-

Economie

Brandstofprijzen in België zijn enorm gedaald: Dit gaat er in Nederland gebeuren

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Goed nieuws voor automobilisten in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg: de brandstofprijzen in België zijn fors gedaald, waardoor tanken over de grens aantrekkelijker is geworden.

In dit artikel onderzoeken we de prijsverschillen en de mogelijke gevolgen voor Nederlandse automobilisten die de grens oversteken om te tanken.

Brandstofprijzen in België
Vanaf woensdag kunnen automobilisten in België genieten van lagere brandstofprijzen.

Zo kost een liter E10 slechts 1,83 euro, terwijl een liter E5 1,89 euro kost en diesel 2,02 euro per liter bedraagt. Op sommige locaties zijn de prijzen zelfs nog voordeliger.

Brandstofprijzen in Nederland
In Nederland daarentegen zijn de brandstofprijzen aanzienlijk hoger. Voor een liter Euro95 betaal je hier 2,25 euro, wat 42 cent meer is dan in België.

Diesel kost in Nederland 2,09 euro per liter, een verschil van zeven cent in vergelijking met België.

Invloed op grensoverschrijdend tanken
Het prijsverschil is vooral merkbaar voor benzinerijders. Desondanks kunnen de voordelen van goedkoper tanken in België teniet worden gedaan door strengere controles aan de grens.

Bijvoorbeeld bij Lommel, net over de grens bij Valkenswaard, worden automobilisten die het verkeer vertragen bij het Lukoil-tankstation beboet met 116 euro.

Dit kan het voordeel van goedkoper tanken in België compenseren.

Redenen achter de prijsdaling
De prijsdalingen in België zijn het resultaat van schommelingen in de noteringen van olieproducten en biocomponenten op de internationale markten.

In Nederland wordt niet verwacht dat de prijzen even sterk zullen dalen, aangezien de prijsvorming voor brandstof hier anders verloopt dan in België, volgens Erik de Vries, directeur van de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE).

Hoewel tanken over de grens voordelig kan zijn, is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke b0etes en verkeersregels in het buitenland.

Economie

Winter Vol Liefde deelt aangrijpend afscheidsbericht met heftige foto: ´Dit moet er met mijn lichaam gebeuren´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Maarten, bekend van het meest recente seizoen van Winter Vol Liefde, heeft op Facebook een aangrijpend bericht geplaatst. Bij een indringende foto waarin hij zichtbaar verzwakt in bed ligt, deelt hij dat hij afscheid neemt van het leven en zijn dierbaren. De post heeft veel losgemaakt onder zijn volgers en roept zowel medeleven als bewondering op.

Een confronterend beeld

Op de gedeelde foto is Maarten bijna onherkenbaar. Hij is flink afgevallen en ligt zichtbaar ziek in een bed. De tekst bij de afbeelding is kort maar krachtig: “Hij kwam en plantte zich voort en is klaar om te vertrekken.” Het bericht komt hard binnen bij wie hem nog kent uit het programma, waarin hij op zoek ging naar liefde in een winters landschap.

Een definitief besluit

In zijn boodschap vertelt Maarten dat hij onlangs een belangrijke beslissing heeft genomen. Hij heeft officieel vastgelegd dat zijn lichaam na zijn overlijden wordt afgestaan aan de medische wetenschap in Estland. In zijn woorden: “Hebben ze daar dan in ieder geval iets te snijden.” Hiermee toont hij zijn nuchtere, soms zelfs zwarte humor, die hem typeerde tijdens zijn deelname aan het programma.

Hartverwarmende reacties

Na het plaatsen van het bericht stroomden de steunbetuigingen binnen. Veel mensen schrijven hem moedige woorden, bedanken hem voor zijn openheid en wensen hem een vredige laatste fase toe. “Sterkte Maarten. We hebben van je genoten, goede reis als je moment daar is,” is een veelvoorkomende boodschap onder zijn Facebookpost.

Een afwezige bij de reünie

Maarten kon niet aanwezig zijn bij de reünie-aflevering van Winter Vol Liefde. Tijdens de opnames was er nog niets aan de hand, maar kort daarna kreeg hij de diagnose kanker. Al snel bleek dat hij ongeneeslijk ziek is. In plaats van in Nederland te blijven, koos hij voor rust in Estland. Omdat hij zelf niet kon reizen, besloot presentatrice Leonie ter Braak hem daar op te zoeken voor een speciaal interview.

Ziekte zonder zelfmedelijden

Tijdens haar bezoek maakte Maarten indruk met zijn houding. Hoewel hij inmiddels meer dan dertig kilo was afgevallen, bleef hij zijn karakteristieke, nuchtere kijk op het leven houden. Hij vertelde duidelijk dat hij geen medelijden wil en vindt dat “doodgaan iets heel normaals is.”

Een krachtige laatste boodschap

Met zijn openheid en moed laat Maarten zien dat afscheid nemen ook een daad van kracht en waardigheid kan zijn. Zijn woorden, hoe rauw ook, geven een indringend beeld van hoe hij deze laatste fase van zijn leven benadert. Niet met angst, maar met acceptatie en zelfs humor.

Impact op kijkers en fans

Voor velen die hem leerden kennen via televisie, is Maartens situatie confronterend. Toch overheerst het respect voor de manier waarop hij zijn ziekte en naderende einde deelt. Hij blijft op zijn eigen manier inspireren—ook nu hij afscheid neemt.

Lees verder