert als een herinnering aan het belang van diversificatie in betaalmethoden en het behouden van de mogelijkheid om contant geld te gebruiken, zelfs in een steeds digitalere wereld.

Lees verder