-

Algemeen

Gezin met 3 kleine kinderen gedwongen hun woning te verlaten: “Dit is onacceptabel”

Een gezin met drie jonge kinderen, waaronder een baby van vijf maanden, wordt gedwongen hun huidige woning te verlaten door woningcorporatie Talis. De reden? Ze verblijven in een seniorenflat, en dit heeft tot een nijpende situatie geleid. Vader Arie staat voor een onmogelijke uitdaging en vreest dakloos te worden.

Gezin in een Seniorenflat
Dit gezin woont momenteel in seniorenflat De Meiberg, een woonomgeving waar voornamelijk oudere bewoners met scootmobielen de sfeer bepalen, en de gangen worden gedomineerd door rollators. Echter, voor één van de appartementen staan kinderfietsen, want hier wonen Arie (61), Naomi (30), Nathan (5), Jesse (2), en de pasgeboren Tamara van vijf maanden.

Het gezin woont in een tweekamerappartement, met slechts één slaapkamer waar alle bedden in zijn gepropt. Het is een krappe ruimte, maar Arie klaagt niet. Hij vertelt ons: “We zijn hier heel tevreden. De kinderen vinden het erg knus.” Hij benadrukt dat alle bewoners de aanwezigheid van de jonge kinderen waarderen. “Ze fleuren ervan op en willen de baby graag even aanraken. Je kunt aan hun gezichten zien dat het hen goed doet.”

Echter, hier ligt het probleem. Het is simpelweg niet toegestaan om met een gezin in dit seniorencomplex te wonen. Woningcorporatie Talis wil dat het gezin vertrekt, maar gezien de huidige krapte op de woningmarkt lijkt dit een vrijwel onmogelijke opgave. Particuliere huur is financieel niet haalbaar voor de familie, en voor een sociale huurwoning bedraagt de wachtlijst maar liefst 13 jaar, terwijl hun verzoek om urgentie keihard is afgewezen. Dit is verre van gunstig nieuws.

Zwangerschap en Keuzes
Maar hoe is Arie eigenlijk in deze woning terechtgekomen? Na zijn scheiding van zijn ex-vrouw woonde hij tijdelijk bij zijn broer in Cuijk.

Arie werkte als leraar Nederlands in de Randstad en ging af en toe naar Suriname om op adem te komen. Daar ontmoette hij Naomi, ook een lerares Nederlands, en ze werden halsoverkop verliefd, trouwden, en kregen samen een kind.

Toen zijn broer een relatie kreeg, moest Arie vertrekken. Omdat hij geen betaalbare sociale huurwoning kon vinden, besloot hij in Nederland te blijven werken en af en toe naar Suriname te gaan, in afwachting van een geschikte woning. Hij stemde in met een woning in het seniorencomplex, op voorwaarde dat hij daar zonder zijn gezin zou wonen.

Maar het liep anders. Kort nadat hij terugkeerde naar Nederland, raakte Naomi onverwacht zwanger. Arie achtte het onverantwoord om zijn vrouw met twee jonge kinderen in Suriname achter te laten.

Hij stond voor een onmogelijke keuze: “Moest ik naar Suriname gaan, naar mijn gezin, mijn baan opzeggen, en mijn collega’s en leerlingen in de steek laten? Of moest ik mijn gezin tegen de afspraak in naar Nederland laten komen om bij mij te zijn? Ik zat met de rug tegen de muur.”

Geen Alternatief
Arie koos voor het laatste: “Ik had geen andere optie. We hadden al besloten dat zij naar Nederland zouden komen, zeker gezien de gezondheidsproblemen van ons zoontje.”

“De gezondheidszorg in Suriname is onvoldoende. Het gaat economisch niet goed en als leraar verdien je er weinig. Je kunt er geen gezin onderhouden.”

Daarom wil Arie niet emigreren. Hij is Nederlander, en zijn kinderen hebben ook de Nederlandse nationaliteit. Ze hebben het recht om hier te wonen.

Naomi moet nog een jaar studeren om haar diploma hier erkend te krijgen. Pas daarna, met twee inkomens, zullen ze in staat zijn om iets duurders te huren of te kopen. Maar dat zal komend jaar nog niet haalbaar zijn.

Afwijzing van Urgentieaanvraag
Arie heeft geprobeerd om urgentie te verkrijgen, maar dit is afgewezen omdat de commissie van mening is dat zijn woonprobleem is ontstaan door ‘verwijtbaar gedrag’.

Hij heeft beroep aangetekend, maar de uitkomst daarvan is nog onbekend. Als hij het beroep verliest, vreest hij dat Talis snel wil dat het gezin vertrekt, en dan staan ze op straat.

Talis, de woningcorporatie, geeft aan dat ze willen voorkomen dat het zover komt. Ze zeggen in gesprek te zijn en te zoeken naar een passende oplossing. Echter, gezien het gebrek aan beschikbare woningen lijkt dit een uitdagende taak. Toch blijft de corporatie zich inspannen om te voorkomen dat het gezin dakloos wordt. Een van de opties die wordt overwogen, is woningruil. Dit zou een mogelijke uitweg kunnen bieden, waarbij senioren die in grotere woningen verblijven en naar De Meiberg willen verhuizen, mogelijk kunnen ruilen met Arie, hoewel zijn appartement al geruime tijd op de lijst staat zonder succes.

Algemeen

‘Nederland neemt afscheid van contant geld’

Afgelopen woensdag was een regelrechte nachtmerrie voor Nederlandse ING-klanten.

Internetbankieren functioneerde ruim 12 uur lang niet, en hoewel pinnen nog mogelijk was, waren de mogelijkheden beperkt.

Terwijl ING worstelde met deze technische storing, rijst de vraag of Nederland klaar is om afscheid te nemen van contant geld.

Het is een onderwerp dat al geruime tijd in discussie is.

De storing bij ING werd volgens het bedrijf veroorzaakt door miscommunicatie tussen interne systemen.

Hoewel de exacte oorzaak nog steeds niet duidelijk is, benadrukte ING dat er geen sprake was van een cyberaanval.

Dit incident werpt echter wel de vraag op of we te afhankelijk zijn geworden van digitale banksystemen.

Benno de Winter, een ICT-expert, adviseert om altijd wat contant geld in huis te hebben, omdat technologie kan falen.

Dit incident bij ING is daar een duidelijk voorbeeld van.

Bovendien lijken veel Nederlanders niet bereid om volledig afscheid te nemen van contant geld.

Volgens een onderzoek uitgevoerd door Hart van Nederland onder bijna 3.300 respondenten, wil slechts 13 procent van de ondervraagden dat contant geld uit onze samenleving verdwijnt.

Een overweldigende meerderheid van 87 procent is hier tegen.

Dit wijst erop dat contant geld nog steeds een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van veel Nederlanders en dat ze zich niet volledig willen overgeven aan digitale transacties.

De storing bij ING fungeert als een herinnering aan het belang van diversificatie in betaalmethoden en het behouden van de mogelijkheid om contant geld te gebruiken, zelfs in een steeds digitalere wereld.

Lees verder