-

Nieuwste

Vrouw ontslagen op haar eerste werkdag vanwege ‘lelijke’ tanden volgens bedrijfsleider

Belgische vrouw ontslagen op eerste werkdag vanwege ‘lelijke’ tanden, werkgever veroordeeld tot betaling van schadevergoeding.

Het nieuws over een recent incident in België heeft veel ophef veroorzaakt. Een 35-jarige vrouw werd op haar allereerste werkdag direct ontslagen en kreeg te horen dat haar tanden lelijk waren.

Het voorval vond plaats tijdens een gesprek met haar werkgever, waarin de vrouw geconfronteerd werd met de negatieve beoordeling van haar gebit. Dit nieuws was uiteraard een schok voor haar, en ze besloot niet bij de pakken neer te zitten en jurid!sche stappen te ondernemen.

Het Laatste Nieuws heeft verslag gedaan van deze zaak, waarbij de vrouw ongeveer twee maanden geleden had gesolliciteerd bij een verzekeringsmaatschappij.

Tijdens het sollicitatiegesprek droeg ze een mondkapje om haar tanden te verbergen vanwege een erfelijke tandafwijking die ervoor zorgt dat haar tanden gemakkelijk kunnen afbreken.

Op de eerste werkdag werd de bedrijfsleider geconfronteerd met de afgebroken tanden van de vrouw en besloot vervolgens de directie in te schakelen.

In de middag kreeg de vrouw te horen dat ze niet meer hoefde terug te komen en dat ze beter een baan achter de schermen kon zoeken.

De vrouw zocht hulp bij Unia, een Belgisch centrum voor gelijkheid van kansen, maar helaas leverde dit geen positief resultaat op. Vastberaden om gerechtigheid te krijgen, besloot ze een rechtsza*k aan te spannen.

De rechtbank oordeelde dat de vrouw recht heeft op een schadevergoeding, waarbij de werkgever zes maanden brutoloon moet betalen als compensatie voor zowel materiële als morele schade.

Dit incident werpt een belangrijk licht op de problematiek van discr!minatie op de werkvloer.

Het is van essentieel belang dat sollicitanten en werknemers worden beoordeeld op hun bekwaamheid en geschiktheid voor de functie, en niet op basis van uiterlijke kenmerken zoals het uiterlijk van hun gebit.

Dit voorval dient als een herinnering dat het discr!mineren van werknemers vanwege hun uiterlijk onaanvaardbaar is en dat er juridische consequenties kunnen volgen.

Het is van groot belang dat werkgevers en bedrijfsleiders zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid om een gelijke en inclusieve werkomgeving te creëren, waarin werknemers worden beoordeeld op basis van hun competenties en prestaties, niet op basis van hun uiterlijk.

Het vonnis van de rechtbank heeft een belangrijk precedent geschapen en onderstreept het belang van gelijke behandeling en non-discr!minatie op de werkvloer.

Werkgevers worden hiermee herinnerd aan hun verplichting om te zorgen voor een veilige en inclusieve werkomgeving waarin alle werknemers met respect en gelijkheid worden behandeld, ongeacht hun uiterlijk of andere persoonlijke kenmerken.

Dit incident heeft ook geleid tot een bredere discussie over discr!minatie op basis van uiterlijk en de impact daarvan op individuen.

Het benadrukt de noodzaak van bewustwording en educatie om vooroordelen en stereotypen te doorbreken, zodat mensen niet worden beoordeeld op hun uiterlijk, maar op basis van hun kwaliteiten, vaardigheden en ervaring.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder