-

Nieuwste

Rechter bepaalt: Ex-partner moet vrouw 200.000 euro betalen voor 25 jaar onbetaalde huishoudelijk werk

In 1995 trad Ivana Moral op 48-jarige leeftijd in het huwelijk, maar na 25 jaar besloten zij en haar man om een punt achter hun relatie te zetten. Het bleek echter dat er meer aan de hand was dan alleen de scheiding zelf.

Een rechter heeft namelijk bepaald dat Ivana recht heeft op een aanzienlijke compensatie voor al het onbetaalde huishoudelijke werk dat zij gedurende al die jaren heeft verricht.

Haar ex-man, die eigenaar is van een sportschool en grond bezit om olie aan te schaffen, had financieel gezien niets te klagen.

Bij het huwelijk hadden ze huwelijkse voorwaarden opgesteld, waarin was vastgelegd dat bij een scheiding de gezamenlijke woning en eigendommen verdeeld zouden worden, terwijl het overige vermogen van de man zou blijven.

De rechter, Laura Ruiz Alaminos, oordeelde echter dat er andere regels van toepassing waren en dwong de man om een bedrag van 500 euro per maand aan Ivana te betalen.

Bovendien moest hij ook maandelijkse bedragen van 400 en 600 euro betalen aan haar twee dochters van respectievelijk 14 en 20 jaar oud.

Daarnaast werd Ivana een vergoeding toegekend van ongeveer 200.000 euro voor het 25 jaar lang verrichten van onbetaald huishoudelijk werk.

“Ik heb mijn man altijd gesteund in zijn werk en in ons gezin. Hij heeft me nooit toegang gegeven tot zijn financiële zaken, alles stond op zijn naam,” verklaarde Ivana.

“Toen hij de scheiding aanvroeg, kreeg ik aanvankelijk de helft van het huis toegewezen, maar uiteindelijk ontving ik helemaal niets.

Gedurende al die jaren heb ik niets anders gedaan dan me volledig wijden aan het huishoudelijk werk, ik had geen eigen bezittingen.”

De rechter besloot daarom dat Ivana’s ex-man haar een aanzienlijke vergoeding moest betalen voor het 25 jaar lang verrichten van huishoudelijk werk, maar vooral ook omdat haar exclusieve toewijding aan het huishouden en het gezin haar de mogelijkheid heeft ontnomen om een carrière op te bouwen.

Deze uitspraak heeft veel aandacht getrokken en heeft geleid tot discussies over de waardering en erkenning van onbetaald huishoudelijk werk, dat vaak door vrouwen wordt verricht.

Het benadrukt de noodzaak om de waarde van deze arbeid te erkennen en ervoor te zorgen dat een eerlijke verdeling van taken en compensatie plaatsvindt binnen huishoudens en relaties.

De zaak van Ivana Moral toont aan dat het belangrijk is om rekening te houden met de bijdragen van beide partners in een relatie, inclusief het onbetaalde huishoudelijke werk dat vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd.

Het illustreert ook de behoefte aan een rechtvaardigere en evenwichtigere benadering van echtscheidingszaken, waarbij rekening wordt gehouden met de inzet en offers.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder