Connect with us

Nieuwste

Nederland gooit deuren wagenwijd open: ‘Tienduizenden vluchtelingen in aantocht’

Nederland staat een enorm probleem te wachten. Er zijn immers veel meer vluchtelingen naar Nederland onderweg dan aanvankelijk gedacht.

Bij het COA zijn er duizenden extra opvangplekken nodig. In 2024 zouden er wel 77.100 extra plaatsen nodig zijn. Dit is echt een enorm aantal.

Niet zonder reden maakt staatssecretaris voor Asiel Eric van der Burg zich dan ook grote zorgen. Dit jaar mogen we nog eens 70.000 vluchtelingen verwachten.

Komend jaar en ook het jaar daarna zal dat stijgen naar meer dan 97.000 vluchtelingen. Een groot gedeelte daarvan zou minderjarig zijn.

Daardoor neemt de druk op de gemeenten nog toe. Zij moeten niet alleen voor noodopvang zorgen, maar moeten vluchtelingen met een verblijfsvergunning verplicht een woning geven.

In de tweede helft van dit jaar gaat het om 27.300 mensen. Nederlanders moeten ondertussen zelf ontzettend lang wachten op een eigen huis.

Van der Burg is bezorgd. Hij heeft geen idee hoe en waar hij al die mensen moet gaan opvangen. Er gaan dan ook nog eens veel meer Oekraïners komen.

Momenteel vangt Nederland al 90.000 mensen uit dat land op. Volgens de staatssecretaris komen er nog veel meer en die hebben allemaal recht op een huis.

Uit statistieken komt naar voren dat 80 tot 85 procent van de asielverzoeken wordt goedgekeurd. Dat is dan al een lager percentage dan in andere landen.

Daar wil het kabinet iets aan doen. Syriërs en Jemenieten komen sowieso al sneller in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

Het kabinet wil ook verzoeken van mensen uit Moldavië en Algerije sneller gaan inwilligen. Nog meer vluchtelingen dus.