Connect with us

Nieuwste

Man (32) in Rotterdam overleeft aanhouding met taser niet: ‘Verwarde persoon’

Een man (32) die vorige week werd aangehouden in Rotterdam, heeft het niet overleefd. Na een melding over een verwarde persoon rukte de politie uit. Ze konden de persoon overmeesteren met een taser.

Het parket geeft mee: “Kort hierna werd de arrestant onwel.” Rond 23:15 op 9 juni was een man op een voertuig gesprongen bij de ’s-Gravenweg. Er volgde een achtervolging en daarna werd de taser gebruikt.

De agenten en de hulpdiensten begonnen meteen met reanimeren, maar de man zou de nacht in het ziekenhuis niet overleven.

Nu onderzoekt de Rijksrecherche of zijn aanhouding verband houdt met zijn overlijden. Vorig jaar was er een stijging van voorvallen waarbij agenten geweld moesten gebruiken.

Het ging om 33.584 keer tijdens 20.667 incidenten. Dat werd vorig jaar bekendgemaakt. Een mogelijke verklaring is het stijging van het aantal incidenten met verwarde personen.

Politiechef Frank Paauw zegt dat het hem zorgen baart dat er meer geweld moet gebruikt worden tegen kwetsbare personen.

Daarover zei Paauw: “De zorg voor hen is doorgaans geen politietaak, aangezien veel mensen met verward gedrag die met de politie in aanraking komen niet of nauwelijks overlastgevend, crimineel of gevaarlijk zijn.”

In totaal werd de taser vorig jaar 4414 keer ingezet. Vorige maand noemde hij de taser nog een waardevolle aanvulling voor de politie.

In Australië kwam vorige maand een dementerende vrouw om het leven nadat tegen haar ook een stroomstootwapen was gebruikt.

Er werd toen felle kritiek geuit op het gebruikt ervan en er werd zelfs opgeroepen om het gebruik te verbieden.