-

Nieuwste

Grote onrust om opmars exotisch dier: ‘Er gaan doden vallen’

In België kijkt men met angst uit naar de zomer. Dat heeft te maken met de opmars van de zogenaamde monsterwesp. Wespenverdelger Kevin is duidelijk over de Aziatische hoornaar: “Er gaan mensen omkomen.”

De Aziatische hoornaar is ondertussen in Nederland en Vlaanderen te vinden. Het insect werd voor het eerst gespot in Frankrijk. Dat was in 2004 op een bonsaikwekerij.

Ondertussen vliegt het insect rond in Spanje, Portugal, Duitsland, Italië, Nederland en België. De opmars van het beestje gaat snel.

Daar waar er in 2021 nog 125 nesten verdelgd moesten worden, waren er dat in 2022 maar liefst 1.250. Dit jaar waren er al meer dan duizend meldingen en dat getal gaat wellicht naar de 10.000.

Kevin is duidelijk: “In Frankrijk alleen al zijn vorig jaar 15 mensen bezweken aan de steken van dit gigantische insect. Het is dan ook een kwestie van tijd vooraleer er mensen gaan omkomen.”

In de Franse regio’s waar de monsterwesp leeft, is het vogelbestand al met twintig procent afgenomen. Zij eten immers dezelfde insecten waarop de wesp het gemunt heeft.

De hoornaar zal niet zomaar op je drankje afkomen. Wel bedreigen ze de bestuiving van gewassen en dus onze voedselvoorziening.

De Aziatische hoornaar is simpelweg niet meer weg te krijgen. Meer nog: er zullen er alleen nog maar bijkomen. “We zullen er dus mee moeten leren leven”, klinkt het.

Maar er is meer. Er is nog een insect onderweg naar Europa en dat is nog gevaarlijker. Het gaat om de Japanse reuzenhoornaar.

Dit monster is dubbel zo groot als de Aziatische hoornaar. Kevin voorspelt dat het dan helemaal chaos is.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder