-

Algemeen

Borstkankerdiagnose voor Sigrid (63): “Mijn oncoloog ondervroeg me over mijn dagelijkse alcoholgebruik”

Sigrid de Jong-Zeijlmaker, 63 jaar oud, dronk jarenlang dagelijks twee glazen wijn, maar nu staat ze tegenover de diagnose van borstk*nker.

Haar oncoloog informeerde haar over het verhoogde risico op deze ziekte bij mensen die alc0hol drinken. Sigrid is vastbesloten om gezonder te gaan leven als ze deze strijd overwint.

Ze deelt haar verhaal met het Algemeen Dagblad en vertelt over haar levensstijl. “Mijn man Ronald en ik behoren tot degenen die het heel goed hebben”, zegt ze.

“We leven bewust, bewegen, werken en willen ook genieten. We houden van uitgaan, lekker eten met een goed glas wijn en een goed gesprek.”

Ze benadrukt dat alc0hol ook gezellig kan zijn, maar dat het soms onbewust wordt geconsumeerd. “Lunchen met een vriendin is veel leuker met een glas witte wijn.

Maar voordat je het weet, is je glas leeg. Op een gegeven moment dronken we thuis bij het eten elke dag wel twee tot drie glazen. En dan wordt het een gewoonte.”

Sigrid had wel eens iets gelezen over het verband tussen alc0hol en k*nker, maar had er niet veel aandacht aan besteed.

Ze dacht dat ze toch gezond leefde. “Ik sport, ik rook niet, ik ben niet te zwaar. Waarom zou ik me er dan druk om maken?”, zegt ze.

Maar een jaar geleden ontdekte ze een knobbeltje in haar borst en later werd borstk*nker vastgesteld.

Haar oncoloog, Marjolein Smidt, vroeg haar naar haar alc0holconsumptie, waarop Sigrid antwoordde: “Elke dag een glaasje.”

Smidt legde uit dat er een duidelijk verband bestaat tussen alc0hol en borstk*nker. Sigrid was geschokt door dit nieuws.

Smidt merkt op dat veel patiënten verbaasd reageren wanneer ze naar hun alc0holgebruik vragen. “Ik hoor vaak dat ze in het weekend samen een fles per dag drinken.

Als ik hen vertel dat alc0hol k*nker kan veroorzaken, schrikken ze. Ze zeggen dan: ‘dat wist ik niet.'”

Ze benadrukt het belang van bewustwording over dit onderwerp en hoopt dat dit artikel mensen zal informeren over de risico’s van overmatig alc0holgebruik.

In Nederland zijn er momenteel ongeveer 16.000 vrouwen met borstk*nker, waarvan 4,4 procent dit mede heeft te wijten aan alc0holgebruik.

Smidt wijst erop dat 4,4 procent nog steeds 700 vrouwen zijn en benadrukt dat een ongezonde levensstijl de belangrijkste oorzaak is van deze z!ekte.

Sigrid hoopt nu succesvol haar behandeling door te komen en haar alc0holgebruik te verminderen. “Nu drinken we weer alc0hol zoals het oorspronkelijk bedoeld was.

Af en toe een glaasje bij speciale gelegenheden. Gelukkig is er ook lekker alc0holvrij bier. En mijn man Ronald steunt me hierin, wat fijn is.”

Algemeen

Peter Gillis deelt ‘onbeschrijfelijk’ nieuws over zoon Mark (28)

De familie Gillis heeft fantastisch nieuws gedeeld: Mark Gillis (28) is uit zijn coma ontwaakt en kan weer zelfstandig ademen. Dit maakte zijn vader, Peter Gillis (62), dinsdag bekend via een bericht op Instagram. Deze ontwikkeling markeert een cruciale mijlpaal in Mark’s herstelproces na weken van onzekerheid en angst.

Een Sprankje Hoop na Weken van Onzekerheid

Peter Gillis beschrijft de situatie in een emotioneel bericht: “Na meer dan twee weken te hebben geleefd tussen hoop en wanhoop, maakt Mark gelukkig kleine stapjes vooruit.” Hij plaatste een foto van zijn zoon bij het bericht, wat de impact van dit positieve nieuws nog tastbaarder maakte. “Gisteren durfden de artsen het aan om te testen of Mark zonder beadem!ngsapparaat volledig zelfstandig kon ademen,” vervolgt Peter.

De Test Zonder Beademingsapparaat

Deze test bleek succesvol. Mark heeft het vermogen om zelfstandig te ademen herwonnen, een belangrijke stap in zijn lange herstelproces. Volgens Peter is het nu van groot belang om uiterst voorzichtig te zijn en te zorgen dat Mark geen terugval krijgt. Het herstel moet geleidelijk verlopen, stapje voor stapje. De familie en de medische staf prijzen Mark’s doorzettingsvermogen en de professionaliteit van de artsen en verpleegkundigen die hem verzorgen.

Dankbaarheid en Hoop

Peter Gillis uitte zijn dankbaarheid voor de steun die de familie heeft ontvangen tijdens deze moeilijke periode. Hij schreef: “Onbeschrijfelijk hoe blij wij zijn dat Mark wakker is en weer op eigen kracht kan ademen. Na meer dan twee weken tussen hoop en vrees te hebben geleefd, maakt Mark gelukkig stapjes voorwaarts.”

Hij benadrukte het belang van voorzichtigheid in deze fase van Mark’s herstel. “Gisteren durfden de artsen aan om te bekijken of Mark zonder beademingsmachine volledig zelf kon ademen. Hij heeft dit goed doorstaan en wordt langzaam wakker. Het is van belang om nog heel voorzichtig te zijn, zodat hij geen terugval krijgt en stapje voor stapje verder kan herstellen.”

Trots en Erkenning voor de Medische Staf

Peter sprak zijn trots uit over Mark’s wilskracht en wat hij allemaal heeft doorstaan. “We zijn ontzettend trots op Mark zijn wilskracht en wat hij allemaal heeft doorstaan. Nogmaals dank aan alle dokters en verplegers voor het geduld en de uitstekende zorg voor onze Mark. Ook bedankt voor alle steun en betrokkenheid van iedereen,” sluit hij af.

Drie Weken van Onzekerheid

Mark ligt inmiddels bijna drie weken in het z!ekenhuis met een dubbele longontsteking. Deze periode was zwaar voor de familie, die voortdurend balanceerde tussen hoop en vrees. Maandag deelde de familie al dat het “een wonder” was dat Mark vooruitgang boekte, en nu is er opnieuw reden tot vreugde en hoop.

De Lange Weg naar Herstel

Het ontwaakt zijn uit de coma en het zelfstandig kunnen ademen zijn belangrijke stappen, maar er ligt nog een lange weg voor Mark en zijn familie. Herstel van een dubbele longontsteking en de gevolgen van een langdurige coma vereisen tijd, geduld, en voortdurende zorg. De familie Gillis blijft echter positief en hoopvol, vertrouwend op de kracht en het doorzettingsvermogen van Mark.

Blik op de Toekomst

Met deze positieve ontwikkeling kan de familie Gillis voorzichtig vooruitkijken. Hoewel de weg naar volledig herstel nog lang en onzeker is, biedt de huidige vooruitgang een solide basis voor verdere stappen. De steun van vrienden, familie en volgers blijft van onschatbare waarde in deze uitdagende tijd.

Belangrijke Mijlpalen in het Herstelproces

De reis naar herstel zal niet gemakkelijk zijn. Elke stap, hoe klein ook, is een overwinning. Het feit dat Mark nu zelfstandig kan ademen, is een teken dat hij veerkrachtig en sterk is. De medische staf zal blijven monitoren en ondersteunen om ervoor te zorgen dat zijn herstel zo soepel mogelijk verloopt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Peter Gillis (@petergillisoostappen)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mark Gillis (@gillismark)

De Kracht van Gemeenschapssteun

De steun en betrokkenheid van de gemeenschap spelen een cruciale rol in het herstelproces. De vele berichten van medeleven en aanmoediging hebben de familie Gillis geholpen om door deze moeilijke tijden heen te komen. Peter Gillis benadrukt hoe belangrijk deze steun is geweest en blijft voor hun gemoedsrust en motivatie.

Conclusie

Het nieuws dat Mark Gillis uit zijn coma is ontwaakt en weer zelfstandig kan ademen, is een stralend lichtpuntje in een periode van duisternis en onzekerheid. De familie Gillis blijft positief en hoopvol, vertrouwend op de kracht van Mark en de uitstekende zorg van de medische staf. De komende weken en maanden zullen cruciaal zijn voor zijn verdere herstel, maar met de steun van hun geliefden en de gemeenschap blijven ze vol goede moed vooruitkijken.

Met dit positieve nieuws kunnen we allemaal leren hoe belangrijk het is om veerkrachtig en hoopvol te blijven, zelfs in de meest uitdagende tijden. De weg naar herstel is lang, maar met doorzettingsvermogen, steun en zorg kunnen de moeilijkste uitdagingen worden overwonnen.

Lees verder