Nieuwste
Grote onrust om opmars exotisch dier: ‘Er gaan doden vallen’

In België kijkt men met angst uit naar de zomer. Dat heeft te maken met de opmars van de zogenaamde monsterwesp. Wespenverdelger Kevin is duidelijk over de Aziatische hoornaar: “Er gaan mensen omkomen.”
De Aziatische hoornaar is ondertussen in Nederland en Vlaanderen te vinden. Het insect werd voor het eerst gespot in Frankrijk. Dat was in 2004 op een bonsaikwekerij.
Ondertussen vliegt het insect rond in Spanje, Portugal, Duitsland, Italië, Nederland en België. De opmars van het beestje gaat snel.
Daar waar er in 2021 nog 125 nesten verdelgd moesten worden, waren er dat in 2022 maar liefst 1.250. Dit jaar waren er al meer dan duizend meldingen en dat getal gaat wellicht naar de 10.000.
Kevin is duidelijk: “In Frankrijk alleen al zijn vorig jaar 15 mensen bezweken aan de steken van dit gigantische insect. Het is dan ook een kwestie van tijd vooraleer er mensen gaan omkomen.”
In de Franse regio’s waar de monsterwesp leeft, is het vogelbestand al met twintig procent afgenomen. Zij eten immers dezelfde insecten waarop de wesp het gemunt heeft.
De hoornaar zal niet zomaar op je drankje afkomen. Wel bedreigen ze de bestuiving van gewassen en dus onze voedselvoorziening.
De Aziatische hoornaar is simpelweg niet meer weg te krijgen. Meer nog: er zullen er alleen nog maar bijkomen. “We zullen er dus mee moeten leren leven”, klinkt het.
Maar er is meer. Er is nog een insect onderweg naar Europa en dat is nog gevaarlijker. Het gaat om de Japanse reuzenhoornaar.
Dit monster is dubbel zo groot als de Aziatische hoornaar. Kevin voorspelt dat het dan helemaal chaos is.
