-

Nieuwste

Opvang asielzoekers gaat verplicht worden

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Het afdwingen van opvang voor asielzoekers kan uiteindelijk een realiteit worden, zo bevestigt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel), nu het kabinet zich geconfronteerd ziet met een overbezette opvang en op zoek is naar manieren om extra plaatsen te creëren.

De bewindsman deelde deze week mee dat er meer tijd nodig is om te onderzoeken welk geschikt wettelijk middel kan worden ingezet om opvangplaatsen af te dwingen.

Momenteel hebben gemeenten zelf de bevoegdheid om te beslissen of ze asielzoekers opvangen.

“In tegenstelling tot Oekraïners kunnen we bij reguliere asielzoekers geen beroep doen op noodwetgeving, die met een besluit van de ministerraad onmiddellijk geactiveerd kan worden,” legt Van der Burg uit.

Daarom vereist het afdwingen van opvang voor asielzoekers meer tijd. “Voor asielzoekers moet er een wet komen die door zowel de Tweede als de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd. Dit kost simpelweg meer tijd.”

Er zijn verschillende varianten van opvangdwang mogelijk, aldus Van der Burg. “Moet de staatssecretaris verantwoordelijkheid krijgen, of geven we die verantwoordelijkheid aan de provincies als het gaat om doorzettingsmacht?”

Hij heeft de intentie om tegen de zomer met een wetsvoorstel te komen. Van der Burg geeft toe dat hij eigenlijk eerder opvang wilde afdwingen.

“Maar ik heb niet het luxe van tijd om te wachten. De druk is hoog. Zowel veiligheidsregio’s als commissarissen van de koning vragen om actie.” Tot die tijd wil hij vooral met burgemeesters in gesprek gaan om nieuwe opvangplaatsen te verkrijgen.

Wat betreft de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, die meestal niet in het asielproces belanden, meldt Van der Burg dat dit goed verloopt.

“De bezetting is momenteel ongeveer 70 procent, dus dat gaat goed. Gemeenten werken hard en streven naar de benodigde 50.000 plaatsen.”

Hij benadrukt dat er voorlopig voldoende speelruimte is. “Ik maak me geen zorgen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen, maar wel over de beschikbare bedden voor reguliere asielzoekers.”

De staatssecretaris erkent dat er een dringende behoefte is om de kwestie van opvang voor asielzoekers aan te pakken.

2014-03-13 13:17:21 ZEIST – Asielzoekers arriveren bij het nieuw geopende azc in Zeist. Een deel van de bebouwing van het voormalige militaire terrein is aangepast om zo’n 370 personen te kunnen huisvesten. ANP REMKO DE WAAL

Het groeiende tekort aan beschikbare plaatsen en de complexiteit van het probleem hebben geleid tot het besef dat een gecoördineerde en gereguleerde aanpak noodzakelijk is.

Hoewel het proces van het afdwingen van opvangplaatsen meer tijd vergt dan oorspronkelijk gedacht, is Van der Burg vastberaden om tot een effectieve en rechtvaardige oplossing te komen.

Hij beseft dat dit niet alleen een kwestie is van wetgeving, maar ook van communicatie en samenwerking tussen verschillende niveaus van de overheid, gemeenten en andere betrokken partijen.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder