Wonen
Wetenschap bevestigt: mannenbrein pas echt volwassen na veertigste levensjaar

Jongens moeten het tot ver in hun volwassen jaren horen: ze zijn kinderachtig, onvolwassen en lijken wel het eeuwige kind. Het is een vaak gehoorde mening en het leidt doorgaans tot grote botsingen en spanningen met het vrouwelijke geslacht. Maar is dat ook echt het geval? Zijn mannen gewoon minder volwassen? Nu bevestigt een wetenschappelijke studie dat het mannenbrein inderdaad later volgroeid is dan dat van een vrouw.
Onderzoek van de Universiteit van Oxford deed onderzoek naar het verschil tussen het mannenbrein en het vrouwenbrein. Het opzet van de studie was om bij volwassen mannen eigenschappen te onderzoeken die wijzen op volwassenheid en deze dan te vergelijken met de kenmerken van volwassenheid bij vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie.
Vertraagde ontwikkeling
Aan het onderzoek namen 121 proefpersonen deel tussen de 4 en de 40 jaar oud. Ze zijn beoordeeld op basis van de ontwikkelingsprocessen die ze doormaakten tijdens het opgroeien. Meer in het bijzonder keken de onderzoekers naar de mate van structurele verbindingen in de hersenen.
Mannen zullen wellicht nogal teleurgesteld zijn over de resultaten. Het onderzoek wees uit dat het mannenbrein vaak een vertraging oploopt als het aankomt op de lange termijn ontwikkeling van de functionele netwerken. Pas na het veertigste levensjaar hebben mannenbreinen en vrouwenbreinen hetzelfde vermogen. Deze ‘vertraging’ heeft niet noodzakelijk een gevolg voor het kunnen uitoefenen van dagdagelijkse functies. Maar de vertraging is wel bewezen.
Snellere achteruitgang vrouwenbrein?
Daar staat dan weer tegenover dat bij vrouwen het netwerk van hersenzenuwen sneller achteruit zou gaan. Wellicht komt dit doordat hun hersenen sneller en vroeger volgroeid zijn. Neurowetenschapper Eduardo Calixto beweert overigens dat het vrouwenbrein efficiënter is dan dat van mannen. Meer nog: Vrouwen zouden een groter geheugen, een scherpere smaakzin en een betere kleurwaarneming hebben. En dat ondanks het feit dat mannen grotere hersenen hebben.
Deze onderzoeken lijken dus een bevestiging van de opvattingen die je weleens gehoord. Dat mannen later volwassen worden dan vrouwen is daar eentje van. Een mannenbrein is weliswaar later volgroeid dan dat van vrouwen, maar wellicht zijn het deze verschillen die ons leven zo boeiend en interessant maken.

Wonen
Dit is de vieste plek in je slaapkamer en het is niet waar je denkt

Je slaapkamer is de plek waar je tot rust komt en waar dromen tot leven komen. Toch is het ook een ruimte waar zich stiekem verrassende hoeveelheden viezigheid kunnen ophopen. Het is tijd om enkele van deze vaak onopgemerkte bronnen van vuil te ontmaskeren. Hieronder duiken we in de vier vieste plekken in je slaapkamer en geven we praktische tips om ze zo lang mogelijk schoon en fris te houden.
De 4 vieste plekken in de slaapkamer
4. De wasmand
Voor veel mensen is de slaapkamer dé plek om zich om te kleden, aangezien niet iedereen een aparte kleedkamer heeft. De wasmand krijgt hierdoor vaak een prominente plek. Het is dan ook niet verrassend dat de wasmand een van de smerigste plekken in de slaapkamer kan zijn. Vooral als de wasmand goed gesloten is, biedt het een ideale broedplaats voor vocht, bacteriën en ziektekiemen. Sterker nog, er kan zelfs schimmelvorming ontstaan als de wasmand niet regelmatig wordt schoongemaakt.
Tip voor een schone wasmand: Maak de wasmand elke twee weken grondig schoon. Nog beter is het om te kiezen voor een goed ventilerend exemplaar. Hierdoor kan de lucht circuleren en wordt de ophoping van vocht en bacteriën verminderd.
3. Het nachtkastje
Nachtkastjes zijn enorm handig voor het bewaren van boeken, brillen en andere persoonlijke spullen die je bij de hand wilt hebben. Echter, ze kunnen ook snel veranderen in een broedplaats voor rommel en stof. Omdat we de spullen op en in het nachtkastje frequent aanraken, komen ze gemakkelijk in contact met allerlei bacteriën en ziektekiemen. Deze kunnen vervolgens gemakkelijk op onze handen en via onze slijmvliezen in ons lichaam terechtkomen. Dit is verre van hygiënisch als je het nachtkastje niet vaak schoonmaakt.
Tip voor een schoon nachtkastje: Ruim je nachtkastjes regelmatig op, het liefst elke week. Veeg ze af met een vochtige doek en overweeg het gebruik van lades of bakken om spullen georganiseerd en stofvrij te houden. En een belangrijke toevoeging: zorg ervoor dat je persoonlijke speeltjes altijd voor én na gebruik goed reinigt om verspreiding van viezigheid te voorkomen.
2. Onder het bed
De ruimte onder ons bed is een ware magneet voor stof, haren, spinnenwebben en verloren spullen. Fijne deeltjes zoals stof verzamelen zich van nature op de vloer en vinden gemakkelijk hun weg naar beschutte plekken, zoals onder het bed. Omdat we deze plek niet goed kunnen zien, hebben we de neiging deze over het hoofd te zien tijdens het stofzuigen of schoonmaken. Hierdoor kan er een flinke laag vuil ontstaan die de luchtkwaliteit in je slaapkamer kan beïnvloeden.
Tip voor een schone plek onder het bed: Verplaats af en toe je bed om dit gebied grondig schoon te maken. Om te voorkomen dat het een stoffige bende wordt, kun je ook opbergbakken gebruiken die goed afsluiten. Zo houd je spullen netjes en voorkom je dat er stof en vuil bij komt.
1. Het (verwaarloosde) matras
Op nummer één staat onbetwist het matras. De plek waar we de meeste tijd doorbrengen, blijkt helaas ook de smerigste van de hele kamer te zijn. In het matras verzamelen zich stof, mijten en allerlei bacteriën. Dit is niet verrassend, aangezien we ’s nachts zweten en dode huidcellen en verzorgingsproducten achterlaten. De warmte en het vocht van ons lichaam creëren een ideale omgeving voor schimmels om te gedijen. Hoewel we ons beddengoed regelmatig wassen en dit het meeste opvangt, mag je het matras zelf zeker niet over het hoofd zien.
Tip voor een schoon matras: Het advies is om eens in de twee à drie maanden het matras grondig te stofzuigen en schoon te maken. Een wasbare matrasbeschermer kan ook een uitstekende investering zijn. Deze biedt een extra laag bescherming en is veel gemakkelijker te reinigen dan het matras zelf, wat bijdraagt aan een schonere en hygiënischere slaapomgeving.