Connect with us

Economie

Verontwaardiging over Máxima’s decolleté bij islamitisch huwelijk: “Ongepast!”

Máxime

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren onlangs aanwezig bij de huwelijksceremonie van de Jordaanse kroonprins Hussein en zijn bruid Rajwa Khalid Al-Saif in het Zahran paleis in Amman.

Hoewel het een plezierige gelegenheid leek, heeft Máxima online veel kritiek ontvangen vanwege haar decolleté.

Een te diep decolleté
Als leden van het Koninklijk huis mogen Willem-Alexander en Máxima natuurlijk geen modieuze misstappen begaan, aangezien heel Nederland meekijkt.

Onze koningin droeg een zijden jurk met bloemenprint in een soort Delfts blauwe stijl, ontworpen door Luisa Beccaria, met fladderende trompetmouwen.

Deze jurk heeft ze eerder gedragen bij andere gelegenheden, maar destijds leek het decolleté iets minder diep.

Volgens de Telegraaf is haar decolleté “doorgaans geen geschikte keuze voor een islamitisch huwelijk”. Veel mensen op sociale media waren het daarmee eens. Eén persoon die wijselijk zweeg, was Jeroen Snel.

Eloise van Oranje
Jeroen Snel heeft er geen behoefte aan om “heel het land” over zich heen te krijgen. Toen gravin Eloise van Oranje vorige maand in badkleding op televisie verscheen, noemde hij het een “grensgevalletje”. Deze keer wilde hij niets zeggen, behalve één opmerking.

“In dat soort landen is het gebruikelijker dat de dresscode vaak wat conservatiever is. Maar ja, wie ben ik?”, aldus de presentator van RTL Boulevard.

Het incident met het decolleté van koningin Máxima heeft de discussie over passende kledingvoorschriften bij formele gelegenheden aangewakkerd.

Terwijl sommigen de kritiek op Máxima als overdreven beschouwen, zijn anderen van mening dat leden van het Koninklijk huis een voorbeeldfunctie hebben en rekening moeten houden met de culturele en religieuze context van evenementen waar ze aanwezig zijn.
Máxima

De dresscode voor islamitische huwelijken is vaak conservatiever, met de nadruk op bescheidenheid en bedekkende kleding.
koningin Máxima

Dit komt voort uit respect voor de religieuze tradities en waarden die in zulke culturen centraal staan.
Willem-Alexander en Máxima

Daarom hebben sommige mensen betoogd dat koningin Máxima beter had moeten letten op haar kledingkeuze om niet ongepast over te komen.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die stellen dat Máxima het recht heeft om haar eigen stijl en persoonlijke voorkeuren te volgen, zelfs bij formele gelegenheden.

Ze wijzen erop dat haar keuze voor een bepaalde jurk niet met opzet kwetsend of respectloos was bedoeld, maar eerder een kwestie van persoonlijke smaak en mode.
prinses amalia en maxima

Deze kwestie roept bredere vragen op over culturele diversiteit en de balans tussen individuele vrijheid en respect voor andere culturen.

Het illustreert de uitdagingen waarmee publieke figuren, zoals koninklijke hoogheden, geconfronteerd worden bij het navigeren door verschillende culturele contexten en het vermijden van potentieel beled*gend gedrag.
Máxima

Terwijl de discussie voortduurt, is het duidelijk dat koningin Máxima’s kledingkeuze tijdens het Jordaanse huwelijk voor verdeeldheid heeft gezorgd.

Het incident dient als herinnering aan het belang van cultureel bewustzijn en respect bij officiële gelegenheden, en zal mogelijk leiden tot meer aandacht voor kledingvoorschriften en etiquette in vergelijkbare situaties in de toekomst.