-

Algemeen

Borstkankerdiagnose voor Sigrid (63): “Mijn oncoloog ondervroeg me over mijn dagelijkse alcoholgebruik”

Sigrid de Jong-Zeijlmaker, 63 jaar oud, dronk jarenlang dagelijks twee glazen wijn, maar nu staat ze tegenover de diagnose van borstk*nker.

Haar oncoloog informeerde haar over het verhoogde risico op deze ziekte bij mensen die alc0hol drinken. Sigrid is vastbesloten om gezonder te gaan leven als ze deze strijd overwint.

Ze deelt haar verhaal met het Algemeen Dagblad en vertelt over haar levensstijl. “Mijn man Ronald en ik behoren tot degenen die het heel goed hebben”, zegt ze.

“We leven bewust, bewegen, werken en willen ook genieten. We houden van uitgaan, lekker eten met een goed glas wijn en een goed gesprek.”

Ze benadrukt dat alc0hol ook gezellig kan zijn, maar dat het soms onbewust wordt geconsumeerd. “Lunchen met een vriendin is veel leuker met een glas witte wijn.

Maar voordat je het weet, is je glas leeg. Op een gegeven moment dronken we thuis bij het eten elke dag wel twee tot drie glazen. En dan wordt het een gewoonte.”

Sigrid had wel eens iets gelezen over het verband tussen alc0hol en k*nker, maar had er niet veel aandacht aan besteed.

Ze dacht dat ze toch gezond leefde. “Ik sport, ik rook niet, ik ben niet te zwaar. Waarom zou ik me er dan druk om maken?”, zegt ze.

Maar een jaar geleden ontdekte ze een knobbeltje in haar borst en later werd borstk*nker vastgesteld.

Haar oncoloog, Marjolein Smidt, vroeg haar naar haar alc0holconsumptie, waarop Sigrid antwoordde: “Elke dag een glaasje.”

Smidt legde uit dat er een duidelijk verband bestaat tussen alc0hol en borstk*nker. Sigrid was geschokt door dit nieuws.

Smidt merkt op dat veel patiënten verbaasd reageren wanneer ze naar hun alc0holgebruik vragen. “Ik hoor vaak dat ze in het weekend samen een fles per dag drinken.

Als ik hen vertel dat alc0hol k*nker kan veroorzaken, schrikken ze. Ze zeggen dan: ‘dat wist ik niet.'”

Ze benadrukt het belang van bewustwording over dit onderwerp en hoopt dat dit artikel mensen zal informeren over de risico’s van overmatig alc0holgebruik.

In Nederland zijn er momenteel ongeveer 16.000 vrouwen met borstk*nker, waarvan 4,4 procent dit mede heeft te wijten aan alc0holgebruik.

Smidt wijst erop dat 4,4 procent nog steeds 700 vrouwen zijn en benadrukt dat een ongezonde levensstijl de belangrijkste oorzaak is van deze z!ekte.

Sigrid hoopt nu succesvol haar behandeling door te komen en haar alc0holgebruik te verminderen. “Nu drinken we weer alc0hol zoals het oorspronkelijk bedoeld was.

Af en toe een glaasje bij speciale gelegenheden. Gelukkig is er ook lekker alc0holvrij bier. En mijn man Ronald steunt me hierin, wat fijn is.”

Algemeen

‘Nederland neemt afscheid van contant geld’

Afgelopen woensdag was een regelrechte nachtmerrie voor Nederlandse ING-klanten.

Internetbankieren functioneerde ruim 12 uur lang niet, en hoewel pinnen nog mogelijk was, waren de mogelijkheden beperkt.

Terwijl ING worstelde met deze technische storing, rijst de vraag of Nederland klaar is om afscheid te nemen van contant geld.

Het is een onderwerp dat al geruime tijd in discussie is.

De storing bij ING werd volgens het bedrijf veroorzaakt door miscommunicatie tussen interne systemen.

Hoewel de exacte oorzaak nog steeds niet duidelijk is, benadrukte ING dat er geen sprake was van een cyberaanval.

Dit incident werpt echter wel de vraag op of we te afhankelijk zijn geworden van digitale banksystemen.

Benno de Winter, een ICT-expert, adviseert om altijd wat contant geld in huis te hebben, omdat technologie kan falen.

Dit incident bij ING is daar een duidelijk voorbeeld van.

Bovendien lijken veel Nederlanders niet bereid om volledig afscheid te nemen van contant geld.

Volgens een onderzoek uitgevoerd door Hart van Nederland onder bijna 3.300 respondenten, wil slechts 13 procent van de ondervraagden dat contant geld uit onze samenleving verdwijnt.

Een overweldigende meerderheid van 87 procent is hier tegen.

Dit wijst erop dat contant geld nog steeds een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van veel Nederlanders en dat ze zich niet volledig willen overgeven aan digitale transacties.

De storing bij ING fungeert als een herinnering aan het belang van diversificatie in betaalmethoden en het behouden van de mogelijkheid om contant geld te gebruiken, zelfs in een steeds digitalere wereld.

Lees verder