Connect with us

Nieuwste

Kroonprinses leert met nieuw machinegeweer schieten: ‘Niks voor Amalia’

De Belgische prinses Elisabeth (21), tevens troonopvolgster, volgde een nieuwe opleiding om te leren omgaan met een nieuw wapen.

Op de Koninklijke Militaire School kreeg ze een opleidingsweekend, want daar zal ze in juli aan een zomerkamp deelnemen.

In België is het staatshoofd ook opperbevelhebber van het leger. Dat is in Nederland niet het geval. Kroonprinses Elisabeth moet dus klaar zijn voor die rol.

In 2020-2021 volgde Elisabeth al een legeropleiding van een jaar. Ondertussen studeert ze haar tweede jaar geschiedenis en politiek aan het Lincoln College in Oxford.

De prinses wil echter de band met haar eerdere medestudenten en Defensie niet verwaarlozen. Daarom gaat ze deze zomer mee op kamp met haar voormalige klasgenoten.

Maar voor het zover is moet de prinses zich bijscholen. Sinds kort wordt door het Belgisch leger een nieuw wapen gebruikt. Het gaat om de Scar of Special Operations Forces Combat Assault Riffle.

Dit wapen is een modulair automatisch machinegeweer van de Belgische wapenfabrikant FN in Herstal.

Hoewel de meeste leerlingen al met het wapen om kunnen gaan, zijn er enkele divisies die het nog moeten leren. In die groep zit ook Elisabeth.

Ondertussen raakte bekend dat alle leerlingen voor de test slaagden en dus met het wapen aan de slag mogen.

Hoewel prinses Amalia geen opperbevelhebber van het leger zal worden, maakte ze vorig jaar al kennis met onze strijdkrachten.

Zo ging ze aan boord van een F-16 van de luchtmacht en bij de luchtmacht mocht ze in een echte gevechtstank kruipen. Bij de marine mocht ze dan weer een tochtje maken in een onderzeeër.