-

Economie

Oude foto van Jutta Leerdam toont worsteling met eetstoornis: ‘Ik zag mezelf als dik!’

Schaatskoningin Jutta Leerdam heeft recentelijk haar moedige verhaal gedeeld over haar gevecht tegen een eetstoornis.

Ondanks haar successen op het ijs, heeft de 24-jarige sportster jarenlang te kampen gehad met mentale en fysieke problemen als gevolg van deze uitdagende strijd.

Hoewel Leerdam de laatste tijd veel in het nieuws is vanwege haar nieuwe relatie met wereldberoemde influencer Jake Paul, zijn er bezorgde fans die vrezen dat haar focus op de sport hierdoor verloren gaat.

Leerdam benadrukt echter dat ze zich weer voor de volle 100 procent richt op haar schaatscarrière en dat haar relatie met een bekende influencer haar ambities niet zal belemmeren.

Niettemin heeft Leerdam in het verleden te maken gehad met aanzienlijke mentale en fysieke uitdagingen die haar prestaties hebben beïnvloed.

In een openhartig interview met YouTuber Robert Rodenburg, genaamd ‘Open Kaart’, onthult Leerdam haar ervaringen met de eetstoornis.

Jarenlang gevecht tegen een eetstoornis
Tijdens het interview onthulde Leerdam dat ze gedurende drie jaar obsessief bezig was met gezond eten en intensief sporten op topniveau, wat uiteindelijk resulteerde in de ontwikkeling van een eetstoornis.

Leerdam legt uit: “Ik had mezelf volledig geconditioneerd. Ik at alleen maar gezond en niet veel.

Ik werd erg dun en dat was achteraf gezien niet goed, omdat ik op een gegeven moment gewoon geen kracht meer had.”

Dit destructieve eetpatroon bracht Leerdam veel problemen met zich mee. Ze kon een tijdlang niet trainen, had last van haaruitval en was vier jaar lang niet ongesteld: “Men beweert dat dit normaal is in de sportwereld, maar dat is het absoluut niet.”

Leerdam voegt eraan toe: “Het idee dat ik te dik ben, zit altijd in mijn hoofd. […] Dat zal altijd een uitdaging blijven.”

Fans hadden eerder al hun bezorgdheid geuit over een mogelijk eetprobleem, mede vanwege een bepaalde foto die circuleerde.

Een nieuw hoofdstuk van herstel en bewustwording
Ondanks de uitdagende periode die Leerdam heeft doorgemaakt, is ze vastberaden om haar ervaringen te gebruiken als inspiratiebron voor anderen.

Ze erkent dat mentale gezondheid een cruciaal aspect is van het algehele welzijn en wil het taboe rondom eetstoornissen doorbreken.

Door haar verhaal te delen, hoopt ze anderen aan te moedigen om hulp te zoeken en openlijk te praten over deze gevoelige onderwerpen.

Leerdam benadrukt dat het herstel een voortdurend proces is, maar dat ze vastbesloten is om haar gezondheid en welzijn op de eerste plaats te zetten.

Ondersteuning en begrip van fans en experts
De openheid van Jutta Leerdam heeft geleid tot een golf van steun en begrip van fans en experts. Haar moedige stap om haar eigen strijd te delen, heeft anderen aangemoedigd om hun eigen ervaringen te delen en heeft het belang van bewustwording en behandeling van eetstoornissen benadrukt.

Deskundigen op het gebied van mentale gezondheid benadrukken het belang van vroegtijdige interventie en het zoeken naar professionele hulp bij het omgaan met eetstoornissen.

Met haar krachtige boodschap en vastberadenheid om anderen te inspireren, zet Jutta Leerdam zich in om een positieve verandering teweeg te brengen in de manier waarop we omgaan met mentale gezondheid en eetstoornissen. Haar ervaringen benadrukken dat het essentieel is om de juiste ondersteuning en behandeling te bieden aan iedereen die te maken heeft met deze uitdagende strijd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jutta Leerdam (@juttaleerdam)

Economie

Vrouw gaf een dakloze man en zijn hond boterhammen – en het veranderde alles

Het was een koude ochtend toen ik een dakloze man zijn hond zag voeden met zijn eigen eten. Dit hartverscheurende tafereel raakte me diep en inspireerde me om in actie te komen.

Ik besloot mijn boterhammen met hem te delen, een kleine daad van vriendelijkheid die uiteindelijk een reeks gebeurtenissen in gang zette die mijn leven voorgoed veranderden.

Het Begin van de Hulp

Nadat ik de man mijn boterhammen had gegeven, voelde ik de behoefte om meer voor hem te doen. Ik begon regelmatig voedsel en kleding voor hem mee te nemen. Het voelde goed om een verschil te maken in zijn leven en om te zien hoe een beetje hulp een grote impact kon hebben. Mijn acties werden een gewoonte; ik bracht hem warme jassen, truien en andere benodigdheden om de kou te bestrijden.

Problemen Thuis

Terwijl ik steeds meer betrokken raakte bij het helpen van deze dakloze man, begon mijn man mijn inspanningen met argwaan te bekijken. Hij zag de extra mannenkleding in huis en begon vragen te stellen. Mijn uitleg dat ik simpelweg een dakloze man hielp, werd niet geloofd. Hij verdacht me ervan een affaire te hebben met de man die ik hielp.

Jaloerse Wanen

De wantrouwen van mijn man escaleerde snel. Hij raakte geobsedeerd door het idee dat ik hem bedroog. Zijn jaloezie nam zulke extreme vormen aan dat hij besloot de stad door te zoeken naar daklozen, met als doel hen van hun plekken te verdrijven. Zijn acties werden steeds agressiever en ik begon me zorgen te maken over zijn geestelijke gezondheid.

De Confrontatie

Op een dag, na weken van zoeken, vond mijn man de dakloze man die ik had geholpen. Wat er daarna gebeurde, was schokkend en veranderde mijn leven voorgoed. Mijn man confronteerde de dakloze man op een agressieve manier, wat leidde tot een fysieke schermutseling. Ik werd midden in deze situatie getrokken, gedwongen om tussen beiden te komen om erger te voorkomen.

Levensveranderende Beslissingen

Deze confrontatie dwong me om na te denken over mijn relatie en de invloed van mijn acties op mijn persoonlijke leven. Het werd duidelijk dat mijn man niet alleen mijn goede bedoelingen verkeerd begreep, maar dat zijn gedrag ook schadelijk en onhoudbaar was. Ik moest een moeilijke beslissing nemen om mijn eigen welzijn en dat van degenen om me heen te beschermen.

Het Resultaat van Mijn Acties

Ik besloot om mijn man te verlaten en mijn hulp aan daklozen voort te zetten zonder zijn negatieve invloed. Deze ervaring opende mijn ogen voor de ernstige problemen waarmee daklozen dagelijks worden geconfronteerd en inspireerde me om een actievere rol te spelen in het bieden van hulp. Ik begon vrijwilligerswerk te doen bij lokale opvangcentra en sloot me aan bij organisaties die zich inzetten voor daklozenzorg.

Een Nieuwe Weg

Het verlaten van mijn man was een van de moeilijkste beslissingen die ik ooit heb moeten nemen, maar het was noodzakelijk voor mijn geestelijke en emotionele gezondheid. Het stelde me in staat om me volledig te richten op mijn passie om anderen te helpen. De ervaring leerde me ook waardevolle lessen over de complexiteit van menselijke relaties en de impact van jaloezie en wantrouwen.

De Belangrijkheid van Empathie en Begrip

Deze gebeurtenissen benadrukten de noodzaak van empathie en begrip, niet alleen voor degenen die direct hulp nodig hebben, zoals daklozen, maar ook binnen onze eigen persoonlijke relaties. Het is belangrijk om open te communiceren en niet overhaast conclusies te trekken die gebaseerd zijn op jaloezie of wantrouwen.

Reflectie en Vooruitgang

Terugkijkend op deze periode in mijn leven, realiseer ik me hoeveel ik heb geleerd over mezelf en de wereld om me heen. Ik heb ontdekt hoe krachtig kleine daden van vriendelijkheid kunnen zijn en hoe belangrijk het is om door te zetten, zelfs wanneer de omstandigheden moeilijk zijn. Mijn betrokkenheid bij daklozenhulp heeft niet alleen de levens van anderen verbeterd, maar ook mijn eigen leven verrijkt op manieren die ik nooit had kunnen voorspellen.

Conclusie

Mijn ervaring met het helpen van een dakloze man begon met een simpele daad van vriendelijkheid en leidde tot een reeks gebeurtenissen die mijn leven ingrijpend veranderden. Het confronteerde me met de donkere kanten van jaloezie en wantrouwen in persoonlijke relaties en dwong me moeilijke beslissingen te nemen voor mijn eigen welzijn. Uiteindelijk bracht het me op een pad van empathie en actie, waar ik leerde dat echte verandering begint met kleine, oprechte gebaren.

Het verhaal van hoe ik een dakloze man hielp en de daaropvolgende reacties van mijn man benadrukken de impact die onze acties kunnen hebben op ons leven en dat van anderen. Het is een herinnering dat, zelfs in de meest uitdagende situaties, vriendelijkheid en medeleven de kracht hebben om positieve verandering teweeg te brengen.

Lees verder