Connect with us

Nieuwste

Nieuwe artificiële intelligentie kan nu ook gedachten van mensen lezen: ‘Angstaanjagend’

Experts van de Universiteit van Texas in Austin maakten artificiële intelligentie die gedachten van mensen kan lezen. De AI kan gedachten van mensen namelijk omzetten in woorden. Er wordt geen gebruik gemaakt van elektroden in de hersenen.

De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Neuroscience. Momenteel is er al technologie waarbij verlamde mensen dankzij implantaten in de hersenen iets kunnen schrijven of zeggen door alleen maar te denken. Deze technologie gaat dus nog ietsje verder.

Bij het onderzoek werden drie personen onder een MRI-scanner gelegd. Het zuurstofniveau en de bloedtoevoer werden geregistreerd, terwijl ze naar een podcast luisterden. Dan werd AI ingezet om de patronen in de activiteit in de hersenen te linken aan zinnen en woorden die de personen hadden gehoord.

Daarna moesten de proefpersonen naar andere podcasts luisteren. Ze moesten tevens in gedachten een eigen verhaal verzinnen. Dat om te achterhalen of de AI kon weten wat de drie verzonnen of gehoord hadden.

Het resultaat was verbluffend. Er kwamen niet dezelfde zinnen en woorden uit, maar de context en de betekenis bleek bewaard. Met andere woorden: de AI vertelde hetzelfde verhaal in andere woorden.

Terwijl de proefpersonen naar een stomme film keken, registreerde de scanner alles. Na analyse van de hersenactiviteit kon de AI raden wat de mensen gezien hadden.

Alvorens je de schrik om het hart slaat dat AI echt kan zeggen wat je van een bepaalde persoon vindt: zo ver zijn we gelukkig nog lang niet.

Op dit moment is er nog altijd een peperdure MRI-scanner om te weten wat iemand denkt. De AI-modellen zijn ook nog individueel.

Ze werken dus alleen voor de personen voor wie ze gemaakt zijn. Ieder brein heeft een eigen manier om een bepaalde betekenis voor te stellen.

Het moet ook gezegd worden dat de proefpersonen erin slaagden om de AI te misleiden door aan andere dingen te denken.