-

Nieuwste

Nieuwe artificiële intelligentie kan nu ook gedachten van mensen lezen: ‘Angstaanjagend’

Experts van de Universiteit van Texas in Austin maakten artificiële intelligentie die gedachten van mensen kan lezen. De AI kan gedachten van mensen namelijk omzetten in woorden. Er wordt geen gebruik gemaakt van elektroden in de hersenen.

De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Neuroscience. Momenteel is er al technologie waarbij verlamde mensen dankzij implantaten in de hersenen iets kunnen schrijven of zeggen door alleen maar te denken. Deze technologie gaat dus nog ietsje verder.

Bij het onderzoek werden drie personen onder een MRI-scanner gelegd. Het zuurstofniveau en de bloedtoevoer werden geregistreerd, terwijl ze naar een podcast luisterden. Dan werd AI ingezet om de patronen in de activiteit in de hersenen te linken aan zinnen en woorden die de personen hadden gehoord.

Daarna moesten de proefpersonen naar andere podcasts luisteren. Ze moesten tevens in gedachten een eigen verhaal verzinnen. Dat om te achterhalen of de AI kon weten wat de drie verzonnen of gehoord hadden.

Het resultaat was verbluffend. Er kwamen niet dezelfde zinnen en woorden uit, maar de context en de betekenis bleek bewaard. Met andere woorden: de AI vertelde hetzelfde verhaal in andere woorden.

Terwijl de proefpersonen naar een stomme film keken, registreerde de scanner alles. Na analyse van de hersenactiviteit kon de AI raden wat de mensen gezien hadden.

Alvorens je de schrik om het hart slaat dat AI echt kan zeggen wat je van een bepaalde persoon vindt: zo ver zijn we gelukkig nog lang niet.

Op dit moment is er nog altijd een peperdure MRI-scanner om te weten wat iemand denkt. De AI-modellen zijn ook nog individueel.

Ze werken dus alleen voor de personen voor wie ze gemaakt zijn. Ieder brein heeft een eigen manier om een bepaalde betekenis voor te stellen.

Het moet ook gezegd worden dat de proefpersonen erin slaagden om de AI te misleiden door aan andere dingen te denken.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder