-

Algemeen

Buurt raakt geïrriteerd door moskee die vier keer per dag oproept tot gebed: “Is dit nog wel Nederland?”

Buurtbewoners in de omgeving van de Taibah-moskee bij metrostation Kraaiennest in Amsterdam zijn geïrriteerd omdat ze dagelijks vier keer worden geconfronteerd met de gebedsoproep.

De luide oproep schalt minutenlang door de luidsprekers, waarbij “Allahu Akbar” op maximaal volume wordt uitgeroepen, en dit heeft de wijkbewoners tot het uiterste gedreven.

Vijf bewoners van de nieuwbouwwijk achter de moskee hebben hun zorgen geuit en besloten om bij elkaar te komen om hun frustraties te bespreken.

Een van hen zegt: “Het is zeer luid en langdurig, en lijkt onnodig, want de bezoekers van de moskee komen van ver. Op vrijdagen staat de hele buurt vol met geparkeerde auto’s.”

Een buurvrouw uit haar ongenoegen ook: “We hebben er helemaal niets mee te maken, maar we horen het heel duidelijk, zelfs met gesloten ramen en deuren!”

De vrouw is er helemaal klaar mee en overweegt serieus om te verhuizen. Ze merkt op: “Dit lijkt niet meer op Nederland.”

De vijf buurtbewoners, die anoniem willen blijven maar toch hun zorgen delen met De Telegraaf, benadrukken dat ze geen problemen hebben met de moskee zelf.

Ze erkennen dat de moskee een verbindende rol speelt in de buurt en regelmatig open dagen organiseert. Onder het vorige bestuur was het contact goed.

De moskee, die al sinds 1985 bestaat, heeft de versterkte gebedsoproep pas anderhalf jaar geleden ingevoerd, wat leidde tot klachten van de bewoners.

Ze hebben hun zorgen geuit bij het stadsdeelbestuur, maar tot nu toe lijken ze weinig gehoor te vinden.

Volgens Mohammed Asief, een vertegenwoordiger van de moskee, was de versterker voorheen niet in gebruik vanwege de weersomstandigheden.

Hij zegt: “De installatie ging vaak kapot door het Nederlandse weer, omdat het hier vaak regent.”

Hij benadrukt dat de gebedsoproep juist gunstig is voor de buurt en mensen aanspoort om te bidden, wat volgens hem helpt bij het oplossen van problemen in de buurt.

Hoewel vier keer per dag al als storend wordt ervaren door niet-islamitische buurtbewoners, is het in werkelijkheid de bedoeling dat de oproep vijf keer per dag klinkt.

Uit begrip voor de buurt wordt de oproep echter niet gedaan voor zonsopgang en na tien uur ’s avonds.

In een reactie heeft De Telegraaf van het stadsdeel vernomen dat religieuze instellingen wettelijk toegestaan zijn om geluidsoverlast te veroorzaken.

Algemeen

‘Nederland neemt afscheid van contant geld’

Afgelopen woensdag was een regelrechte nachtmerrie voor Nederlandse ING-klanten.

Internetbankieren functioneerde ruim 12 uur lang niet, en hoewel pinnen nog mogelijk was, waren de mogelijkheden beperkt.

Terwijl ING worstelde met deze technische storing, rijst de vraag of Nederland klaar is om afscheid te nemen van contant geld.

Het is een onderwerp dat al geruime tijd in discussie is.

De storing bij ING werd volgens het bedrijf veroorzaakt door miscommunicatie tussen interne systemen.

Hoewel de exacte oorzaak nog steeds niet duidelijk is, benadrukte ING dat er geen sprake was van een cyberaanval.

Dit incident werpt echter wel de vraag op of we te afhankelijk zijn geworden van digitale banksystemen.

Benno de Winter, een ICT-expert, adviseert om altijd wat contant geld in huis te hebben, omdat technologie kan falen.

Dit incident bij ING is daar een duidelijk voorbeeld van.

Bovendien lijken veel Nederlanders niet bereid om volledig afscheid te nemen van contant geld.

Volgens een onderzoek uitgevoerd door Hart van Nederland onder bijna 3.300 respondenten, wil slechts 13 procent van de ondervraagden dat contant geld uit onze samenleving verdwijnt.

Een overweldigende meerderheid van 87 procent is hier tegen.

Dit wijst erop dat contant geld nog steeds een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van veel Nederlanders en dat ze zich niet volledig willen overgeven aan digitale transacties.

De storing bij ING fungeert als een herinnering aan het belang van diversificatie in betaalmethoden en het behouden van de mogelijkheid om contant geld te gebruiken, zelfs in een steeds digitalere wereld.

Lees verder