-

Nieuwste

Kroonprinses leert met nieuw machinegeweer schieten: ‘Niks voor Amalia’

De Belgische prinses Elisabeth (21), tevens troonopvolgster, volgde een nieuwe opleiding om te leren omgaan met een nieuw wapen.

Op de Koninklijke Militaire School kreeg ze een opleidingsweekend, want daar zal ze in juli aan een zomerkamp deelnemen.

In België is het staatshoofd ook opperbevelhebber van het leger. Dat is in Nederland niet het geval. Kroonprinses Elisabeth moet dus klaar zijn voor die rol.

In 2020-2021 volgde Elisabeth al een legeropleiding van een jaar. Ondertussen studeert ze haar tweede jaar geschiedenis en politiek aan het Lincoln College in Oxford.

De prinses wil echter de band met haar eerdere medestudenten en Defensie niet verwaarlozen. Daarom gaat ze deze zomer mee op kamp met haar voormalige klasgenoten.

Maar voor het zover is moet de prinses zich bijscholen. Sinds kort wordt door het Belgisch leger een nieuw wapen gebruikt. Het gaat om de Scar of Special Operations Forces Combat Assault Riffle.

Dit wapen is een modulair automatisch machinegeweer van de Belgische wapenfabrikant FN in Herstal.

Hoewel de meeste leerlingen al met het wapen om kunnen gaan, zijn er enkele divisies die het nog moeten leren. In die groep zit ook Elisabeth.

Ondertussen raakte bekend dat alle leerlingen voor de test slaagden en dus met het wapen aan de slag mogen.

Hoewel prinses Amalia geen opperbevelhebber van het leger zal worden, maakte ze vorig jaar al kennis met onze strijdkrachten.

Zo ging ze aan boord van een F-16 van de luchtmacht en bij de luchtmacht mocht ze in een echte gevechtstank kruipen. Bij de marine mocht ze dan weer een tochtje maken in een onderzeeër.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder